Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Το καθισιό «σκοτώνει» ακόμα κι αν γυμνάζεσαι : Κάθε μισή ώρα όρθιοι - Πάνω από 13 ώρες καρέκλα= θάνατος

Η σχέση του πρόωρου θανάτου με τις πολλές ώρες καθισιού έχουν άμεση συνάφεια.

Δεν πιστεύουμε ότι θα διαβάσεις τρομερά καινούργια πράγματα. Το ξέρεις πολύ καλά ότι αν οι περισσότερες ώρες της ημέρας σε βρίσκουν πάνω σε καρέκλα, υπάρχει πρόβλημα.

Όχι μόνο για το προφανές ότι θα πιαστεί η πλάτη και η μέση σου και μπορεί να σου δημιουργηθεί πρόβλημα. Αλλά για μια πλειάδα λόγων. Το πρόβλημα μπορεί να φτάσει μέχρι και τον θάνατο.

Σε μια νέα έρευνα που έγινε σε 8.000 άτομα, αποδείχτηκε ότι η σχέση του πρόωρου θανάτου με τις πολλές ώρες καθισιού έχουν άμεση συνάφεια.

Ο Keith Diaz, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Columbia University και επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί ότι το να λες σε κάποιον που κάθεται πολλές ώρες την ημέρα ότι πρέπει να σηκώνεται και να κινείται είναι μια φράση.

Είναι μια παρακίνηση. Δεν υπάρχει όμως ο τρόπος. Σα να λες σε κάποιον ότι πρέπει να χάσει κιλά και δεν του δίνεις το πρόγραμμα που ταιριάζει στον οργανισμό του.

Ο Diaz θέλει με την έρευνα του να δώσει στον κόσμο να καταλάβει ότι το καθισιό είναι βλαβερό ακόμα κι αν γυμνάζεσαι. Οπότε το να σηκώνεσαι απλώς ή το να περνάς 5-6 σερί ώρες καθιστός και μετά να γυμνάζεσαι, δεν είναι αρκετό.

Γι’ αυτό θέλει να βγάλει έναν οδηγό. Κατά προσέγγιση, η προτροπή του είναι να σηκωνόμαστε κάθε 30 λεπτά από τη θέση μας και να περπατάμε για 5 λεπτά σε μέτριο ρυθμό. Το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας του Diaz αφορά στο χρόνο που κάποιος ξοδεύει στην καρέκλα. Όσοι κάθονται από 13 ώρες και πάνω έχουν ένα διπλάσιο ποσοστό πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους κάθονται από 11 και κάτω.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ