Ομόφωνα αθώοι οι κατηγορούμενοι για εμπρησμό σε Marfin και Ιανό

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας οι δύο κατηγορούμενοι για την φονική επίθεση στη τράπεζα Marfin και την εμπρηστική επίθεση χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.
 

Κατά τη διάρκεια της δίκης κανένας μάρτυρας δεν αναγνώρισε τους κατηγορουμένους ως δράστες των επιθέσεων.
Επίσης η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αμφισβήτησε εντόνως μέσω και ειδικής πραγματογμογμωσυνης που προσκομίστηκε σήμερα την ταυτοποίηση μέσω φωτογραφιών του πρώτου κατηγορουμένου με έναν εκ των δραστών του εμπρησμού της τράπεζας.

«Εκ των ισχυρών διαφόρων στις φωτογραφίες των δυο εικονιζόμενων ατόμων δεν μπορούν να ταυτιστούν φωτογραφικά άρα ο κατηγορουμενος δεν μπορεί να θεωρηθεί ο άγνωστος δράστης του εμπρησμού της Marfin» κατέληγε η πραγματογνωμοσύνη του ειδικού επιστήμονα Γιώργου Καραθανάση ο οποίος και εξετάστηκε ως μάρτυρας στο δικαστηρίο.
Την απαλλαγή των κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Μικτου Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Όπως τόνισε παρότι ήταν στην πορεία ο πρώτος κατηγορούμενος, την επίμαχη ημέρα δεν υπάρχουν σοβαρές και ικανές ενδείξεις για να οδηγήσουν στην ενοχή του, ενώ ο δευτερος δεν βρισκόταν καν στην πορεία την επίμαχη ημέρα.

Κατά τις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε σχέση με τους εμπρησμούς. Ο πρώτος κατηγορούμενος συναισθηματικά φορτισμένος απευθυνόμενος σε δικαστές και ενόρκους αρνήθηκε κάθε σχέση με τον φονικό εμπρησμό της τράπεζας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των τριών υπαλλήλων του υποκαταστήματος.
«Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Δηλώνω αθώος. Έχω καταδικάσει την επίθεση στην τράπεζα Marfin από το 2011. Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για την αντιεξουσία και την ελευθερία δεν θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για το οποίο κατηγορούμαι» είπε στην έναρξη της απολογίας του.

Ο κατηγορούμενος, διανομέας τροφίμων, περιέγραψε στην απολογία του βήμα βήμα το δρομολόγιο που ακολούθησε εκείνη την ημέρα από την στιγμή που άφησε την μοτοσικλέτα του στο Πεδίο του Άρεως μέχρι και την ώρα που προσήχθη από τους αστυνομικούς την ώρα που βρισκόταν στο πάρκο της οδού Ναυαρίνου στα Εξάρχεια. «Ξεκίνησα από το Πεδίο του Άρεως όπου άφησα και την μοτοσIκλέτα μου. Προχώρησα προς την οδό Πατησίων για να πάω στο Σύνταγμα. Σοκαρίστικα με τον όγκο του κόσμου που υπήρχε εκείνη ημέρα (···). Όταν αντιλήφθηκα καπνούς στην οδό Σταδίου σταμάτησα να δω τι συμβαίνει στην τράπεζα Marfin. Κάποια στιγμή ανέβηκα στο πεζοδρόμιο. Άκουσα να φωνάζουν και να ζητάνε βοήθεια και να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από το κτήριο. Έβλεπα κόσμο με μπουκάλια νερού να προσπαθεί να σβήσει φωτιά και αργότερα άκουσα να πέφτουν δακρυγόνα. Και τότε επειδή κατάλαβα ότι θα έρθουν και θα πλησιάσουν τα ΜΑΤ κατέβηκα προς το πεζοδρόμιο και προχώρησα προς το Σύνταγμα» τόνισε ο κατηγορούμενος.

Ο 34χρόνος υποστήριξε πως εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε πως θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπαλλήλους της τράπεζας Marfin να βγουν ωστόσο όπως τόνισε δεν αντιλήφθηκε ότι κινδύνευε η ζωή τους.

  • Εισαγγελέας : Πόση ώρα μείνατε κοντά στο κτίριο της Μαρφίν;
  • Κατηγορούμενος : Έμεινα ένα με δυο λεπτά εκεί
  • Εισαγγελέας: Τότε ποια ήταν προσπάθεια να βοηθήσετε;
  • Κατηγορουμενος : Είπα ότι σκέφτηκα να τους βοηθήσω. Σκέφτηκα ότι θα έρθουν να μας επιτεθούν ΜΑΤ και κατέβηκα στο οδόστρωμα. Δεν είχα καταλάβει ότι κινδυνεύουν ζωές.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος ο οποίος κατηγορείται για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ,  υποστήριξε ότι δε βρισκόταν καν στην πορεία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ