Ο Ντράγκι δίνει boost στις αγορές: Παράταση ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο του 2017

Παράταση έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με την κίνηση αυτή ο Μάριο Ντράγκι δίνει ουσιαστικά ανάσα και στήριξη ενός έτους ακόμη στην οικονομία της ευρωζώνης, φρενάροντας ωστόσο κατά τι τον ρυθμό της ροής «φθηνού χρήματος» από την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ προβλέπει ότι, ενώ έως τα τέλη Μαρτίου οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν με ρυθμό 80 δισ. ευρώ το μήνα, στη συνέχεια κι έως τον Δεκέμβριο θα περιοριστούν στα 60 δις ευρώ μηνιαίως.

Με βάση την απόφαση, πάντως, τα πάντα τελούν υπό την αίρεση των οικονομικών εξελίξεων, καθώς εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες στις η ΕΚΤ διατηρεί τη δυνατότητα να αυξήσει τόσο την έκταση των αγορών ομολόγων όσο και τη χρονική διάρκεια του προγράμματος.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να διατηρήσει  αμετάβλητα τα επιτόκια, στο ιστορικό χαμηλό του 0%.

Η κεντρική τράπεζα διατηρεί, άλλωστε, την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ