Καλοκαιρινή αμαρτία: Βερίκοκα σιροπιασμένα σε πουγκιά από φύλλο κρούστας μας φτιάχνει η Ντίνα Νικολάου

Μπορούμε να φτιάξουμε την ίδια συνταγή με ροδάκινα (ή με μείγμα από βερίκοκα και ροδάκινα), με μπανάνες και, το χειμώνα, με μήλο ή αχλάδι ή συνδυασμό τους.


 

Υλικά

4 φύλλα κρούστας
60 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη) + λίγο ακόμα, λιωμένο, για το άλειμμα
500 γρ. ώριμα βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα το καθένα σε τέσσερα κομμάτια
1 λοβός βανίλιας, χαραγμένος κατά μήκος στη μέση, από τον οποίο ξύνουμε και παίρνουμε τα αρωματικά σποράκια
80 γρ. καστανή ζάχαρη
250 γρ. τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια (ή μασκαρπόνε)
λίγη κανέλα σε σκόνη, για το πασπάλισμα

 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

 

Εκτέλεση

Πουγκιά: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Κόβω κάθε φύλλο κρούστας στη μέση και τα βουτυρώνω καλά και από τις δύο πλευρές, με το λιωμένο βούτυρο. Παίρνω 4 πυρίμαχα μπολάκια ή φλιτζάνια, τα βουτυρώνω και ντύνω το εσωτερικό του καθενός με 2 κομμάτια φύλλου, τοποθετημένα σταυρωτά, ώστε να τα καλύψω εντελώς και οι άκρες των φύλλων να εξέχουν από τα τοιχώματα των μπολ. Βάζω τα μπολ σε ένα ταψάκι και ψήνω τα φύλλα για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, να σταθεροποιηθούν και να γίνουν σαν πουγκιά.
Για τα βερίκοκα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μετρημένο βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει και ρίχνω τα κομμένα βερίκοκα. Τα σοτάρω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτω τα σποράκια της βανίλιας, ανακατεύω και ρίχνω τη ζάχαρη.
Συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν, να καραμελώσουν. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και στραγγίζω τα βερίκοκα. Τα κρατάω σε ένα μπολ και βάζω το σιρόπι σε ένα άλλο. Αφήνω και τα δύο να κρυώσουν και να γίνουν χλιαρά.
Σε ένα μπολ χτυπάω το τυρί κρέμα (ή το μασκαρπόνε) με το σύρμα ή με το μίξερ, μέχρι να αφρατέψει.
Βγάζω τα ψημένα φύλλα από τα μπολ τους και τα μοιράζω σε πιάτα. Μοιράζω εκεί το χτυπημένο τυρί και συμπληρώνω με τα καραμελωμένα βερίκοκα. Περιχύνω με το σιρόπι, πασπαλίζω με λίγη κανέλα και σερβίρω.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ