Οι Έλληνες της Μ. Βρετανίας ψηφίζουν ''Remain'' - H παλαιότερη κοινότητα από το 1843

Με τις κάλπες ήδη ανοικτές, ακόμη και την ύστατη στιγμή τα μεγάλα βρετανικά ΜΜΕ προσπαθούν να δώσουν στους ψηφοφόρους ακόμη έναν λόγο για να πάνε να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της εξόδου από την ΕΕ. 

Ο Guardian, ο οποίος έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, σε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Η Ευρώπη δεν μπορεί μόνη της χωρίς εσάς», παρουσιάζει κοινότητες Ευρωπαίων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και το κλίμα που υπάρχει σε αυτές. Ανάμεσα στις 7 αυτές κοινότητες και η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σάλφορντ, η οποία είναι η παλαιότερη ελληνική κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, με ρίζες στο 1843. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΝS που επικαλείται ο Guardian στη Μεγάλη Βρετανία ζουν 54.000 Ελληνες, οι οποίοι αν το Brexit συμβεί θα αλλάξει κατά κάποιο τρόπο η ζωή τους. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά ακόμη στο πώς αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα. 

Μεταξύ άλλων στον Guardian, λοιπόν,  μίλησαν δυο μέλη της εν λόγω ελληνικής κοινότητας, ο Χάρης Γαμπριλάτσου και η  Κίκα Μακλούγκλιν. 

«Ζω εδώ 55 χρόνια και αισθάνομαι όπως όλοι. Ελπίζω η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ, πρώτα πρώτα για την οικονομία. Επίσης, αν είναι κανείς στην Ευρώπη είναι ελεύθερος να πάει οπουδήποτε του αρέσει. Ο γιος μου δουλεύει στις Βρυξέλλες και μπορώ να πηγαίνω να τον βλέπω όποτε θέλω. Οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη», είπε ο κ. Γαμπριλάτσος στον Guardian. 

«Ηρθα στη Μεγάλη Βρετανία το 1972 για να σπουδάσω και λόγω των προβλημάτων με την Κύπρο επέλεξα να μείνω. Μου αρέσει η Βρετανία. Τα παιδιά μου σπούδασαν εδώ. Είναι ένα όμορφο μέρος για να μείνεις, υπάρχουν ευκαιρίες για δουλειά και μόρφωση. Ελπίζω να ψηφίσουμε υπέρ της παραμονής. Εχω ανάμεικτα συναισθήματα για το θα πρέπει να μείνουμε ή όχι, αλλά νομίζω ότι θα είναι καλύτερα με το να μείνουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια», τονίζει η κυρία Μακλούγκιν. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ