Καλωσορίστε το πιο μικρό "αεροδρόμιο" του κόσμου, μόνο για drones! Ένα φιλόδοξο project που θα σώσει την Αφρική

Έχει τον τίτλο του «μικρότερου αεροδρομίου του κόσμου». Και είναι σχεδιασμένο μόνο για drones!

To «droneport» του Norman Foster παρουσιάστηκε στην 15η διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε της Βενετίας. Αλλά μην νομίσετε πως πρόκειται μόνο για μια επίδειξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Η φιλοδοξία του σχεδιαστή του droneport είναι να βοηθήσει απομακρυσμένες περιοχές, όπως τις μικρές πόλεις της Αφρικής, να συνδεθούν μεταξύ τους, προσφέροντας μια νέα μορφή ιπτάμμενων οδών που θα βοηθά να μεταφέρονται ιατρικές προμήθειες και άλλα βασικά αγαθά με τα νέα μικρά ιπτάμενα μέσα.   


 
Η πρώτη χώρα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο project είναι η Ρουάντα. Το αρχικό στάδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Υπολογίζεται πως το νέο δίκτυο θα μπορεί να εξυπηρετεί αρχικά έως το 44% της επικράτειας της χώρας της Αφρικής, σώζοντας έτσι χιλιάδες ζωές. 

 
«Η Αφρική είναι μια ήπειρος όπου το χάσμα μεταξύ του πληθυσμού και των υποδομών ανάπτυξης αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο», εξηγεί ο Norman Foster. «Η έλλειψη επίγειων υποδομών έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα να παραδοθούν ιατρικές προμήθειες, τόσο βασικές όσο το αίμα, η διακομιδή του οποίου συχνά δεν είναι έγκαιρα διαθέσιμη. Θέλουμε μια άμεση, τολμηρή και ριζοσπαστική λύση. Το  droneport μπορεί να κάνει 'περισσότερα πράγματα με λιγοστά μέσα', αξιοποιώντας τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογίας drone».

Τα νέα μικρά αεροδρόμια που θα σχεδιαστούν στη Ρουάντα θα βασίζονται στο πρωτότυπο «κτήριο» που παρουσιάστηκε στην έκθεση της Βενετίας. Η κατασκευή έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίζει την ασφαλή προσγείωση και απογείωση των drones και την προστασία από κάθε καιρικές συνθήκες. Αλλά και την εύκολη κατασκευή του, καθώς μπορεί να δημιουργηθεί με βασικά υλικά όπως ο πηλός ή οι πέτρες.


Στην τελική του μορφή, το droneport θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά συστήματα που θα βοηθούν στην φόρτιση των drones καθώς και βοηθητικές εγκαταστάσεις και δομές για την πλοήγησή τους.

Οι σχεδιαστές αναμένουν πως το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες  χώρες της Αφρικής μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ