Εξαιρετικό κέικ μπανάνας με κανέλα από την Ντίνα Νικολάου

Ο συνδυασμός μπανάνας-κανέλας είναι πραγματικά υπέροχος, τόσο στο μείγμα του κέικ όσο και στο γλάσο. Αν θέλουμε όμως μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητά της στο μισό.

ΥΛΙΚΑ
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή μαργαρίνη), κομμένο σε μικρά κομμάτια, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
2 μπανάνες, ώριμες αλλά όχι μαλακές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες
150 γρ. ζάχαρη
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Για το γλασάρισμα

200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
120 γρ. ζάχαρη
χυμός από ½ λεμόνι
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr, για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω και αλευρώνω ελαφρά μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ (ή ένα μικρό ταψάκι).
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω 50 γρ. από το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτω τις φέτες μπανάνας. Τις σοτάρω για 2 λεπτά από τη μία πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και τις γυρίζω από την άλλη πλευρά. Τις πασπαλίζω με 2 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη και τις τηγανίζω για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και οι μπανάνες να καραμελώσουν. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τις μπανάνες να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και την ξερή μαγιά και χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα. Ρίχνω και το υπόλοιπο βούτυρο και χτυπάω μέχρι να ενσωματωθεί τελείως στο μείγμα. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτω τις μπανάνες με το λιγοστό σιρόπι του τηγανιού και ανακατεύω απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ). Προσθέτω την κανέλα και ανακατεύω λίγο ακόμα.
Αδειάζω το κέικ στη βουτυρωμένη φόρμα (ή το ταψάκι) και το ψήνω για 40 λεπτά. Δοκιμάζω αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του: πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης, αλλιώς ψήνω για λίγο ακόμα.
Το αφήνω να κρυώσει ελαφρά και το ξεφορμάρω σε μια σχαρίτσα, όπου το αφήνω να κρυώσει τελείως.
Γλασάρισμα: Χτυπάω στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού, μέχρι να φτιάξω ένα πυκνόρρευστο και βελούδινο μείγμα, σαν μαλακωμένο γιαούρτι.
Περιχύνω το κρύο κέικ με το γλάσο, πασπαλίζω με την κανέλα και σερβίρω το κέικ, κομμένο σε φέτες.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ