Ο Άκης Πετρετζίκης στα κέφια του: Δημιουργεί brownies με σοκολάτα και crumble αμυγδάλου

Ένα γλυκό ότι πρέπει για σήμερα! 

Συστατικά
Για το brownie

200 γρ. κουβερτούρα με 65% κακάο,  και έξτρα 50 γρ. για το σερβίρισμα
120 γρ. βούτυρο
3 μέτρια αυγά
1/3 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο ή σε σκόνη (αν είναι φρέσκο το τζίντζερ, καθαρίζουμε τη φλούδα και το τρίβουμε)
180 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
10 γρ. σκόνη κακάο
1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
80 γρ. αμύγδαλο χωρίς φλούδα (κομμένο σε μέτρια κομματάκια)
1/3 κ.γ. αλάτι
Για το crumble αμυγδάλου

100 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
120 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη μαύρη
100 γρ. βούτυρο παγωμένο
1/5 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1/5 κ.γ. αλάτι
Για τη σαντιγί

250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ευχαριστούμε το μέλος μας Syntages Panos για αυτή τη συνταγή!

Για τα brownies

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C
Σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα μας σε κομμάτια μαζί με το βούτυρο. Κλείνουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το τοποθετούμε στα μικροκύματα για 1-2 λεπτά, στα 800 watt (ή σε μπεν μαρί) για να λιώσουν.

Στο μίξερ μας με το σύρμα ρίχνουμε τα αυγά, το τζίντζερ, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε για 1 λεπτό.
Θα μπορούσαμε εύκολα να το κάνουμε και εκτός μίξερ.
Ανακατεύουμε παράλληλα τη σοκολάτα με το βούτυρο με μια σπάτουλα . Αν το μείγμα έχει ζεσταθεί πολύ, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μας και το μείγμα της σοκολάτας και του βουτύρου και χτυπάμε ίσα-ίσα να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τα αμύγδαλα και 1 πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε.
Αυτό το μείγμα των στερεών υλικών το ρίχνουμε στο μίξερ και ανακατεύουμε ίσα-ίσα να αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά του κάδου.
Τοποθετούμε μία λαδόκολλα σε ένα ορθογώνιο ταψάκι 20x30 εκ. Κακαοβουτυρώνουμε και απλώνουμε καλά το μείγμα μας.
Ψήνουμε για περίπου 17-20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψουμε
Για το crumble

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αμύγδαλο, το αλεύρι, τη μαύρη ζάχαρη, το βούτυρο, το γαρύφαλλο και το αλάτι.
Τρίβουμε με τα χέρια μας το μείγμα ώστε να γίνει τρίμμα.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι, ρίχνουμε σ’ αυτό το μείγμα μας και ψήνουμε στους 180 °C, για  15 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο.
Για τη σαντιγί

Χτυπάμε τα υλικά για τη σαντιγί στο μίξερ με το σύρμα μέχρι που να πάρουμε μια αφράτη σαντιγί που να στέκεται καλά.
Δεν την χτυπάμε πάρα πολύ μην τυχόν και κόψει.
Για το σερβίρισμα

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά τα brownies και το crumble.
Ξεφορμάρουμε το brownie και το κόβουμε σε λεπτές, μακρόστενες λωρίδες κι έπειτα σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα ωραίο ποτήρι ρίχνουμε το crumble ως βάση, τα κομμάτια του brownie από πάνω, τη σαντιγί μας.
Γαρνίρουμε με ξύσμα κουβερτούρας

Tip
Tip: Για να πετύχει η υφή του μπράουνι δεν χτυπάμε πολύ το μείγμα της ζύμης 

 

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ