Made in Greece οι δύο λέξεις για την γρουσούζικη "Παρασκευή και 13"

Με δύο λέξεις βασισμένες στο ελληνικό λεξιλόγιο περιγράφονται στην Βρετανία οι φοβίες που αναπτύσσει κάποιος για τις «γρουσούζικες ημέρες», όπως θεωρείται η σημερινή Παρασκευή 13 Μαΐου. 

Όπως αναφέρει η Telegraph, υπάρχει η λέξη Paraskevidekatriaphobia  για την Παρασκευή και 13 ενώ ο φόβος του αριθμού 13 ονομάζεται ιατρικά triskaidekaphobia.  

 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αριθμός 13 έχει θεωρηθεί άτυχος για πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον Χριστό. Ο αριθμός 12 ιστορικά θεωρείται ο αριθμός της πληρότητας. Υπάρχουν 12 μήνες του έτους, 12 θεοί του Ολύμπου, 12 ώρες το εικοσιτετράωρο, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 Απόστολοι του Ιησού, 12 απόγονοι του Μωάμεθ, μεταξύ άλλων ιστορικών δωδεκαριών.

 

  Το 13 πάντως δεν έχει πολλή τύχη. Σε πολλές δυτικές χώρες στα ψηλά κτίρια λείπει ο 13ος όροφος ενώ συχνά τα σπίτια δεν έχουν τον αριθμό 13, όπως και πολλά ξενοδοχεία,

συμπεριλαμβανομένου και του Carlton στο Λονδίνο, στο οποίο δεν υπάρχει ο 13ος όροφος.   Μεταξύ των μεγάλων αρνητικών περιστατικών που έχουν συμβεί Παρασκευή και 13 είναι:

 

  Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1940 το Μπάκιγχαμ χτυπήθηκε από γερμανικές βόμβες και παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους ο βασιλιάς Γεώργιος και η Ελισάβετ.  

 

Στις 13 Οκτωβρίου του 1972 ένα αεροπλάνο των χιλιανών αερογραμμών εξαφανίστηκε στις Άνδεις. Οι 16 επιζώντες αναγκάστηκαν να φάνε τους νεκρούς συνεπιβάτες τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

 

  Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1996 ο ράπερ Tupac Shakur υποκύπτει στα τραύματα του, έξι ημέρες μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε.  

 

Στις 13 Ιανουαρίου του 2012 και πάλι ημέρα Παρασκευή, το Costa Concordia βουλιάζει στις ιταλικές ακτές παρασύροντας στο θάνατο 30 ανθρώπους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ