Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Για να κλαίς... Δείτε εικόνες από τα καμμένα μαστιχόδεντρα στην Χίο

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψαν την επόμενη μέρα, τα επόμενα χρόνια, για ορισμένα από τα χωριά που επλήγησαν από την πυρκαγιά οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής και ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στην ειδική κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΜΧ κ. Γιώργου Τούμπου από την χθεσινή πυρκαγιά κάηκαν περί τις 35.000 μαστιχόδεντρα από το σύνολο των 889.000 που είχαν δηλωθεί το προηγούμενο έτος σε όλο το νησί.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, τα χωριά Βέσσα, Λιθί και Ελάτα στερούνται πλέον την κύρια πηγή του εισοδήματός τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Βέσσα που πριν την πυρκαγιά του 2012 παρέδωσε 1300 κιλά μαστίχι, το 2015 παρέδωσε μόνον 227 κιλά. Τώρα, τι θα γίνει;

Επεσήμανε ακόμα ότι τα χωράφια που είχαν καεί και το 2012 είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναφυτευθούν με μαστιχόδεντρα, καθότι απαιτείται ειδική προεργασία και προετοιμασία. Κατέληξε δε επισημαίνοντας την ανάγκη να καταστεί παγχιακό αίτημα η αποκατάσταση των ζημιών και η επαναφύτευση των καμένων περιοχών.

Πηγή: astraparis.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ