Αφιέρωμα στον θρυλικό φωτορεπόρτερ μόδας Bill Cunningham: Πέθανε στα 87 & έβγαινε στον δρόμο ως την τελευταία ώρα

Ο θρυλικός φωτογράφος των New York Times, Bill Cunningham, πέθανε στο Μανχάταν, σε ηλικία 87 ετών. Είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο πρόσφατα, έπειτα από εγκεφαλικό.

 

Ο Cunningham είχε δημιουργήσει το δικό του στυλ φωτογραφίας μόδας, καθώς έβγαινε στους δρόμους της Νέας Υόρκης φωτογραφίζοντας ανθρώπους των οποίων το στυλ τραβούσε το βλέμμα του.

Εργαζόταν εδώ και 40 περίπου χρόνια για τους New York Times και υπήρξε χαρακτηριστική φιγούρα της πόλης (είχε μάλιστα ανακηρυχθεί «ζωντανό μνημείο»).

Μπορούσε κανείς να τον δει να οδηγεί το ποδήλατό του φορώντας ένα μπλε σακάκι, χακί παντελόνι και μαύρα σνίκερ, έχοντας περασμένη την κάμερα με τον 35 χιλιοστών φακό της γύρω από το λαιμό του.

 Οι φωτογραφίες του δεν επικεντρώνονταν τόσο στα ρούχα, αλλά αποκάλυπταν την πολιτιστική ανθρωπολογία των δρόμων της Νέας Υόρκης, αποτελώντας μαρτυρία για την συνεχώς εναλλασσόμενη κοινωνική σκηνή στη Νέα Υόρκη.

Όπως σημειώνουν οι New York Times, ο εμβληματικός φωτογράφος «δεν πήγαινε να δει ταινίες. Δεν είχε τηλεόραση. Έτρωγε πρωινό σχεδόν καθημερινά στο Stage Star Deli στην Δυτική 55η Οδό, όπου κάποιος μπορούσε να πιει ένα φλιτζάνι καφέ και να φάει ένα λουκάνικο, αυγά και τυρί με - μέχρι πρόσφατα - λιγότερα από 3 δολάρια. Ζούσε μέχρι το 2010 σε ένα στούντιο πάνω από το Carnegie Hall περιτριγυρισμένος από σειρές και σειρές συρτάρια, όπου κρατούσε όλα τα αρνητικά του».

O Bill Cunningham ,μεταξύ άλλων, είχε πει: «Τα χρήματα είναι το πιο φτηνό πράγμα. Η ελευθερία είναι το πιο ακριβό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ