Live: Λεπτό προς λεπτό το κρίσιμο Εurogroup για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ - Αισιοδοξία Μοσκοβισί - Ντάισελμπλουμ

Το Eurogroup συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο, με το ζήτημα της εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα να είναι ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας.

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τους θεσμούς για την πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων. Προσερχόμενοι στη συνάντηση, οι περισσότεροι εξέφρασαν κάποια αισιοδοξία ότι θα δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση.

«Θα ακούσουμε από τους Θεσμούς για τα 15 προαπαιτούμενα που έπρεπε να τακτοποιηθούν. Μαθαίνω κάποια αισιόδοξα νέα, αλλά θέλω να το ακούσω και από τους Θεσμούς. Ελπίζω να προχωρήσουμε σε έγκριση για εκταμίευση», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν θα ανοίγουμε θέμα χρέους κάθε μήνα»

Μπορεί το θέμα του χρέους να μην είναι στα θέματα του σημερινού Eurogroup, αλλά η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο των συναντήσεων που έγιναν και για αυτό το ζήτημα στην Ουάσιγκτον τις προηγούμενες ημέρες.

«Πρόθεσή μας είναι το ΔΝΤ να έχει και οικονομική εμπλοκή στο πρόγραμμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα του Reuters που έκανε ρόλο για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, όχι όμως βάζοντας χρήματα, αλλά με ειδικό συμβουλευτικό ρόλο.

«Το ΔΝΤ έχει διαψεύσει αυτό το δημοσίευμα. Ισως προήλθε από τη συζήτηση που γίνεται εντός του Ταμείου για νέο όργανο και ρόλο, αλλά όχι συγκεκριμένα για την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για την ελάφρυνση χρέους, ο Ντάισελμπλουμ παρέπεμψε στη συμφωνία του Μαΐου, τονίζοντας ότι αυτή παραμένει στο τραπέζι. «Δεν θα ανοίγουμε θέμα για το χρέος κάθε μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αισιόδοξος για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης εμφανίστηκε και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Πέτερι Ορπο. «Πιστεύω ότι θα την εγκρίνουμε. Ελπίζω ότι έχουν κάνει τα προαπαιτούμενα όπως υποσχέθηκαν», δήλωσε.

Θετική απόφαση «βλέπει» ο Μοσκοβισί

«Θεωρώ ότι η απόφασή μας θα είναι θετική, πράγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης», είπε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Αν εξετάσουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θεωρώ ότι η απόφασή μας θα είναι θετική, πράγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Αν όλα αυτά εξελιχθούν καλά, όπως το πιστεύω, σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να προχωρήσουμε στη 2η αξιολόγηση», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα υλοποιεί μεταρρυθμίσεις από τον Ιούλιο του 2015. Έχει χαθεί κάποιος χρόνος αλλά έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα. Ως το τέλος του 2016 θα έχουμε μία ολοκληρωμένη συμφωνία και από τη στιγμή που οι Έλληνες έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, πρέπει να το κάνουμε κι εμείς και αυτό σημαίνει μία συμφωνία για το χρέος. Ευελπιστώ να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε ακόμη.

Σαπέν: Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σήμερα θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ