Ο Πούτιν στην Αθήνα: Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του -Οι υποσχέσεις & οι συμφωνίες

Συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας και υποσχέσεις για το μέλλον ήταν το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος που συναντήθηκε επί δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Ρωσίας για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ ενώ εκτίμησε ότι θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα 1 εκατ. τουρίστες από την Ρωσία.

 

Επεσήμανε ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται με ως επιβεβαίωση σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρσι σε 2,7δισ δολάρια, στο οποίο συνέβαλε η πτώση της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων της ρωσικής ομοσπονδίας στην ΕΕ. Ο Πούτιν τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια και πως συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να δοθεί έμφαση και στη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε δύο φορές ότι η συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί στρατηγική επιλογή για την κυβέρνησή του.

Μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, υπεγράφησαν μια σειρά συμφωνιών:

 

  • Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και
  • Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
  • Επίσης υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφονται και μεταξύ φορέων:

  •     Enterprise Greece – Invest in Russia
  •     ΕΛΠΕ – Rosneft
  •     Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
  •     Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

 

Δείτε όλα όσα έγιναν προηγούμενος

 

23:04  Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου των Αλέξη Τσίπρα και Βλαντιμίρ Πούτιν

 

22:59  Τσίπρας: "Γυρνάμε σελίδα, περνάμε σε περίοδο σταθερότητας" 
"Σήμερα επικυρώθηκε ο αναβαθμισμένος πολιτικός διάλογος αλλά υπογράψαμε και μια σειρά από μνημόνια συνεργασίας αν και αυτή δεν είναι η πιο χαρούμενη λέξη" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: "Το Συριακό είχε επίπτωση την πρωτοφανή προσφυγική κρίση. Οι σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας και ΕΕ - Ρωσίας είναι κρίσιμες για την Ελλάδα. Ελπίζουμε η αναβάθμιση αυτή να παίξει καταλυτικό ρόλο στην καλυτέρευση των παραπάνω σχέσεων. Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Πούτιν μίλησα για μια στιγμή μετάβασης. Περνάμε από μια πολυετή οικονομική κρίση σε μια περίοδο σταθερότητας και επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η οικονομική συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε 1 εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες και να πολλαπλασιάσουμε αυτό τον αριθμό γιατί οι δύο λαοί συνδέονται με σχέσεις αιώνων".

 

22:54  Απάντηση για την Κριμαία με... ρωσική παροιμία 
"Το ζήτημα της Κριμαίας έκλεισε για πάντα, βάσει της επιθυμίας των ανθρώπων που ζουν εκεί. Υπάρχει μια παροιμία ρωσική που λέει μακάρι το μοσχάρι σας να φάει το λύκο μας" είπε ο Πρόεδρος Πούτιν.

 

22:51  Αναφορές Πούτιν για τους δύο νεκρούς δημοσιογράφους στην Ουκρανία 

22:50  Πούτιν: "Μόλις αρθούν οι κυρώσεις θα κάνουμε κι εμείς ένα βήμα"
"Δεν επιβάλουμε εμείς τις κυρώσεις. Δεν είναι δικό μας θέμα. Αμέσως μόλις αρθούν θα κάνουμε ένα αντίστοιχο βήμα" είπε ο Πούτιν για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

 

22:48  Τσίπρας: "Σύνδεση Ρωσίας - ΕΕ η Ελλάδα" 

"Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και είναι εξαιρετικά χρήσιμη τόσο για την ΕΕ όσο και για τη Ρωσία. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο με την Ρωσία και την Ευρώπη σε αντιπαλότητα. Η Ελλάδα παίζει συνδετικό ρόλο σε αυτή τη σχέση. Οι τοποθετήσεις μας το αναδεικνύουν αυτό. Λύση είναι ο διάλογος" είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος εκ νέου στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία.

Και συνέχισε: "Δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς την Ρωσία σε αυτή την αρχιτεκτονική ασφάλειας".

22:45  Επίθεση Πούτιν στην Τουρκία 
"Για το αεροσκάφος που συνετρίβη έχω μιλήσει πολλές φορές. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το τουρκικό μαχητικό μπορεί να επιτεθεί στο δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε δεν θα το κάναμε έτσι. Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος. Πυροβόλησαν και τον πιλότο κι αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας.. Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις αλλά δεν υπάρχουν", είπε ο Ρώσος Πρόεδρος "καρφώνοντας" την Τουρκία!

"Δεν ασχολούμαστε με το κουρδικό κράτος, Είναι θέμα του κουρδικού λαού" συμπλήρωσε ακόμη.

22:40  Απαντά και ο Πούτιν με... αιχμές για τις ΗΠΑ! 
"Θέλαμε να επεκταθούμε κιαι στο Νότιο ρεύμα αλλά δεν μας άφησαν, λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ. Η Βουλγαρία σταμάτησε το έργο. Προτείναμε ένα έργο μέσω της Τουρκίας. Θα σας πω ένα μυστικό: Οι Τούρκοι εταίροι μας έλεγαν να αλλάξουμε τις τιμές προμηθειών αλλά δεν εγκρίθηκε από την Επιτροπή. Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε έργο αλλά χρειαζόμαστε εγγυήσεις. Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον δεν θα ξοδέψουμε λεφτά σε αυτό. Έχουμε ξοδέψει λεφτά και μετά αποδείχτηκε ότι δεν συνεχίστηκαν τα έργα. Θέλουμε να δουλέψουμε στο Νότο της Ευρώπης. Gazprom και ΔΕΠΑ υπέγραψαν συνεργασίες. Μονόπλευρα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για την αντιαεροπορική άμυνα. Δεν ακούμε τίποτα πέρα από γενικά λόγια. Θα υπενθυμίσω ότι από την αρχή μας έλεγαν ότι είναι μόνο εναντίον της απειλής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει με το Ιράν. Δεν υπάρχει απειλή από το Ιράν αλλά υπάρχει αντιαεροπορική βάση στη Ρουμανία. Γιατί; Υπάρχουν εγκαταστάσεις για πυραύλους με μεγάλη εμβέλεια που είναι απειλή για εμάς. Γι' αυτό αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε αντίστοιχα για τη Ρουμανία που δεν ήξερε τι σημαίνει να είμαστε μέσα στο στόχο. Θα εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας. Τα μέτρα αυτά είναι απαντητικά και το ίδιο θα γίνει και στην Πολωνία. Δεν θα κάνουμε τίποτα πριν δούμε τους πυραύλους στη γειτονική επικράτεια", είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

22:34  Η πρώτη ερώτηση για τη Gazprom στον Αλέξη Τσίπρα 
- Ερώτηση για την μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα και την Ιταλία, σχετικά και με τις διαφωνίες της Κομισιόν

- Τσίπρας: "Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης. Έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο. Εμείς έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε, θεωρώντας ότι οι αγωγοί ενέργειας είναι γέφυρες φιλίας κι όχι αφορμές για συγκρούσεις. Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα μέχρι εκεί που μπορεί. Αν ξεπεράσουν τις δυνατότητές μας, πρέπει να λειτουργήσουμε ως γέφυρα συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Εκτός του φυσικού αερίου υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες, όπως οι ανανεώσιμες πηγές, ο ηλεκτρισμός και το πετρέλαιο. Τα συζητήσαμε αυτά γιατί η ενέργεια πρέπει να καταστεί γέφυρα συνεργασίας".

 

22:30  Ώρα ερωτήσεων 

22:30  Πούτιν: "Ευχαριστώ και... συγγνώμη"!
"Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό για την φιλοξενία αλλά και τους κατοίκους της Αθήνας για την θερμή υποδοχή", είπε κλείνοντας ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε και... συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων!

 

22:25  Για τις επενδύσεις 
Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη σε μεγάλα περιθώρια για επενδυτικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, φέρνοντας ως παράδειγμα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και τον λιμένα Θεσσαλονίκης.

 

22:24  Για την ενέργεια 
Πούτιν: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική πλευρά γαι το καθεστώς τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα συμμετέχουμε ενεργά. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια. Εδώ και 20 χρόνια η Ρωσία είναι ο βασικός προμηθευτής ενέργειας στην Ελλάδα. Το μνημόνιο συνεργασίας για την ενέργεια θα συμβάλει σε αυτό τον τομέα".

22:23  Πούτιν: "Είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες" 
"Μαζί με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Τσίπρα εξετάσαμε μια σειρά συμφωνιών και συνεργασιών με προοδευτική τάση. Το αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας είναι πολύ σημαντικό με 170 και πάνω δράσεις όλων των τομέων και στις δύο χώρες", δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

22:17  Τσίπρας: "Συζητήσαμε για την ενίσχυση ροών τουριστών" 
Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην συμφωνία για την ανάπτυξη των τουριστικών ροών στη χώρα μας από την Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε και στον επιστημονικό τομέα.

 

22:14  Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά τις δηλώσεις του 
"Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου είναι το επιστέγασμα μιας σειράς επαφών το τελευταίο έτος. Είναι ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο έτος συνεργασίας με σειρά εμβληματικών εκδηλώσεων και στις δύο χώρες που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των λαών. Συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο δύο φορές μέσα στο 2015 και θέσαμε τις βάσεις της συνεργασίας μας, που είναι στρατηγική για την Ελλάδα. Μια Ελλάδα με σταθερές συμμαχίες στη Δύση και που δεν φοβάται να ανοίγει τα κλαδιά της και στον Βορρά, στο Νότο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή", είπε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

21:45  Υπογραφή συμφωνιών Ελλάδας - Ρωσίας 
Οι πρώτες υπογραφές από τον Γιώργο Σταθάκη και τον ομόλογό του

 

20:24  Ακολουθεί η συνέντευξη Τύπου
Σε περίπου μία ώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί το δείπνο εργασίας και αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

 

18:40  Η ατζέντα των συνομιλιών 
Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, αναμένεται να επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων και της προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τον τουρισμό, β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

 

Στη συνέχεια οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντριμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα ΜΜΕ.

 

18:50  Το... tweetερικό καλωσόρισμα του Αλέξη Τσίπρα

18:32  Ολοκληρώθηκαν οι προσφωνήσεις 
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

18:31  Πούτιν σε Τσίπρα 
"Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Συνεχίζουμε τη σειρά συναντήσεων στο υψηλότατο επίπεδο. Και στη Μόσχα και στην Αγ. Πετρούπολη έχουμε συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικνοομική συνεργασία. Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά υπάρχουν και καλές προοπτικές. Πρέπει να μεταμορφώσουμε τα καλά συναισθήματα και τις σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η ενέργεια αλλα και οι υψηλές τεχνολογίες και υποδομές". 

18:29  Τσίπρας σε Πούτιν 
"Σας καλωσορίζω και πάλι και οφείλω να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός για τον ρωσικό λαό".

 

18:28  Τσίπρας σε Πούτιν
"Έρχεστε στην Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη στιγμή που γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μπορούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις των δύο χώρων σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής". 

18:24  Μόλις τον υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας 
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και μπήκαν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου  

 

18:05  Το tweet του Πάνου Καμμένου

17:47  Πούτιν: Οι Ρώσοι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 523% στην Ελλάδα 

"Να συζητήσουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων, κάτι που θα γίνει αργότερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Υπάρχουν πολλά προβλήματα αλλά και κάτι που εντυπωσιάζει. Τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 523% η άφιξη Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα".

17:45  Πούτιν: Διαχρονικές, πνευματικές σχέσεις με την Ελλάδα 
"Διανύουμε δύσκολους καιρούς και για την οικονομία και για την ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα και να ψάξουμε τις λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε αυτήν την ευκαιρία στην Ελλάδα με την οποία έχουμε βαθιές σχέσεις... Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που στηρίζετε την επίσκεψή μας στο Άγιο Όρος".

17:43
"Η επίσκεψή σας είναι η κορύφωση της ειλικρινούς φιλίας των λαών μας", είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Προκόπης Παυλόπουλος

17:41  Μήνυμα Παυλόπουλου σε Πούτιν
"Πρέπει να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Συρία"

 

17:40  "Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες" 
Είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Πούτιν στο Άγιο Όρος

17:39  Παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών 
Παρόντες στη συνάντηση Παυλόπουλου - Πούτιν, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ.

17:38  Σημαντικές και πολυεπιπέδες οι διμερείς σχέσεις
"Με εξαιρετική χαρά σας υποδέχομαι στην προεδρία της Δημοκρατίας", είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και συνέχισε: "Η επίσκεψη σας στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρια για όλη την Ευρώπη...".

17:36  Οι Πρόεδροι των δύο χωρών

17:15: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναχώρησε από το «Ελευθέριιος Βενιζέλος» με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο

17: 10 H στιγμή της άφιξης του αεροσκάφους του κ. Πούτιν

16:20 Φωτογραφίες από τις προετοιμασίες στο αεροδρόμιο

 

15:00 Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Από την ΕΛ.ΑΣ. έχει γίνει γνωστό ότι θα βρίσκονται επί ποδός 2.500 αστυνομικοί λόγω της επίσκεψης Πούτιν. Η αυτοκινητοπομπή από το αεροδρόμιο θα καταλήξει στην Ηρώδου Αττικού. 

Σταδιακά η κυκλοφορία διακόπτεται από τα σημεία διέλευσης του Πούτιν. Από τις 15:00 μέχρι και τις 17:00 δεν είναι δυνατή η διέλευση των οχημάτων από το αεροδρόμιο μέχρι και την Κατεχάκη!

Καθ' όλο το μήκος της διαδρομής τα μέτρα είναι δρακόντεια, με την αστυνομική παρουσία να είναι κάτι παραπάνω από έντονη σε όλα τα σημεία.

 

14:24 70 κομάντο της Προεδρικής Φρουράς της Ρωσίας
Βέβαια στο πλέγμα ασφαλείας που στήνεται δεν θα συμμετάσχουν μόνο Ελληνες αστυνομικοί αλλά και άνδρες των ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας έγινε κατά κύριο λόγο από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. 

Toν Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνοδεύουν 70 κομάντο της Προεδρικής Φρουράς της Ρωσίας με μαύρα κοστούμια. Πρόκειται για άνδρες που έχουν εκπαιδευτεί στην ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων, δηλαδή στη φημισμένη Σπετσνάζ, τα μέλη της οποίας ο αστικός μύθος περιγράφει ως «υπερανθρώπους».

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Στην Αθήνα σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι συμφωνίες που θα υπογράψει με Τσίπρα & όλο το πρόγραμμα

Εδώ θα μείνει ο Πούτιν: Φωτογραφίες από την εκπληκτική προεδρική σουίτα του Divani Apollon με θέα την θάλασσα

 

Απόρθητο φρούριο η Βουλιαγμένη: Δείτε σε βίντεο τους ελεύθερους σκοπευτές γύρω από το ξενοδοχείο που θα μείνει ο Πούτιν

Ποιες σε ενέργεια, μεταφορές και τουρισμό «βλέπει» ο Πούτιν - Το megadeal με ΕΛΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ