Η Αργυρώ μας κολάζει.. γλυκά: Κρεμώδης & δροσερή τούρτα τρούφα σοκολάτας

Μοναδική τούρτα, αέρινο παντεσπάνι, βελούδινη υφή. Φτιάξτε την όλοι!

 

Υλικά Συνταγής
Για το Παντεσπάνι

Στερεά υλικά

1 φλ. κακάο
1-3/4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1-3/4 φλ. ζάχαρη
1-3/4 κ.γ. baking powder
1-3/4 κ.γ. σόδα μαγειρικής
2 βανίλιες
1/2 κ.γ. αλάτι
1-3/4 φλ. τρούφα σοκολάτας
Υγρά υλικά

2 μεγάλα αυγά θερμ. δωμ.
3/4 φλ. γάλα φρέσκο θερμ. δωμ.
3/4 φλ. ηλιέλαιο
3/4 φλ. βραστό νερό
Για τη Γέμιση και την Επικάλυψη Σοκολάτας

5 φλ. άχνη ζάχαρη
1-1/2 φλ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
1 φλ. νουτέλα ή μερέντα
300 γραμ σοκολάτα 60% λιωμένη και κρύα
3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό ή τυρί κρέμα θερμ. δωμ.
λίγες σταγόνες υγρή βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε και ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος 3 ταψάκια με διάμετρο 22 εκατοστών.

Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με κουτάλι για να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε ένα ένα τα υγρά υλικά με την εξής σειρά: αυγά, γάλα, ηλιέλαιο, ενώ χτυπάμε το μείγμα με μίξερ χειρός στη μεσαία ταχύτητα για 2 λεπτά.

Τέλος, προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε με το μίξερ ή με σύρμα για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα τρούφα σοκολάτας και κρατάμε την υπόλοιπη για το γαρνίρισμα της τούρτας.

Ισομοιράζουμε στα ταψάκια και ψήνουμε για 25 λεπτά, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο. Στα πρώτα 10 λεπτά θα δείτε ότι θα πάρει δυο φορές τον όγκο του.

Το παντεσπάνι είναι έτοιμο όταν φουσκώσει καλά και ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού. Πάντα ελέγχουμε αν ψήθηκε σωστά, μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού ή τρυπώντας με μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Ό,τι κι αν χρησιμοποιήσουμε πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.

Αφήνουμε τα παντεσπάνια να σταθούν στις φόρμες για 10 λεπτά κι έπειτα τα αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα, ώστε να κρυώσουν τελείως.

Για τη γέμιση και την επικάλυψη

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός τη ζάχαρη μαζί με το βούτυρο μέχρι να κρεμώσουν.

Προσθέτουμε την κρύα λιωμένη σοκολάτα, τη νουτέλα ή τη μερέντα, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι ή το τυρί κρέμα κι έπειτα ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, μέχρι να γίνει λεία η υφή της επικάλυψης.

Το μοντάρισμα της τούρτας

Βάζουμε λίγη κρέμα στο κέντρο τουρτιέρας. Τοποθετούμε εναλλάξ παντεσπάνι, κρέμα και τέλος, αλείφουμε ολόγυρα με την υπόλοιπη κρέμα.

Πασπαλίζουμε ολόγυρα με τρούφα σοκολάτας.
Παγώνουμε στο ψυγείο για λίγο και σερβίρουμε. Διατηρείται στο ψυγείο.

 

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ