Τερέζα Μέι: Όραμα μας μια «παγκόσμια Βρετανία» - Το Brexit θα ειναι γρήγορο και ξεκάθαρο

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπογράμμισε την επιθυμία η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ να γίνει «σταδιακά» ώστε να αποφευχθεί μια υπερβολικά βίαιη αλλαγή.

Παρουσιάζοντας το όραμά της για το Brexit, η Μέι τάχθηκε υπέρ της «σταδιακής εφαρμογής» μιας συμφωνίας με την ΕΕ που θα προκύψει έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια υπερβολικά βίαιη αποσταθεροποιητική αλλαγή», υπογράμμισε.


Η πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, αλλά θα επιδιώξει να έχει μετά το Brexit εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς.

Η Μέι δήλωσε πως η πλήρης ένταξη εμπόδιζε τη Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όμως πρόσθεσε πως θέλει μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα είναι «όσο το δυνατόν χωρίς τριβές».

«Επιδιώκουμε μια νέα και ισότιμη εταιρική σχέση – μεταξύ μιας ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης Παγκόσμιας Βρετανίας και των φίλων και συμμάχων μας στην ΕΕ» δήλωσε η Μέι.

«Θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από αυτή την περίοδο της αλλαγής, ισχυρότερο, πιο δίκαιο, πιο ενωμένο και πιο εξωστρεφής από ποτέ. Θέλω μια ασφαλή, ευημερούσα και ανεκτική χώρα – έναν μαγνήτη για τα διεθνή ταλέντα και ένα σπίτι για τους πρωτοπόρους και καινοτόμους, που διαμορφώνουν αυτή τη στιγμή τον κόσμο.

 

Θέλω να είμαστε μια πραγματικά παγκόσμια Βρετανία – ο καλύτερος φίλος και γείτονας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και μια χώρα που θα ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης. Μια χώρα που θα απευθυνθεί στον κόσμο για την οικοδόμηση σχέσεων με παλιούς φίλους και νέους συμμάχους» δήλωσε η Μέι. 

«Δεν θέλουμε την αποσύνθεση της ΕΕ», πρόσθεσε η Μέι. Η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ «δεν αποτελεί απόρριψη των αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε (...) δεν ήταν μια απόπειρα να κάνουμε κακό στην ΕΕ», υπογράμμισε.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη κατά την ομιλία της ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με την ψήφο του.

 

«Η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου», δήλωσε ο Μέι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ