Αγία της Καθολικής Εκκλησίας η Μητέρα Τερέζα - Φωτό από την λαμπερή τελετή στο Βατικανό

Ολοκληρώθηκε η τελετή αγιοποίησης της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, στο Βατικανό, με την συμμετοχή πάνω από εκατό χιλιάδων πιστών από όλο τον κόσμο.

«Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στο έλεος», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι «από εδώ και στο εξής ολόκληρος ο κόσμος θα μπορεί να τιμά την μνήμη της Μητέρας Τερέζας». Μετά το πέρας της τελετής, ο πάπας προσέφερε το μεσημεριανό γεύμα σε χίλιους πεντακόσιους φτωχούς και άστεγους, με κύριο φαγητό την ναπολιτάνικη πίτσα. «Η Μητέρα Τερέζα βοήθησε τους ανθρώπους που είχαν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους, όσους είχαν εγκαταλειφθεί, αδιάφορα, και θα πέθαιναν στην άκρη του δρόμου», πρόσθεσε ο Αργεντινός ποντίφικας.

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν υιοθετηθεί είναι δρακόντεια, με άνδρες των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι βρίσκονται σε όλη την περιοχή γύρω από το Βατικανό, αλλά και κοντά σε πάνω από εκατό «ευαίσθητους στόχους» της ιταλικής πρωτεύουσας, με στόχο την πρόληψη τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων. Την τελετή παρακολούθησαν και δεκατρείς αρχηγοί ξένων κρατών και κυβερνήσεων.

Μέρος των σχολιαστών, παράλληλα, θέλησε να υπογραμμίσει, όμως, ότι υπάρχει και μια αμφιλεγόμενη πλευρά της «καλόγριας των φτωχών»: ότι φέρεται, δηλαδή, να μην ερευνούσε πάντα σε βάθος την προέλευση χρηματικών ποσών που τις καταβάλλονταν, για να στηρίξει τις πρωτοβουλίες υπέρ των απόκληρων. «Με τη ζωή και τη δράση της, επέπληξε με δριμύτητα όσους ευθύνονται για τις συνθήκες εκτεταμένης φτώχειας στις οποίες ζουν τόσοι συνάνθρωποί μας. Εμείς, και μετά την αγιοποίηση, θα συνεχίσουμε να την αποκαλούμε Τερέζα», απαντά, όμως, εμμέσως, ο Φραγκίσκος.

Κατά την αυριανή ημέρα, 5 Σεπτεμβρίου, τέλος, η Καθολική Εκκλησία θα γιορτάζει, κάθε χρόνο, την αγία Τερέζα της Καλκούτας.

Οι πιστοί στην Καλκούτα γιόρτασαν την αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας

Εκατοντάδες πιστοί, κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια, συρρέουν από το πρωί στον τάφο της Μητέρας Τερέζας, στην Καλκούτα της ανατολικής Ινδίας, για να γιορτάσουν την αγιοποίηση της "αγίας των απόκληρων".

Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο κτίριο της ιεραποστολής όπου αναπαύεται, σε έναν τάφο που οι μοναχές διακοσμούν καθημερινά με ένα απόφθεγμά της, γραμμένο με πέταλα λουλουδιών.

Λίγη ώρα πριν από την επίσημη τελετή στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, τελέστηκε στην Καλκούτα μια ειδική λειτουργία στη μνήμη της Μητέρας Τερέζας. Οι πιστοί άναψαν κεριά και εναπόθεσαν λουλούδια στον τάφο ενώ οι μοναχές έψελναν ύμνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ