Bremain ή Brexit; Το ερώτημα, οι ψηφοφόροι & όλη η διαδικασία για το δημοψήφισμα

Οι πολίτες της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ψηφίζουν την Πέμπτη για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Από το ερώτημα που τίθεται ως την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες για το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποιο είναι το ερώτημα που τίθεται;
Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».
Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.
Επισημαίνεται ότι στην Ουαλία, τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.


Ποιος ψηφίζει;

Όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια ως την ημέρα του δημοψηφίσματος και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ψηφίζουν επίσης και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Ήτοι συνολικά 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της Ε.Ε. που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν το προνόμιο της ψήφου.

Το δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερα από 15 χρόνια.
Μια προσφυγή που είχε γίνει στη Δικαιοσύνη ώστε να μπορούν να ψηφίσουν και οι Βρετανοί οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα χρόνια από 15 απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο.

Πότε αναμένεται η ετυμηγορία;
Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 00:00 μεσάνυκτα Πέμπτης προς Παρασκευή ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Οι ταραχώδεις σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε.
Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του. Εκείνο του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, όπως και εκείνο του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.
Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο, δύο ώρες αργότερα.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave».
Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό, μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του Remain.

 

Βρετανία: 24 ωρες πριν το ιστορικό δημοψήφισμα

Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα, με τις πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα να αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ακόμα και μετά το ξημέρωμα της Παρασκευής.

 

Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων καταδεικνύουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στην κόψη του ξυραφιού, αν και οι τελευταίες μετρήσεις θέλουν το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής (Bremain) να προηγείται με βραχεία κεφαλή του Brexit. Κρίσιμοι παράγοντες θεωρούνται οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και το μέγεθος συμμετοχής των νέων, που θεωρούνται η πιο φιλοευρωπαϊκή ηλικιακή ομάδα.

Το «μάζεμα» όλων των έως τώρα δημοσκοπήσεων , που τηρούν οι «Financial Times», δίνει οριακό προβάδισμα μίας μονάδας στην καμπάνια υπέρ του Brexit, με 45% έναντι 44%.

Τα στοιχήματα πάντως δίνουν μεγάλο προβάδισμα στο Bremain, με το πρακτορείο Betfair να εκτιμά την Τρίτη ότι η πιθανότητα εξόδου από την Ε.Ε. ανέρχεται σε μόλις 24%.

 

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έστειλε το τελευταίο μήνυμά του υπέρ της παραμονής χθες μεσημέρι. Μιλώντας από την πρωθυπουργική έδρα στην Ντάουνινγκ Στριτ, και δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στους ηλικιωμένους ψηφοφόρους που κλίνουν να ψηφίσουν Brexit, ο Συντηρητικός ηγέτης τους κάλεσε να αναλογιστούν το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους.

 

«Οι Βρετανοί δεν την κοπανάνε», είπε λαϊκά, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» εάν οι πολίτες επιλέξουν έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Υπέρ του Bremain τάχθηκαν επίσης ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. Παράλληλα, περισσότερα από 1.280 διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων – ανάμεσά τους και δεκάδες μέλη των 100 μεγαλύτερων εταιρειών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου – έχουν προσυπογράψει επιστολή της εφημερίδας Times για παραμονή στην ενωμένη Ευρώπη.

 

Το τελευταίο μεγάλο ντιμπέιτ

Η τελευταία μεγάλη πράξη της προεκλογικής εκστρατείας γράφτηκε το βράδυ της Τρίτης στο γήπεδο του Γουέμπλεϊ, όπου τρεις εκπρόσωποι της εκστρατείας του Brexit αναμετρήθηκαν σε ντιμπέιτ με τρεις εκπροσώπους του Bremain.

 

Η συζήτηση έγινε σε πολύ υψηλούς τόνους, με την πλευρά του Bremain να χτυπά με επιτυχία τα επιχειρήματα των αντιπάλων της για την κοινοτική μετανάστευση, που έχει αναδειχτεί σε κύριο θέμα τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Ο νεοεκλεγείς Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, κατηγόρησε τον προκάτοχό του και κύριο εκφραστή του Brexit, Μπόρις Τζόνσον ότι έχει εξαπολύσει μία εκστρατεία «μίσους» εναντίον των μεταναστών.

 

Στο πλευρό του κ. Καν βρέθηκε η επικεφαλής των Συντηρητικών στη Σκωτία, Ρουθ Ντέιβιντσον, η οποία χτύπησε την πρόσφατη κινδυνολογία περί μαζικής εισροής τούρκων μεταναστών. Υπενθύμισε ότι πριν λίγους μήνες ο ίδιος ο κ. Τζόνσον παραδεχόταν ότι δεν υπάρχει άμεση προοπτική ένταξης της Άγκυρας στην Ε.Ε. «Τι άλλαξε μέσα σε δύο μήνες;», διερωτήθηκε ειρωνικά.

Ο Καν ξαναπήρε μετά τη σκυτάλη, δείχνοντας ένα φυλλάδιο της εκστρατείας του Brexit που υποστηρίζει ότι σύντομα η Ε.Ε. θα μοιράζεται σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, λόγω της Τουρκίας.

 

Ο κ. Τζόνσον, απάντησε δίνοντας έμφαση στη δυνατότητα της Βρετανίας να ανακτήσει την πλήρη ανεξαρτησία της από την Ε.Ε. «Η Πέμπτη μπορεί να είναι η μέρα ανεξαρτησίας της χώρας μας» εάν ψηφίσουμε έξοδο, είπε.

 

Σκληρές λεκτικές αντιπαραθέσεις υπήρξαν επίσης για τις οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ