Μίλησε στα Ελληνικά ο Μακρόν στην Πνύκα – παρουσίασε το όραμά του για τη νέα Ευρώπη

Η ομιλία έγινε στο λόφο της Πνύκας, όπως είχε κάνει ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ

Την γνώση του στην ελληνική φιλολογία έδειξε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία του στην Πνύκα μιλώντας σε πολύ καλά ελληνικά και λέγοντας:

«Σε αυτό το μέρος οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, το ξέρω, είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο,. Γι' αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις Αρχές αλλά ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ!»

Στην συνέχεια, επέστρεψε στην γλώσσα του και διερωτήθηκε: «Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη; Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης».

Για την ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε:

«Εδώ στην Πνύκα υπήρχε ελεύθερη συζήτηση, δημόσιος διάλογος, αντίλογος. θέλω να σας μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας. Στην Ευρώπη σήμερα η εθνική κυριαρχία, η δημοκρατία, η εμπιστοσύνη απειλούνται.»

«Η Ελλάδα μπήκε στην ευρωπαϊκή κοινότητα γυρνώντας τη σελίδα της δικτατορίας.  Η Ευρώπη ήταν και είναι μεταμόρφωση και αυτή που θέλουν να την εγκλωβίσουν σε μία ταυτότητα άκαμπτη δε γνωρίζουν ότι αυτή τη μεταμόρφωση πρέπει να τη συνεχίσουμε. Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι ιδρυτές της ΕΕ δημιούργησαν ένα χώρο ελευθερίας. Η Ευρώπη είναι μία μοναδική εναλλακτική λύση. Αλλά εάν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης.»

«Οι ιδρυτές της ΕΕ δημιούργησαν ένα χώρο ελευθερίας. Η Ευρώπη είναι μία μοναδική εναλλακτική λύση. Αλλά εάν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης."

«Πιστεύουμε σε μία κυριαρχία που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πιστεύω στην εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Γιατί οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πια από κράτη μέλη. κοιτάξτε την Κλιματική αλλαγή, κοιτάξτε την προσφυγική κρίση”

Στη συνέχεια επεσήμανε τα πιεστικά ζητήματα για την Ευρώπη:

«Απέναντι σε αυτές τις νέες απειλές, στην οικονομική κρίση, ποια είναι η προστασία; Μπορεί να προστατευθεί ένα έθνος μόνο του; Βεβαίως το έθνος πρέπει να αποφασίζει, αλλά η σωστή κλίμακα για να προστατευθούμε είναι η Ευρωπαϊκή για να μη μας επιβάλουν οι πιο ισχυροί  -οι Αμερικάνοι σήμερα, οι Κινέζοι αύριο- την άποψη τους.»

«Θα προλάβουμε τις νέες μεταναστευτικές ροές, με την ενίσχυση και ανάπτυξη της Αφρικής»

«Οι τρομοκράτες ένα πράγμα περιμένουν να συρρικνωθούμε και να φοβηθούμε”

«Να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία, να προστατεύσουμε τους κανόνες μας”

«Να πούμε με ταπεινότητα ότι στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη βασιστήκαμε συχνά σε ψέμματα»

«Λίγα είναι τα έθνη που έχουν τόσο βαθιά ενσωματώσει τον πολιτισμό τους. Είναι αξίες που έχουν δημιουργήσει την Ευρώπη.»

Για την Δημοκρατία δήλωσε:

«Είναι σημαντικό ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Θα ήθελα να ακούσω τον χώρο που βρισκόμαστε. Εδώ η πόλη της Αθήνας δημιούργησε τη νέα της πορεία. Τι έχουμε κάνει εμείς οι Ευρωπαίοι με τη δική μας κυριαρχία; Εδώ οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο να αναθέσουν την ευθύνη των αποφάσεων στους πολλούς.»

«Τι κάναμε εμείς οι Ευρωπαίοι για τη Δημοκρατία; Έλεγε ο Περικλής τις σχέσεις μας με την πολιτεία τις διέπει η ελευθερία και δεν πρέπει να υπάρχει καχυποψία στις καθημερινές μας σχέσεις.»

Για την ελληνική κρίση, τόνισε ότι είναι μια αποτυχία της Ευρώπης και παρουσίασε το όραμά του για την Ένωση:

«Θέλω να σας μιλήσω με τη γλώσσα της αλήθειας. Στην Ευρώπη σήμερα η εμπιστοσύνη απειλείται. Η ελληνική κρίση αφορά την Ευρώπη. Είναι μία αποτυχία της Ευρώπης.»

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη; Πρέπει να υποχωρήσουμε και να περνάμε από τη μία κρίση στην άλλη; Αυτό θα ήταν διπλό λάθος. Η Ευρώπη οικοδομήθηκε ξεπερνώντας πολέμους.»

«Η Ευρώπη ήταν και είναι μεταμόρφωση. Αυτοί που θέλουν να την εγκλωβίσουν σε μία άκαμπτη ταυτότητα δεν γνωρίζουν.»

«Η παλαιά τάξη σιγά σιγά διαλύεται. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η νέα τάξη. Σε αυτόν τον κόσμο με νέες απειλές και κινδύνους. Χώρες που θεωρούσαμε κυρίαρχες υποχωρούν και νέες εμφανίζονται.»

«Συνεχίζουμε στην Ευρώπη να ζούμε σε ασφαλές λιμάνι που μιλάμε για ελευθερία και δικαιοσύνη. Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη. Το να σχεδιάσουμε το τέλος της θα ήταν αυτοκτονία. Θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη.»

«Οι ιδρυτές δημιούργησαν έναν χώρο ειρήνης και ελευθερίας. Η Ευρώπη είναι μία μοναδική εναλλακτική λύση. Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης.»

"Η άλλη λύση που θέλω να σας προτείνω είναι η ανάκαμψη που θα στηρίζεται σε αυστηρή κριτική. Πρέπει να τη βελτιώσουμε να την ξαναδημιουργήσουμε. Όχι τεχνοκρατία, όχι γραφειοκρατία. Πρέπει να ξαναβρούμε την ελπίδα. Επανάκτηση της κυριαρχίας. Αυτό θεωρώ προτεραιότητα. Θέλω να διαλέξουμε τους τρόπους που θα οικοδομήσουμε το μέλλον. Η εθνική κυριαρχία δεν θα πρέπει να είναι μόνο όργανο στα χέρια αυτών που θέλουν να πολεμήσουν την Ευρώπη. Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη. Που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας."

«Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος».

«Πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτά που τα είπαν.Έχουμε ρήγματα στον κοινωνικό ιστό γιατί χάσαμε τον άξονα στον οποίο λειτουργούσαμε. Ένα είδος εμφυλίου πολέμου.»

«Προτιμήσαμε να επιμένουμε στις προδοσίες και στις διαφορές. Πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει μία δύναμη που θα προασπίζεται τις αξίες μας έναντι αυταρχικών καθεστώτων; Να συνδυάσουμε την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα.»

«Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε προβάλει όμορφο μέλλον στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αλλά αρχικά είχαμε υποσχεθεί ότι μπορούν να ζήσουν όμορφα και στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία.»

«Πώς είναι δυνατόν να ασχολείται η Ευρώπη με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας χωρίς να ακούει τους πολίτες. Θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει. Επιθυμώ ο οδικός χάρτης που θα προτείνω για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης 10ετίας να μην είναι μία συνθήκη που θα διαπραγματευτούμε πίσω από κλειστές πόρτες.»

«Από την αρχή του 2018 να υποβάλουμε τους νέους στόχους και επιθυμώ οι στόχοι να στηριχτούν σε όλα τα κράτη - μέλη. Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον λόφο της Πνύκας τον τόπο που επικράτησε ο διάλογος και η εποικοδομητική κριτική. Επιθυμώ το α' εξάμηνο του 2018 να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που επινοήθηκε εδώ. Και μετά από έξι μήνες να γίνει η σύνθεση των προτάσεων και να φτάσουμε σε μία νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10 - 15 χρόνια. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου, μία νέα μέθοδος.»

Η ομιλία Τσίπρα στην Πνύκα

«Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα όπου η Δημοκρατία έκανε τα πρώτα της βήματα. Εδώ που δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο από τα θαύματα του αρχαίου πολιτισμού», τόνισε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Η παρουσία μας εδώ αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Γιατί αυτή η γωνιά της γης ακτινοβολεί ιστορία»

«Δεν είναι μόνο δική μας διαπίστωση ότι η πρόσφατη κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση δημοκρατίας. Διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και των πολιτών, απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες. Περάσαμε από την Ευρώπη των πολιτών, στην Ευρώπη των τραπεζών»

«Είναι η σωφροσύνη που μας επιβάλλει σήμερα να αναστοχαστουμε πάνω στην ιστορία και να σχεδιάσουμε ξανά το μέλλον της Ευρώπης. Διότι σήμερα δεν αμφιβάλλει πια κανείς ότι αυτή είναι η πολιτική και ηθική υποχρέωση της δικής μας γενιάς Εμανουέλ»

Αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης

«Να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε στους λαούς μας ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κοινό μας αύριο που θα έχει θεμέλια στις κοινές αξίες του χθες και θα απαντά στις ανάγκες του σήμερα. Οι ευρωπαϊκοί υπερεθνικοί θεσμοί στους οποίους εκχωρείται η δημοκρατία από κράτη- μέλη, να καταστούν υπερεθνικοί θεσμοί δημοκρατικής εκπροσώπησης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για αναγκαίο εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης.

«Πρέπει να αναχαιτίσουμε φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα μέλη και να επιτρέψουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στις κυβερνήσεις, για να τηρούν στόχους αλλά και να εφαρμόζουν πρόγραμμα για το οποίο έχουν εκλεγεί. Θα πρέπει να έχουμε κοινά εργαλεία πολιτικής. Κοινό προϋπολογισμό. Κοινό τρόπο διαχείρισης του χρέους των κρατών-μελών. Σήμερα έχουμε κανόνες αυστηρούς που όμως δεν ισχύουν για όλους. Να υπάρξει κοινοβούλιο Ευρωζώνης με ουσιαστικό ρόλο και αναλογική εκπροσώπηση από κράτη μέλη της Ευρωζώνης»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ