Πρόωρες εκλογές στην Βρετανία στις 8 Ιουνίου - Το έκτακτο διάγγελμα της Τερέζα Μέι (Βίντεο)

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα ζητήσει αύριο, Τετάρτη, από την Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει υπέρ της προσφυγής στις κάλπες. 

Σε πρόωρες εκλογές θα προβεί η Βρετανία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως τόνισε, χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit, δεδομένου ότι η λήξη των διαπραγματεύσεων θα συνέπιπτε χρονικά με τις επόμενες εκλογές το 2020. 

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα ζητήσει αύριο, Τετάρτη, από την Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει υπέρ της προσφυγής στις κάλπες.

Η Μέι θα χρειαστεί την υποστήριξη των δύο τρίτων της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός παρουσίασε το αίτημα για πρόωρες εκλογές έξω από την Ντάουνιγκ Στρητ, κίνηση που δεν συνηθίζεται παρά μόνον όταν πρόκειται για πολύ σημαντικές ανακοινώσεις.

Στο διάγγελμά της ανέφερε ότι η χώρα είναι ενωμένη, αλλά το Κοινοβούλιο όχι, και εξήγησε πως υπάρχουν βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι απείλησαν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit.

Η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, και δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω, σημείωσε.

Συμπλήρωσε πως αποφάσισε να ζητήσει πρόωρες εκλογές, για να τερματίσει την αβεβαιότητα. «Κατέληξα πως ο μόνος τρόπος για να εγγυηθώ την ασφάλεια και τη βεβαιότητα για τα επόμενα χρόνια είναι να ζητήσω πρόωρες εκλογές» δήλωσε.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «πολιτικά παιχνίδια», προσθέτοντας ότι αυτά θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές για μια επιτυχημένη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειαζόμαστε εκλογές και τις χρειαζόμαστε τώρα. Έχουμε μοναδική ευκαιρία να το κάνουμε» πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, λέει ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το χρονοδιάγραμμα της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση της πρωθυπουργού να ζητήσει πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ότι η δουλειά θα συνεχιστεί.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την επικείμενη δήλωση της Μέι.

Η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στο 1,2528 δολάριο, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,2615 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 27 Μαρτίου.

Στην τελευταία δημοσκόπηση στις 12-13 Απριλίου

Συντηρητικοί 44%

Εργατικό Κόμμα 23%

Φιλελευθεροι 12%

Βρετανικό Κίνημα Ανεξαρτησίας 10%

Λοιπά Κόμματα 10%

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ