Ο "εχθρός" του Ερντογάν, Φ. Γκιουλέν, απαντά: "Πιθανότατα το πραξικόπημα ήταν στημένο από την Κυβέρνηση"

Τις δικές του απαντήσεις έδωσε ο εξόριστος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση στην Άγκυρα ότι είναι ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη σε μια συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα New York Times, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο εγκέφαλος ενδέχεται να ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να επρόκειτο για ένα στημένο πραξικόπημα" είπε ο Γκιουλέν σε δημοσιογράφους με τη βοήθεια ενός μεταφραστή. "Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απαγγελία κατηγοριών στο δικαστήριο και συσχετισμούς" προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο ίδιος.

Ο Γκιουλέν, 75 ετών, ζει απομονωμένος στις βορειοανατολικές ΗΠΑ από το 1999 και πολύ σπάνια μιλάει στον Τύπο, είναι όμως επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, που διαθέτει ιεροδιδασκαλεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης. Το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν είναι γνωστό με το όνομα Χιζμέτ (Υπηρεσία).

Ο ιμάμης είναι ορκισμένος εχθρός του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος χθες τον κατηγόρησε ότι βρισκόταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 265 άνθρωποι, και απαίτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοσή του.

Οι δύο άνδρες,, ωστόσο, είχαν υπάρξει σύμμαχοι, όταν ο Ερντογάν είχε επωφεληθεί από το δίκτυο του Γκιουλέν για να εμπεδώσει την εξουσία του. Όμως ο Γκιουλέν έγινε ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός του λαού για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στα τέλη του 2013 που έπληξε τον στενό κύκλο του προέδρου.

Ο Ερντογάν κατηγορεί έκτοτε τον ιμάμη ότι έχει εγκαθιδρύσει «παράλληλο κράτος» με στόχο να τον ανατρέψει, κάτι που οι «γκιουλενιστές» αρνούνται.

Ο ιεροκήρυκας είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ από το 1999, πολύ πριν κατηγορηθεί για προδοσία στη γενέτειρά του. Στο βουκολικό τοπίο που περιβάλλει τη μικρή πόλη Σέιλορσμπεργκ όπου κατοικεί, διάγει βιό ερημίτη και δεν εμφανίζεται δημόσια παρά πολύ σπάνια, ενώ δίνει λίγες συνεντεύξεις στον Τύπο.

Είναι εγκατεστημένος σ' ένα μεγάλο συγκρότημα που μοιάζει με ξενοδοχείο, το Golden Generation Worship and Retreat Center. Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν προτείνει ένα μείγμα μυστικισμού των σούφι και αρμονίας μεταξύ των ανθρώπων με βάση το ισλάμ. Η διδασκαλία του για ένα ισλάμ ανοιχτό στην εκπαίδευση και τις επιστήμες, καθώς και στον διαθρησκευτικό διάλογο τού έχει εξασφαλίσει εκατομμύρια οπαδούς, αλλά και την καχυποψία των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ