Τελικά αποχώρησε η Λίντσομ από την διεκδίκηση της πρωθυπουργίας μετά τον Σάλο: "Δεν έχεις παιδιά" είπε στην αντίπαλο της

H Λίντσομ, νωρίτερα σήμερα, είχε δηλώσει ότι δέχεται επίθεση και βρίσκεται κάτω από τεράστια πίεση, ύστερα από τα όσα είχε υπονοήσει κατά της Τερέζα Μέι για το γεγονός ότι δεν είναι μητέρα. 

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Άντρεα Λίντσομ, ο Chris Grayling, ο υπεύθυνος της εκστρατείας της Τερέζα Μέι τόνισε ότι απέδειξε ότι είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι για την Τερέζα Μέι είναι εξαιρετική τιμή να επιφορτιστεί με το καθήκον της πρωθυπουργού και ότι «θα κάνει ότι μπορεί για να εξοπλίσει τη χώρα για τις προκλήσεις του μέλλοντος».

 

Οπως μεταδίδει ο Guardian, σε περίπτωση απόσυρσης της Λίντσομ υπάρχουν τρία σενάρια:

1. Η Τερέζα Μέι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα και μέσα στην ημέρα!
2. Η Μέι μπορεί να ανακηρυχθεί αρχηγός του κόμματος των Τόρις, αλλά με τον Ντέιβιντ Κάμερον να παραμένει πρωθυπουργός ίσως για μερικές εβδομάδες ακόμα.
3. Το κόμμα των Τόρις να αποφασίσει να τοποθετήσει άλλον υποψήφιο απέναντι στη Μέι. Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα είναι ο Μάικλ Γκόουβ, που ήρθε τρίτος.  

 

Guardian: Η Μέι νέα πρωθυπουργός ως το τέλος της εβδομάδας 

Ο βρετανικός Guardian σε μια πρώτη ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η Βρετανία θα έχει νέα πρωθυπουργό ως την Παρασκευή: 

«Η Βρετανία όπως όλα δείχνουν, ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει νέα πρωθυπουργό, την Τερέζα Μέι. 

 

Το αξιοσημείωτο στη δήλωση της Λίντσομ δεν ήταν μόνο ότι παραιτείται αλλά ότι ως υποψήφια είχε τόσο μικρή στήριξη από τους Τόρις που δεν θα ήταν σε θέση να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση. 
Ο Ιαν Ντάνκαν, υποστηρικτή της Λίντσομ και πρώην ηγέτης των Συντηρητικών εμφανίζεται να συμφωνεί, λέγοντας ότι θέλει να δει τη Μέι πρωθυπουργό όσο το δυνατό νωρίτερα γίνεται. 

Μετά από όλα αυτά είναι δύσκολο η αρμόδια επιτροπή να θελήσει να επαναλάβει το διαγωνισμό. Η Λίντσομ είχε την υποστήριξη 84 βουλευτών των Τόρις, δηλαδή του 25%, ενώ ο Μάικλ Γκόουβ, που ήταν στην τρίτη θέση, μόλις 46 βουλευτών, δηλαδή του 14%. 

 

Στη δήλωσή της η Λίντσομ δεν έκανε καμία αναφορά για την πίεση που δέχτηκε, η οποία ήταν μέρος των συνεπειών των λαθών που ένας υποψήφιος είναι αδύνατο να αποφύγει. Αλλά δεν χρειαζόταν κιόλας. Είναι σαφές  ότι αυτό που είπε σχετικά με τη σημασία της υποστήριξης των μελών της ΚΟ, καθώς και ότι μια εκστρατεία εννιά εβδομάδων είναι υπερβολικά μεγάλο διάστημα, αποτελούν στοιχεία που δείχνουν ότι δεν ήθελε να συνεχίσει».

 

Η δημόσια δήλωση της Λίντσομ

«Μετά την έξοδο από την ΕΕ ένα λαμπρό μέλλον περιμένει», είπε στην αρχή της δήλωσής της η Αντρεα Λίντσομ, τονίζοντας ότι μία καμπάνια που θα διαρκέσει 9 εβδομάδες είναι κάτι που δεν έχει ανάγκη η Βρετανία. «Η Βρετανία χρειάζεται βεβαιότητα, μία ενωμένη κυβέρνηση πρέπει να δημιουργηθεί γρήγορα», τόνισε ενώ στη συνέχεια σημείωσε την ανάγκη να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

«Χρειαζόμαστε έναν πρωθυπουργό όσο το δυνατό συντομότερα», είπε. Συνεχίζοντας τόνισε ότι η συνυποψήφιά της Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει το 60 % της υποστήριξης της κοινοβουλευτικής ομάδας ενώ η ίδια λιγότερο από το 25% . «Αυτό δεν είναι αρκετό για να τρέξει μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση», είπε σημειώνοντας ότι το συμφέρον της χώρας θα εξυπηρετηθεί καλύτερα από μία ισχυρή πρωθυπουργό». Τελειώνοντας, ανακοίνωσε την πλήρη υποστήριξη της στην Τερέζα Μέι.

 

Δεν ανοίγει νέα διαδικασία για την πρωθυπουργία

Η Τερέζα Μέι είναι η μοναδική εναπομείνασα υποψήφιος, σχολίασε ο βουλευτής των Συντηρητικών Graham Brady, αμέσως μετά τη δημόσια δήλωση της Άντρεα Λίντσομ ότι αποσύρεται από την κούρσα για την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν θα ανοίξει εκ νέου διαδικασία για την ηγεσία των Συντηρητικών, σχολιάζοντας ότι υπήρχαν δύο υποψήφιοι και τώρα έμεινε μόνο ένας.

 

Ο Μάικλ Γκόουβ στηρίζει την Μέι

«Η Άντρεα Λίντσομ μίλησε με μεγάλη αξιοπρέπεια και το θάρρος σήμερα. Της εύχομαι κάθε επιτυχία στο μέλλον. Θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να εξασφαλιστεί ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να αναλάβει την ηγεσία. Έχει την πλήρη υποστήριξή μου ως η επόμενη πρωθυπουργός μας», είπε ο Μάικλ Γκόουβ τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία για την πρωθυπουργία.

Και ο Μπόρις Τζόνσον στηρίζει τη Μέι

«Η Τερέζα Μέι θα δώσει το κύρος και την ηγεσία που είναι απαραίτητη για να ενωθεί το Συντηρητικό κόμμα και να πάει την χώρα μπροστά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Η απόφαση της Άντρεα, η οποία είναι και γενναία και ηθική, επιτρέπει να ξεκινήσει άμεσα αυτή τη διαδικασία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Τερέζα θα γίνει μία εκπληκτική αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός και με ενθαρρύνει το γεγονός ότι κατέστησε σαφές ότι το Brexit σημαίνει Brexit – ότι θα φύγουμε από την ΕΕ. Είναι ζωτικής σημασίας να σεβαστούμε την επιθυμία του κόσμου και να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση νέων ευκαιριών για τη χώρα αυτή», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

 

Τερέζα Μέι: Brexit σημαίνει Brexit

Προηγουμένως σήμερα, η Τερέζα Μέι, υποψήφια για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, δήλωσε ότι δεν θα προσπαθήσει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ελπίδες ορισμένων, ιδιαίτερα στους οικονομικούς κύκλους, υπογραμμίζοντας πως οι Βρετανοί ψήφισαν για να βγουν από την Ένωση.

 

"Δεν θα μπορούσα να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα για να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ", δήλωσε η Μέι κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας της για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον. "Brexit σημαίνει Brexit", τόνισε προσθέτοντας, "θα το κάνουμε να επιτύχει". Δήλωσε ακόμη πως το δημοψήφισμα έδειξε πόσο βαθιά είναι η επιθυμία για αλλαγή.

Η υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε επίσης ότι, αν εκλεγεί επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας τον ερχόμενο μήνα, θα θέσει την κυβέρνηση στην υπηρεσία του "απλού εργαζόμενου λαού" για να σφυρηλατήσει μια οικονομία που θα βοηθήσει όλους.

 

Η Μέι υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει τη λήψη μέτρων για να μειωθεί το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα αφεντικά και τους εργάτες.

"Στις επόμενες εβδομάδες, θα εκθέσω το πώς θα οδηγήσω την οικονομία μας μέσα απ' αυτή την περίοδο αβεβαιότητας, πώς θα επιτύχω την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας σε όλους τους τομείς, πώς θα αντιμετωπίσω το μακροχρόνιο πρόβλημα παραγωγικότητας της Βρετανίας, πώς θα δημιουργήσω περισσότερες καλοπληρωμένες δουλειές, πώς θα διαπραγματευτώ τους καλύτερους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και πώς θα σφυρηλατήσω έναν νέο ρόλο για μας στον κόσμο", δήλωσε απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της και δημοσιογράφους κατά την επίσημη ανακοίνωση της έναρξης της εκστρατείας της.

 

Διαβάστε επίσης: 

"Δεν έχεις παιδιά είμαι ικανότερη εγώ που έχω 3 ": Η Λίντσομ απολογείται στη Μέι - ''Βρώμικος πόλεμος'' εξουσίας στη Βρετανία

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ