Άκης Πετρετζίκης: Σήμερα μια συγκλονιστική μπουγάτσα με κρέμα & φρούτα του δάσους - Να κλαις αν δεν την φας

Μια συνταγή που θα λατρέψετε!

Συστατικά
 

Για την κρέμα

400 γρ. γάλα
75 γρ. ζάχαρη
3 κρόκοι αυγών
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 μεγάλη κουταλιά αλεύρι
1 μεγάλη κουταλιά κορν φλαουερ
2 κ.σ. γλυκό κρασί σάμου
2 κ.σ. βούτυρο στο τέλος
Για την πίτα

250-300 γρ φρούτα του δάσους κατεψυγμένα ή φρέσκα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ζάχαρη όση θέλουμε
σταφίδες (όσες θέλουμε)
ξηροί καρποί (όσους θέλουμε) χοντοκομμένους
1 φύλλο σφoλιάτας
λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ετοιμάζουμε την κρέμα πρώτα
Βράζουμε το γάλα εκτός από 2 κ.σ. σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη μισή ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε τους 3 κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και 2 κ.σ. γάλα σε ένα μπολ με το σύρμα χειρός και προσθέτουμε τη βανίλια, το αλεύρι και κόρν φλάουερ.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
Μόλις βράσει το γάλα προσθέτουμε από αυτό σιγά-σιγά στο μείγμα του αυγού με τη βοήθεια μας κουτάλας και ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε 2-3 κουτάλες από το γάλα ώστε να πάρουν μεν θερμοκρασία τα αυγά και να ζεσταθούν, αλλά να μην γίνουν ομελέτα.
Έπειτα επιστρέφουμε όλο το μείγμα με τα αυγά στη κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα σε χαμηλή φωτιά.
Δοκιμάζουμε που και που με ένα κουταλάκι για να δούμε μήπως έχει ακόμα γεύση αλευρίλας.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις πήξει η κρέμα μας, προσθέτουμε το κρασί, τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα πατισερί σε ένα ταψί και την αφήνουμε  να κρυώσει στη κατάψυξη (5 – 10 λεπτά), εφάπτοντας πάνω της μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα..
Παράλληλα σουρώνουμε λίγο τα νερά που μπορεί να έχουν βγάλει τα φρούτα του δάσους και προσθέτουμε σε αυτά το μοσχοκάρυδο, λίγη ζάχαρη, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς.
Αλευρώνουμε τη σφολιάτα καλά και από τις 2 πλευρές και τη βάζουμε πάνω σε μία λαδόκολλα.
Την διπλώνουμε στα 3 για να σχηματίσουμε 2 νοητές γραμμές, την ανοίγουμε πάλι και την διπλώνουμε στα 2.
Κόβουμε κάθετες λωρίδες πάχους 0,5 -1 εκ. μέχρι τις νοητές γραμμές δεξιά και αριστερά του κέντρου της σφολιάτας.
Ανοίγουμε πάλι τη σφολιάτα. Έχουμε τώρα ένα κεντρικό τμήμα που είναι άθικτο και δεξιά και αριστερά του η σφολιάτα είναι σαν να έχει κρόσια.
Βάζουμε τη κρέμα στο κομμάτι που δεν είναι χαραγμένο και πάνω από τη κρέμα βάζω το μείγμα με τα φρούτα.
Κόβουμε τα γωνιακά “κρόσια” της σφολιάτας και γυρίζουμε το μη χαραγμένο κομμάτι της πάνω και κάτω μεριάς πάνω στη γέμιση.
Πλέκουμε τα υπόλοιπα κρόσια δεξιά και αριστερά πάνω από τη γέμιση εναλλάξ
Αλείφουμε όλη την πίτα με έναν κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά.
Συνοδεύουμε σε κομμάτια με παγωτό βανίλια προαιρετικά

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό. ​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ