Μια πανεύκολη black forest σε ποτήρι από τον Άκη Πετρετζίκη

Eπειδή ξέρω πόσο λατρεύετε την blackforest, είπα να κάνω και την δικιά μου πανεύκολη εκδοχή της, που θα τη λατρέψετε!!

 

Συστατικά
Για τα κεράσια

100 ml γλυκό λευκό κρασί
75 γρ. ζάχαρη άχνη
1 στικ κανέλας
1 κλωναράκι θυμάρι
2 λοβοί βανίλιας ( χαραγμένοι στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους)
600 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσια κομμένα στη μέση
Για το crumble

160 γρ. βούτυρο
135 γρ. ζάχαρη
160 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
50 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα, αλεσμένα
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα

500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. φυστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το γλυκό κεράσι

Βάζουμε το κρασί, τη ζάχαρη άχνη, το στικ κανέλας, το θυμάρι, τους λοβούς  και τους σπόρους της βανίλιας σε ένα κατσαρολάκι και το σιγοβράζουμε.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κεράσια. Σιγοβράζουμε για 3 λεπτά,  αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
Για το crumble 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C στον αέρα
Στον κάδο του μίξερ με το φτερό ή στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα που θα πάρουμε να μοιάζει με βρεγμένη άμμο
ΔΕΝ συνεχίζουμε το χτύπημα, δεν θέλουμε να πάρει τη μορφή ζύμης
Τυλίγουμε το μείγμα σε μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να σφίξει λίγο
Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου και με γρήγορες κινήσεις βγάζουμε το μείγμα από τη μεμβράνη και το τρίβουμε με τα χέρια μας απλώνοντάς το σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, σαν ψίχουλα
Ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το μείγμα μας
Αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά
Για το σερβίρισμα

Βάζουμε στον πάτο ενός ποτηριού το crumble
Από πάνω το γιαούρτι και από πάνω τα κεράσια 
Πασπαλίζουμε με τα φυστίκια

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ