Φώφη Γεννηματά: Γεννήθηκα με το σημάδι στο πρόσωπο & δεν έκανα πλαστική - Όλα όσα είπε στην Σάσα Σταμάτη

Η Φώφη Γεννηματα μίλησε στην εφημερίδα Παραπολιτικά και στην Σάσα Σταμάτη για όλους και για όλα.

Διαβάστε την συνέντευξή της:

Τελικά τι θα γίνει με την κεντροαριστερά θα τα βρείτε  με τον Σταύρο Θεοδωράκη;

Η Κεντροαριστερά θα προχωρήσει γιατί την υπόθεση αυτή την έχουν αγκαλιάσει και θα την πάρουν επάνω τους οι πολίτες της δημοκρατικής παράταξης. Το τονίζω αυτό γιατί κάποιοι προσπαθούν και σε αυτή την υπόθεση να προωθήσουν λύσεις κορυφής ερήμην των πολιτών.

Με το Σταύρο δεν έχουμε προσωπικές διαφορές, ανεξάρτητα αν κάποιους εξυπηρετεί να προσωποποιούν τα προβλήματα.

Μερικοί νομίζουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να καθοριστούν από μια χούφτα «σοφών», «αρίστων» – ποιοι είναι αυτοί άραγε;- που θα αποφασίσουν για μας, τα κόμματα μας, τον κόσμο μας, σε συνεργασία με κάποια ΜΜΕ που θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν ακόμη να διαμορφώνουν τις εξελίξεις. Κάνουν μεγάλο λάθος. Εμείς προχωράμε μπροστά.

Ο βασικός μας στόχος είναι να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που είναι αυτή τη στιγμή διάσπαρτες στο χώρο της Κεντροαριστεράς  και οι οποίες έχουν φυσικά και διαφορές.  Να προχωρήσουμε στην ανασύνταξη και αναγέννηση της παράταξης και αυτό επείγει, αρκετές ευκαιρίες και χρόνος έχουν χαθεί. Οι πολίτες δεν θα περιμένουν για πολύ ακόμη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συμμετέχει τελικά στο διάλογο ή το κλίμα παραμένει ψυχρό;

Το προσκλητήριο ισχύει και αυτό το ξέρει ο Γιώργος. Στο χέρι τους είναι να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Όλοι όμως κρινόμαστε από τις τελικές μας αποφάσεις. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην προοπτική διακυβέρνησης της χώρας είναι με την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ή με το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις) δεν είναι τσόντα κανενός και αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί πολλούς. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει καθόλου μια καχεκτική κεντροαριστερά που θα είναι δορυφόρος ή του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας. Θέλουμε και εργαζόμαστε η Δημοκρατική Παράταξη να αναδειχθεί σε εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική λύση. Αυτή η παράταξη αποτελεί εγγύηση για να ξεφύγουμε από τον αριστερό κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το μεταρρυθμιστικό λαϊκισμό της ΝΔ.

Θα θέλατε η μεγάλη σας κόρη που σπουδάζει αυτή  την στιγμή στο εξωτερικό να ασχοληθεί με την πολιτική;

Θα ήθελα να ασχοληθεί με ότι την κάνει ευτυχισμένη και να είναι σίγουρη ότι θα τη στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Είναι ένα κορίτσι που τώρα ανοίγει τα φτερά του, σπουδάζει στο εξωτερικό και τελειώνει το πρώτο έτος. Σε σχέση με την πολιτική δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Όμως είναι νωρίς ακόμη. Όταν με ρωτούσαν ακόμη και μετά το θάνατο του πατέρα μου,  αν θα ασχοληθώ με την πολιτική, σχεδόν το  απέκλεια. Τελικά τα έφερε αλλιώς η ζωή …

Αν ο αείμνηστος πατέρας σας Γεώργιος Γεννηματάς δεν είχε φύγει πρόωρα από την ζωή ηττημένος από καρκίνο  πιστεύετε ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ Θα ήταν διαφορετική καθώς όλοι προεξοφλούσαν ότι θα ήταν  ο επόμενος διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου

Το λένε πολλοί, το πιστεύω και εγώ. Τα πράγματα ήρθαν αλλιώς, η μοίρα ήταν σκληρή απέναντι στην οικογένεια μου. Δεν θέλω όμως να στέκομαι συνέχεια σε αυτό, με στεναχωρεί και με πληγώνει.

Η ζωή προχωρά. Κρατάμε πάρα πολλά από εκείνον. Συνδύαζε το όραμα με το ρεαλισμό. Πίστευε στον άνθρωπο.

Σε αυτή την εποχή όπου οι έννοιες Αριστερά, Δεξιά, Σοσιαλδημοκρατία φυσικά και υπάρχουν, άλλα ακούγονται περίεργα στα αυτιά του κόσμου που λόγω μνημονίων μας βλέπει όλους ίδιους, χρειάζεται πολιτική ανθρωπιάς που θα προσφέρει προστασία σε όσους την χρειάζονται και δυστυχώς είναι πολλοί.

Εδώ πιστεύω ότι καθοριστικός μπορεί να είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Της παράταξης μας. Γι αυτό αγωνιζόμαστε.

Ταλαιπωρήθηκες και εσύ στο παρελθόν και μίλησες ανοιχτά για τον καρκίνο. Γιατί το έκανες και τι συμβουλή θα έδινες σε μια γυναίκα που έχει το ίδιο πρόβλημα.

Είναι πολλοί οι λόγοι. Δεν μου αρέσει το κρυφτούλι. Πρέπει να σπάσουμε τα ταμπού γύρω από το θέμα. Όλες οι γυναίκες πρέπει να μάθουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Και κυρίως παίρνουμε θάρρος η μία από την άλλη. Καμιά δεν είναι η μόνη, και δεν πρέπει να είναι μόνη. Το μήνυμά μου είναι ότι η ζωή δεν σταματά δεν είσαι λιγότερο γυναίκα, μη δειλιάσεις, πάλεψε το, μπορείς να νικήσεις.

Αισθάνθηκες κάποια στιγμή ότι χάνεται η γη κάτω από τα πόδια σου;

Πολλές φορές στη ζωή μου ένοιωσα να μου συμβαίνει αυτό. Στα 20 μου αρρώστησε η μητέρα μου, τότε της έδιναν 2 χρόνια ζωή. Δεν πίστευα ότι συνέβαινε σε μας αυτό. Έδωσε μεγάλη μάχη, έζησε 10 χρόνια, ήμασταν πολύ δεμένες και όσες δυσκολίες και αν περάσαμε δεν σταματήσαμε να κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Πηγαίναμε για τις χημειοθεραπείες στο ΜΕΤΑΞΑ, βλέπαμε με τις ώρες τη θάλασσα μπροστά μας και σχεδιάζαμε το επόμενο ταξίδι στη Σύμη. Έμαθα πολλά από το κουράγιο της και την αισιοδοξία της. Προσπαθώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και να βάζω στόχους. Αγωνίστηκα 10 χρόνια για να αποκτήσω την πρώτη μου κόρη και τελικά σήμερα είμαι μητέρα τριών παιδιών. Όταν αρρώστησα, η μικρή μου ήταν 2 χρονών, δεν μπορούσα να αντέξω την ιδέα ότι δεν θα είμαι δίπλα της. Οκτώ χρόνια μετά, μιλάμε μαζί. Δεν το βάζω εύκολα κάτω.

Πολλοί αναρωτιούνται τι είναι αυτό το σημάδι στα χείλη σου;

Έτσι γεννήθηκα. Επέλεξα να μην κάνω πλαστική.

Μαγειρεύεις;

Μαγειρεύω, πήρα από τη μάνα μου και τη γιαγιά μου, αλλά μην φανταστείς κάθε μέρα. Δεν έχω χρόνο. Στα γενέθλια των παιδιών όμως, μου αρέσει να τα ετοιμάζω όλα στο σπίτι, σαββατοκύριακα, γιορτές και αργίες επίσης ασχολούμαι. Παραδοσιακά γλυκά Χριστούγεννα και Πάσχα μέχρι εκεί.

Ασχολείσαι με την εμφάνισή σου; Πάντα είναι περιποιημένη ενημερώνεσαι για τις νέες τάσεις της μόδας;

Ο πατέρας μου με πείραζε κι έλεγε ότι έμοιασα στη μητέρα του που ήταν κοκέτα γιατί ο ίδιος ήταν ικανός να βγει από το σπίτι με μια καφέ και μια μαύρη κάλτσα, δεν έδινε σημασία. Δεν τον αφήναμε βέβαια. Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε πάντα να ασχολούμαι, τώρα όμως είναι δύσκολα τα πράγματα. Ευτυχώς ένας καλός μου φίλος έχει μαγαζί με ρούχα και φροντίζει αυτός για μένα.

Θα έκανες μπότοξ ή κάποια άλλη αισθητική επέμβαση;

Πριν από μερικά χρόνια θα σου έλεγα όχι κατηγορηματικά. Αλλά τώρα τα βλέπω λίγο διαφορετικά. Πρέπει να κάνουμε ότι μας βοηθάει να νοιώθουμε καλά.

Γυμνάζεσαι;

Τώρα δυστυχώς όχι. Στο παρελθόν έκανα λίγο στίβο, πήγαινα γυμναστήριο. Δεν έχω πια τέτοια πολυτέλεια χρόνου. Σκέφτομαι να πάρω ένα διάδρομο για να γυμνάζομαι στο σπίτι, αλλά φοβάμαι μην καταλήξει κρεμάστρα για ρούχα.

Σε αγχώνει επειδή είσαι δημόσιο πρόσωπο  η παρουσία των παπαράτσι όταν το καλοκαίρι πηγαίνεις με την οικογένειά σου στην παραλία;

Στις παραλίες της Σκύρου που κάνουμε συνήθως, διακοπές δεν κυκλοφορούν παπαράτσι. Παρόλα αυτά πέρυσι κάποιος μας  έβγαλε μια φωτογραφία και τη δημοσιοποίησε. Δεν ήταν ευχάριστο.

Υπάρχει κάτι που σου αρέσει να κάνεις και σε χαλαρώνει;

Ταξίδια. Εκδρομές με τα παιδιά και καλούς φίλους. Προσπαθώ να συνδυάζω τη δουλειά με την οικογένεια. Από μικρά τα έπαιρνα μαζί μου στις περιοδείες και ξεκλέβαμε λίγο χρόνο μαζί. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα κάνοντας ομιλίες και συναντήσεις. Νοιώθω καλά με τον κόσμο, αν με κλείσεις σε ένα γραφείο θα με πιάσει μελαγχολία, θα φρικάρω. Δεν αντέχω την καμαρίλα, τις ίντριγκες, τα μαχαιρώματα, τις στημένες διαρροές. Κάποιοι προσπαθούν να δώσουν νόημα στην ύπαρξή τους μέσα από αυτά. Είναι μιζέρια, είναι αρρώστια. Η πραγματική ζωή έχει αξία.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σου μέχρι σήμερα;

Ήταν πολλές οι δύσκολες στιγμές. Οι αποχωρισμοί, οι αρρώστιες, οι θεραπείες, πόνος, αγωνία, πίκρα αλλά οι καλές στιγμές ήταν περισσότερες. Μαζί με την αδελφή μου, τη Μαίρη  τα αντιμετωπίσαμε όλα με στωικότητα και είπαμε προχωράμε μπροστά. Έχει κι εκείνη τρία παιδιά. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τα βλέπεις να μεγαλώνουν, να ανθίζουν, να χτίζουν τη δική τους ζωή, το σπίτι να γεμίζει με τους φίλους τους και χαρούμενες φωνές. Αυτά θέλω να σκέφτομαι. Τα θετικά όχι τα αρνητικά.

Είναι δύσκολος ένας γάμος όταν πρόκειται για μια γυναίκα που είναι αρχηγός κόμματος και έχει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής κολύμπησα στα βαθιά. Τον τελευταίο χρόνο έχω χάσει εντελώς τον έλεγχο του χρόνου μου. Πάντα ήταν δύσκολο, όπως για κάθε εργαζόμενη γυναίκα, να τα ισορροπώ όλα, αλλά αυτό που ζω είναι χωρίς προηγούμενο. Αλλά χωρίς προηγούμενο είναι και αυτό που ζει η χώρα μας. Τα είδαμε όλα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία και το GREXIT, έκλεισαν οι τράπεζες, επιβλήθηκαν capital controls,δύο φορές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο. Μόνιμη επιτροπεία, κόφτης σε μισθούς και συντάξεις, η δημόσια περιουσία στους δανειστές για έναν αιώνα. Σε αυτές τις συνθήκες τα περιθώρια για προσωπική ζωή είναι μικρά. Δεν παραπονιέμαι, είναι επιλογή μου αυτή η ζωή. Ευτυχώς όμως βρίσκω και στήριξη και κατανόηση.

Πού σου αρέσει να πηγαίνεις όταν βγαίνεις να διασκεδάσεις;

Σε μικρά μαγαζιά, γύρω από το σπίτι μας. Ένα ποτήρι κρασί μετά από μια ζόρικη μέρα είναι η καλύτερη χαλάρωση. Πολλές φορές βγαίνουμε οι δυο μας, με τον Αντρέα , χωρίς πρόγραμμα.

Αγαπημένο μέρος για καλοκαιρινές διακοπές;

Στο σπίτι του άντρα μου, στη Σκύρο κάνουμε διακοπές από τότε που γεννήθηκαν τα μικρά. Έχουμε δεθεί με τους ανθρώπους εκεί, είμαστε μεγάλη παρέα. Με τους γείτονες μας έχουμε καθιερώσει, πριν γυρίσουμε στην Αθήνα, ένα γλέντι στην αυλή μας. Το σπίτι είναι πολύ μικρό, έχει όμως μια όμορφη αυλή που βλέπει το Αιγαίο και τη χώρα με τα κατάλευκα σπίτια. Με γαληνεύει. Μου αρέσει αυτό το νησί. Έχει μια ομορφιά που με γοητεύει, εξαιρετικές παραλίες και καλό φαγητό. Η Σύμη δυστυχώς είναι μακριά, αλλά παραμένει πάντα αγαπημένο καταφύγιο.

 Αν δεν ήσουν πολιτικός τι θα ήσουν;

Αρχιτέκτονας ήθελα να γίνω. Σχεδίαζα σε όλα μου τα τετράδια. Έφτιαχνα τα σπίτια των φίλων μου. Από ένα πείσμα δεν ακολούθησα αυτό το δρόμο. Τελείωσα το Πολιτικό τμήμα της Νομικής σχολής της Αθήνας και η συνέχεια είναι γνωστή. Τα παιχνίδια της ζωής όμως συνεχίζονται. Η κόρη μου σπουδάζει αρχιτεκτονική.

Έχεις μια υπέροχη οικογένεια χαμηλών τόνων πως τα καταφέρνεις;

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Ήθελα πάντα μια μεγάλη οικογένεια. Πολλή αγάπη και συζήτηση αλλά και πειθαρχία και πρόγραμμα. Έτσι μεγαλώνουμε τα παιδιά. Είμαστε φίλοι αλλά ξέρουν και τα όρια τους. Δουλεύω πολύ, αλλά όταν με χρειάζονται προσπαθώ να είμαι πάντα εκεί. «Θα έρθεις να μας δεις ακόμα και αν έχεις Βουλή;» με ρωτάνε όταν  έχουν εκδηλώσεις στο σχολείο. Κάθε φορά που το ακούω αυτό ελπίζω να μην έχουμε άλλον έναν αιφνιδιασμό στο πρόγραμμα της Βουλής γιατί δυστυχώς οι άντρες δεν έχουν ως προτεραιότητα να παντρέψουν τη δουλειά τους με τις ανάγκες της οικογένειάς τους. Πάντα μια γυναίκα στο σπίτι τους, καλύπτει την απουσία τους. Με λίγα λόγια τρέχω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Προσπαθώ να οργανώσω το χρόνο μου και να μην είμαι πολύ καταπιεστική αν και νομίζω ότι είμαι τυπικά προστατευτική  Ελληνίδα μάνα.

Πηγή: εφ. Παραπολιτικά

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ