BBC -Ντοκιμαντέρ: Έκαναν αυτοψία σε υπέρβαρη γυναίκα και είδαν πόσο κακό κάνει το λίπος στα όργανα και στην υγεία

Παχιά στρώματα λίπους στο χρώμα του βουτύρου, ένα συκώτι σαν πατέ και μια τεράστια, φαρδιά καρδιά: Η αυτοψία αποκαλύπτει τι υπάρχει μέσα στο σώμα ενός παχύσαρκου ατόμου. 

Το ντοκιμαντέρ του BBC που θα παρουσιαστεί από τις 11 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, θα δείξει τα πλήρη αποτελέσματα της παχυσαρκίας στο ανθρώπινο σώμα.

 

Το βίντεο με τον τίτλο Obesity – The Post Mortem (Παχυσαρκία- Αυτοψία), εξετάζει την παχυσαρκία, δείχνοντας τι υπάρχει κάτω από το δέρμα και τις επιπτώσεις του λίπους στα όργανα του σώματος όπως καρδιά, συκώτι,νεφρά και πνεύμονες.

 

Οι γιατροί χρησιμοποίησαν το σώμα μιας γυναίκας που ζύγιζε 108 κιλά και είχε ύψος 1,65 μ. Η γυναίκα αυτή είχε χαρίσει το σώμα της στην ιατρική επιστήμη.  

 

‘Χρειαζόμουν πολύ περισσότερη δύναμη για να κόψω τον ιστό με το λίπος που ξεπήδησε σε χρώμα κίτρινο νέον’, είπε ένας παθολόγος που άνοιξε το δέρμα της γυναίκας Η γυναίκα ήταν παθολογικά παχύσαρκη.

Αφού της αφαίρεσαν το αριστερό της χέρι για αποτέφρωση και έστειλαν την στάχτη στην οικογένειά της, το λείψανο της γυναίκας στάλθηκε σε ιατρική ομάδα για ανάλυση. Καθώς η ομάδα ξεκίνησε την νεκροψία, είδε ένα παχύ στρώμα λίπους που υπήρχε κυρίως γύρω από την κοιλιά της.

 

Η Carla Valentine, τεχνική επιμελήτρια του μουσείου της παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary, είπε : ‘Με έκανε να συνειδητοποιήσω το λίπος στο σώμα μου και την επίδραση που έχει.’

Η καρδιά έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός παχύσαρκου ατόμου. Οι γιατροί είπαν ότι η καρδιά ήταν φαρδιά και πολύ βαρύτερη από ό, τι θα έπρεπε να είναι Ο παθολόγος, Giles Yeo, σημείωσε ότι αν και κάποιο λίπος είναι υγιές για το σώμα, όταν το ‘επιπλέον λίπος αναζητά κάπου αλλού για να πάει, τότε είναι που προκαλείται η ζημιά.’

‘Η ποσότητα του λίπους που βλέπετε μας λέει πόσο πιθανό είναι το λίπος να κάνει ζημιά αλλού.’ Μετά το άνοιγμα της γυναίκας οι γιατροί έβγαλαν την καρδιά η οποία είχε μια σειρά από μεγάλα προβλήματα.

 

Ο παθολόγος Dr  Mike Osborn λέει: ‘Η καρδιά είναι φαρδιά, όταν σηκώσετε την καρδιά κάποιου που είναι σε φυσιολογικό βάρος, αυτή είναι σφιχτή και σκληρή σαν να σηκώνετε μια μπριζόλα. Αυτή εδώ είναι περισσότερο σαν μια βαριά τσάντα’. Με βάρος 449 γραμμάρια, είναι μια βαριά καρδιά.

 

Η καρδιά αυτής της γυναίκας, που κανονικά θεωρείται μικροσκοπική, θα έπρεπε να είναι 225 γραμμάρια. ‘Αυτό είναι το είδος της καρδιάς που θα περίμενε κανείς σε κάποιον που έχει καρδιακή ανεπάρκεια λόγω της υψηλής πίεσης του αίματος’.

‘Αυτή η καρδιά δεν είναι πια ένας παχύς μυς αλλά μία χάρτινη σακούλα που δεν είναι σε θέση να αντλεί το αίμα σε όλο το σώμα’, πρόσθεσε.

Η βαριά καρδιά ζυγίζεται. Η γυναίκα πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια που αναμφίβολα συνδέεται με το βάρος της Το συκώτι της γυναίκας έδειξε επίσης τα σημάδια της παχυσαρκίας, αφού δεν ήταν τόσο μαλακό όσο θα ήταν σε ένα υγιές άτομο.

 

«Το πρώτο πράγμα που είδα στο ήπαρ ήταν ότι είχε μια ‘λιπαρή αλλαγή’, είπε ο Osborn. ‘Ήταν ροζ, απαλό, όπως το πατέ. Ένα φυσιολογικό ήπαρ είναι αρκετά μαλακό, αλλά δεν είναι τόσο μαλακό και είναι πολύ πιο σαρκωμένο – το ροζ στο συκώτι του είναι το λίπος’.

 

Η πιο κοινή αιτία σχετίζεται με το αλκοόλ, αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι αυτή η κυρία δεν έπινε  τίποτα γι’ αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι φταίει η παχυσαρκία.’

‘Η ζημιά από τα  λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο, αλλά ακόμη και άνθρωποι που δεν αρρωσταίνουν από αυτά,  μπορεί να πάθουν ηπατική ανεπάρκεια.’ Μετά επιθεώρησαν τους πνεύμονες της γυναίκας. Οι παθολόγοι στο  BBC είπαν ότι στάζουν κάτι που είναι σημάδι ενός  πνευμονικού οιδήματος που προκαλείται από την καρδιακή ανεπάρκεια. ‘Αυτό θα μπορούσε να δώσει μια αίσθηση  πνιγμού’, δήλωσε ο Osborn κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ.

Η Carla Valentine, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, που ήταν η πρώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικεντρώθηκε ειδικά στο να κοιτάζει τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στο σώμα ‘Οι άνθρωποι σε αυτήν την κατάσταση τείνουν να χρειάζονται υποστήριξη, για παράδειγμα, αν κάποιος σας πει ότι κοιμάται με οκτώ μαξιλάρια, αυτό είναι πολύ ενδεικτικό της καρδιακής ανεπάρκειας’.

 

‘Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι διαφορετική από την καρδιακή προσβολή, όταν υπάρχει ανεπάρκεια αυτή συμβαίνει προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου και όχι αμέσως.

 

 ‘Αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να ήταν σε θέση να περπατήσει μέχρι και 10 σκάλες πριν από τρία χρόνια, στη συνέχεια, μόνο πέντε σκάλες και στη συνέχεια θα προσπαθούσε να ανέβει μια σκάλα, καθώς η ασθένεια θα μεγάλωνε και η καρδιά γινόταν  χειρότερα και χειρότερα,’ είπε ο  Osborn. Ο Yeo είπε: ‘Εάν δεν παίρνεις αρκετό οξυγόνο τότε προσπαθείς πολύ να αναπνεύσεις και να εκπνεύσεις.’

Ένας παθολόγος με τα νεφρά στα χέρια του. Έχοντας λίπος στα νεφρά μπορεί να τα κάνει να μην λειτουργούν καλά και αυτό να οδηγήσει σε διαβήτη Οι νεφροί είχαν επίσης τα σημάδια της παχυσαρκίας.

‘Θα πρέπει να βλέπατε τα νεφρά. Αυτά θα έπρεπε να είναι μικρά και να έχουν ένα μικρό κομμάτι λίπους γύρω τους αλλά αυτά ήταν μεγάλα και γεμάτα λίπος’, είπε η Carla. O Yeo, δήλωσε ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, που μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια αφού το όργανο μπορεί να είναι καταπονημένο. ‘Τα νεφρά είναι ένα άλλο όργανο για την αποτοξίνωση και φιλτράρει τα ούρα σας’, είπε στο ντοκιμαντέρ του BBC.

 

‘Εάν είστε παχύσαρκοι κάποια λίπη θα καταλήξουν στα νεφρά σας και θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα’. Αν αρχίσετε έχετε διαβήτη τύπου 2, τότε θα έχετε σάκχαρο στα ούρα σας, επειδή δεν είστε σε θέση να ελέγχετε την γλυκόζη.’

 

Τα νεφρά τότε θα πρέπει να φιλτράρουν όλα αυτά τα σάκχαρα που το σώμα σας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και αυτό θα τα κάνει να κουραστούν.’

 

Μια εκπρόσωπος του BBC δήλωσε στο διαδίκτυο ότι η αποθανούσα γυναίκα είχε συναινέσει ώστε το σώμα της να γίνει αντικείμενο ιατρικής μελέτης και να γυριστεί βίντεο αλλά ήθελε να παραμείνει ανώνυμη. ‘Η μόνη πληροφορία που έχουμε είναι ότι ήταν Αμερικανίδα, 60 ετών και πέθανε από καρδιακή νόσο.’

 

Η παχυσαρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανοδική τάση  με τα επίπεδα να έχουν τριπλασιασθεί κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΕΣΥ από το 2013 το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους πιο παχύσαρκους ανθρώπους στην Ευρώπη με το 24,9 των ενηλίκων να  ζυγίζουν περισσότερο από ό, τι θα έπρεπε.

 

Η Ιρλανδία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 24,5% των ενηλίκων πάνω από το κανονικό βάρος. Στις ΗΠΑ,  πάνω από το ένα τρίτο ή το 37,5% του ενήλικου πληθυσμού είναι υπέρβαροι, λένε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ