Πόση ώρα πρέπει να γυμναζόμαστε; Οι ερευνητές μας απαντούν!

Δεν είναι ότι δεν ξέρεις ότι πρέπει να γυμνάζεσαι, απλά οι εναλλακτικές που έχεις (φαγητό, ποτό, ύπνος, Game of Thrones) είναι πιο εύκολες. 

Όταν δουλεύεις όλη μέρα, πρέπει να πας τα παιδιά σε όλες τους τις δραστηριότητες, να βγάλεις το σκύλο βόλτα και να βρεις και χρόνο για να κάνεις ένα μανικιούρ της προκοπής, το να αφιερώνεις μία ώρα από την ημέρα σου για να γυμνάζεσαι σου φαίνεται ένα τεράστιο μενίρ. Ναι;

Ναι, αλλά...όχι! Γιατί πλέον μία νέα έρευνα από το McMaster University στο Hamilton, στο Ontario έχει κάτι νέα για σένα, που θα ρίξουν τις δικαιολογίες σου στον Καιάδα.

 

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 12 εβδομάδες 27 άντρες. Κάποιοι από αυτούς έκαναν υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση, ενώ άλλοι έκαναν μέτριας έντασης συνεχόμενη προπόνηση.

 

Το δεύτερο γκρουπ έκανε τρεις φορές την εβδομάδα 45 λεπτά ποδήλατο μέτριας έντασης με δύο λεπτά προθέρμανση και τρία λεπτά χαλάρωση. Το πρώτο γκρουπ έκανε τρία sessions των 20 δευτερολέπτων το καθένα υψηλής έντασης ποδηλασίας, με δύο λεπτά άνετη ποδηλασία στα ενδιάμεσα συν δύο λεπτά προθέρμανση και τρία λεπτά χαλάρωση.

 

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές μετά από αυτό: ότι οι δύο μέθοδοι έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα όσο αφορά στην καρδιά και στην ευαισθησία της ινσουλίνης.

 

"Οι περισσότεροι άνθρωποι επικαλούνται έλλειψη χρόνου και έτσι δεν αθλούνται", λέει ο Martin Gibala, καθηγητής κινησιολογίας στο McMaster και υπεύθυνος για την έρευνα. "Η έρευνά μας δείχνει ότι μία διαλειμματική προπόνηση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική - μπορείς να δεις οφέλη στην υγεία και στο σώμα σου σε σύγκριση με την παραδοσιακή προπόνηση, σε λιγότερο χρόνο".

 

Τώρα βέβαια ξέρω τι σκέφτεσαι, ότι όπως και να 'χει πρέπει μαζί με την προθέρμανση, τα ενδιάμεσα διαλείμματα των δύο λεπτών και τη χαλάρωση, χρειάζεσαι 10 ολόκληρα λεπτά, αλλά αυτό που πρέπει να κρατήσεις είναι πως στην ουσία πρέπει να δώσεις πόνο μόνο τρία λεπτά με υψηλής έντασης άσκηση μέσα σε ολόκληρη την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ