Αυτό είναι το νέο μνημόνιο κυρίες & κύριοι - Οι όροι για συντάξεις και εργασιακά

Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς,προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Οι όροι της πολυπόθητης συμφωνίας φέρνουν τα άνω κάτω στις συντάξεις και στα ενεργειακά.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι προτάσεις του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, που έφτασαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

Συντάξεις

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, το 2019 θα ληφθούν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της προσωπικής διαφοράς.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δέχονται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μείωση έως 22%.

Ωστόσο, αν με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, τότε θα επιβάλλονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις ώστε να καλυφθεί το κενό.

Οι περικοπές αυτές θα επιβληθούν στην προσωπική διαφορά επί των επικουρικών συντάξεων.

 

Εργασιακά

Για τα εργασιακά αναφέρεται ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια και αποσαφηνίζεται ότι δεν θα αποκατασταθεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας.

 

Ενέργεια

Προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ενώ μειώνονται σταδιακά και οι ποσότητες ηλεκτρικές ενέργειας που υποχρεούται να πουλήσει η επιχείρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.

 

Καταστήματα

Προβλέπεται η άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή την περιοχή στην οποία βρίσκονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σταθερά «σημείο τριβής» με τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων, τα οποία προκηρύσσουν απεργίες κάθε φορά που προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων ημέρα Κυριακή.

 

Αποκρατικοποιήσεις

Προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ