Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Λούκα Κατσέλη: Άρση capital controls στο τέλος του 2016 - Ποιες οι προϋποθέσεις

Γύρω  στο τέλος του 2016 βλέπει η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη την άρση των capital controls.

Η κα. Κατσέλη, με συνέντευξή της στην ΕΡΤ και αναφερόμενη  στα capital controls, δήλωσε πως είναι πιθανή η άρση τους στα τέλη του έτους, αλλά υπό… προϋποθέσεις.

«Θα πάρει χρόνο. Πιθανώς να γίνει προς το τέλος του έτους. Για να επιτευχθεί, θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι οι βασικοί παράγοντες που θα μας οδηγήσουν στην κανονικότητα. Επόμενο βήμα είναι η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα βοηθήσει, αλλά δεν είναι πανάκεια για να αρχίσουν εκ νέου να χρηματοδοτούν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή των καταθέσεων. Αυτό είναι το πιο δύσκολο, γιατί ο κόσμος φοβάται. Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε μεταξύ άλλων: «η κρίση δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, ακόμη και εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 είχε λάβει πιο σκληρά μέτρα  οι αγορές είναι αμείλικτες. Είναι αδυσώπητες. Ήδη από το 2007 είχαν ξεκινήσει να παίρνουν θέση υπέρ μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ακόμη και εάν είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα, αλλά η κρίση στις αγορές είναι τόσο μεγάλη που κανένα μέτρο δεν θα μπορούσε να την αποτρέψει».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ