Παγκόσμια Ημέρα Μπύρας & ο Άκης μας ετοιμάζει κέικ με γιαούρτι και μαύρη μπύρα

Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!

Συστατικά
Για το κέικ

220 ml μαύρη μπύρα (ή και ξανθή αν δεν έχετε μαύρη)
230 γρ. βούτυρο και επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
60 γρ. κακάο και επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
400 γρ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
2 αυγά
170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
Για τη γκανάζ

140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
φυστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κέικ

Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα. Ρίχνουμε και τη μπύρα και ανάβουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά. Περιμένουμε να λιώσει το βούτυρο. Ανακατεύουμε.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, αφαιρούμε απ' τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κακάο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το κακάο.
Μεταφέρουμε το μείγμα σ'ένα ταψί για να κρυώσει.
Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε 2 αυγά, το γιαούρτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε 1 κ.σ. βανίλια σιρόπι και χτυπάμε στο μίξερ για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Στη συνέχεια, βγάζουμε τον κάδο και ρίχνουμε όλο το μείγμα του κακάο μέσα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα, αφού πρώτα τα ανακατέψουμε σ' ένα μπολ. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ σιγά για λίγη ώρα να μην πέσει και ο όγκος από το μείγμα μας.
Βουτυροκακαώνουμε μια φόρμα κέικ στρογγυλή 22-23 εκ. και ρίχνουμε όλο το μείγμα μέσα.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, ψήνουμε για 35-40 λεπτά, αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά και αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.
Για τη γκανάζ

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την κρέμα γάλακτος, κλείνουμε με μία μεμβράνη και λιώνουμε στα μικροκύματα για 1-2 λεπτά στα 800 watt.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η γκανάζ μας και ολοκληρώνουμε περιχύνοντας τη γύρω από κο κέικ μας.
Χοντροκόβουμε τα φυστίκια Αιγίνης και διακοσμούμε πάνω από το κέικ μας.

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό. ​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ