Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Διαψεύδει η Κομισιόν τα σενάρια για ''Plan B'' για το προσφυγικό: Υπάρχει μόνο ''Σχέδιο Α''

Η Ευρώπη δεν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, για την προσφυγική κρίση, τόνισε η Κομισιόν.

«Δεν έχουμε σχέδιο Β, έχουμε μόνο σχέδιο Α», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, περί σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα έριχνε το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα.

«Διαπραγματευτήκαμε με την τουρκική κυβέρνηση, έχουμε μια συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση και έχουμε το λόγο της», τόνισε ο Βιντερστάιν, ενώ συμπλήρωσε ότι συνεχίζονται οι τακτικές επαφές των δύο πλευρών. Ομως, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοσίγιαντσιτς επιβεβαίωσε χθες πως η προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας συνάντηση στην οποία θα συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, αναβλήθηκε, με κοινή απόφαση.

Τη Δευτέρα, δημοσίευμα της Bild ανέφερε ότι η Ευρώπη επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που ναυαγήσει η συμφωνία με την Αγκυρα. Αυτό, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα, προβλέπει ότι στα ελληνικά νησιά θα διαμορφωθούν ημι-μόνιμα στρατόπεδα προσφύγων, όπως αυτά στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και τον Λίβανο.

Την πληροφορία αυτή αναδημοσίευσε σήμερα και η ιστοσελίδα Politico, κάνοντας λόγο για σχέδιο που ουσιαστικά θα μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων, παρότι έως τώρα η Ευρώπη προσπαθούσε να το αποφύγει.  

Σύμφωνα με το Politico, αυτό που απειλεί κυρίως τη συμφωνία είναι η άρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να αναθεωρήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας, όπως απαιτεί η ΕΕ. Οταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο Βιντερστάιν απάντησε ότι η αναθεώρηση αυτή παραμένει μια από τις εναπομείνασες προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.

Αντίστοιχο κείμενο δημοσιεύθηκε και στο Euractiv, στο οποίο σημειώνεται πως η γερμανική κυβέρνηση βιάστηκε να διαψεύσει το δημοσίευμα της Bild. Οπως αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λόγους να φοβάται ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει, τόσο λόγω της παραίτησης Νταβούτογλου όσο και λόγω των απειλών Ερντογάν. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η συμφωνία για τη βίζα χρειάζεται την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ορισμένων εθνικών Κοινοβουλίων. Υπό αυτές τις συνθήκες, η προετοιμασία ενός σχεδίου Β αποτελεί μια συνετή επιλογή, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ