H Google τιμά τη γλύπτρια Edmonia Lewis: Η μαύρη ορφανή που κατηγορήθηκε ότι δηλητήριασε συμφοιτήτριες της & έκλεψε

Η Aφροαμερικανή γύπτρια Edmonia Lewis έχει σήμερα την τιμητική της, και η Google της αφιερώνει το σημερινό της doodle.
 

H Mary Edmonia Lewis γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1844. Σε ηλικία 9 ετών έχασε τους γονείς της και μεγάλωσε μαζί με τον αδελφό της, με τις δύο θείες της.

Το 1859 γράφτηκε στο φιλελεύθερο Κολέγιο Όμπερλιν του Οχάιο, το μόνο που δεχόταν γυναίκες εκείνη την εποχή. Ξεκίνησε να σπουδάζει καλές τέχνες, αλλά στο τελευταίο έτος αποβλήθηκε, επειδή κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να δηλητηριάσει δύο συμφοιτήτριές της και ότι έκλεψε αντικείμενα από τη σχολή. Αν και αθωώθηκε και από τις δύο κατηγορίες, δεν της επετράπη να συνεχίσει τις σπουδές της, λόγω του θορύβου που προκάλεσε στη μικρή κοινωνία του Όμπερλιν.


Στις αρχές του 1864 κι ενώ ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος μαινόταν με ιδιαίτερη ένταση, εγκαταστάθηκε στη Βοστώνη και άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη γλυπτική. Δύο χρόνια αργότερα κι έχοντας πλέον τα οικονομικά μέσα να βιοπορίζεται από την τέχνη της, εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, που έγινε το επίκεντρο της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας.

Σημαντική στην καλλιτεχνική της διαδρομή ήταν η συμμετοχή της στην έκθεση της Φιλαδέλφειας το 1876, όπου εντυπωσίασε με το μεγάλο σε όγκο γλυπτό της «Ο θάνατος της Κλεοπάτρας». Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρα της ήταν στη Ρώμη. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα της αφρικανομερικανικής κοινότητας, η οποία κατάφερε να αποκτήσει διεθνή φήμη και αναγνώριση ως γλύπτρια στον τομέα των καλών τεχνών.


Η δουλειά της έγινε κυρίως γνωστή για την αποτύπωση θεμάτων, τα οποία σχετίζονταν με τη ζωή των μαύρων και των Αμερικανοϊνδιάνων, ενταγμένα στο πλαίσιο της νεοκλασικής γλυπτικής.

Το 1907, ένα έργο της Lewis μονοπώλησε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων, χάρη σε μία σπάνια φωτογραφία. Ο λόγος για το «Walters Art Museum» της Βαλτιμόρης, το οποίο έδωσε ιδιαίτερη δημοσιότητα στην ανακάλυψη μιας φωτογραφίας που χρονολογείται τον 19ο αιώνα, και απεικονίζει την Edmonia Lewis, την πρώτη γνωστή Αφροαμερικανίδα γλύπτρια της εποχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Τέχνης της Βαλτιμόρης, ήταν γνωστές μόνο επτά φωτογραφίες της Lewis, όλες τραβηγμένες στο Σικάγο μεταξύ του 1868 και του 1870.

 

Η ύπαρξη της συγκεκριμένης φωτογραφίας, η οποία είναι χαρακτηριστική της εποχής carte-de-visite, ήταν άγνωστη στους μελετητές, και σύμφωνα με τις έρευνες, είναι τραβηγμένη στη Ρώμη μεταξύ του 1874 και του 1876. Ανήκει σε ένα σπάνιο είδος μικροσκοπικών φωτογραφικών πορτρέτων (διαστάσεων 4 x 2,5") που συλλέγονταν και κυκλοφορούσαν μανιωδώς τη συγκεκριμένη εποχή. Η Lewis εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για χάρη της Ρώμης το έτος 1866.  «Η γη της ελευθερίας δεν έχει χώρο για μια έγχρωμη γλύπτρια», είχε αναφέρει.

 

Η Edmonia Lewis άφησε το δικό της στίγμα στις τέχνες. Το γεγονός ότι ήταν Αφροαμερικανή, στάθηκε εμπόδιο στην εξέλιξή της. «Πάντα τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια για όλες τις γυναίκες που πάλεψαν στη ζωή τους και υπέφεραν», έλεγε η γλύπτρια η οποία με κάθε ευκαιρία έστελνε το δικό της μήνυμα.

Πέθανε στις 17 Σεπτεμβρίου 1907 στο Λονδίνο, από χρόνια νεφρίτιδα, όπως αναφέρει το πιστοποιητικό του θανάτου της, σε ηλικία 63 ετών.
H γλυπτική της είναι νεοκλασικού ύφους και ενσωματώνει θέματα που σχετίζονται με τους Αφροαμερικανούς και τους Ινδιάνους. Έργα της βρίσκονται σε πολλά Μουσεία των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ