Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Συνεχίζεται η Μεγάλη Εβδομάδα της οικονομίας: Έφυγαν χωρίς συμφωνία οι δανειστές – Στον αέρα Eurogroup & Σύνοδος

Όλα είναι στον αέρα και το δεδομένο είναι ότι η ... ανάσταση της ελληνικής οικονομίας αργεί. Αντίθετα η κυβέρνηση διαβλέποντας αδιέξοδο έχει ήδη ξεκινήσει το σκούπισμα των Ταμείων και έχει ρίξει όλο το βάρος στην πολιτική διαπραγμάτευση.
 

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν απ' την Αθήνα χωρίς την πολυπόθητη συμφωνία που θα οδηγούσε σε Eurogroup και θα δρομολογούσε τις εξελίξεις.
Ουσιαστικά το μπλοκάρισμα όλης της συμφωνίας έρχεται απ' τα έκτακτα μέτρα ύψους 3,6 δισ. που πρέπει να λάβει η Ελλάδα.
Η ελληνική πλευρά επιμένει κυρίως για επιβολή εκτάκτων φόρων, ενώ οι δανειστές θέλουν αυτόματες περικοπές δαπανών. 
Οι δανειστές και το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ενοχλημένοι απ' το γεγονός ότι η Αθήνα παρουσίασε μέτρα χωρίς όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις και έτσι ούτε εκείνοι μπαίνουν σε διαδικασία να τα εγκρίνουν ή να τα απορρίψουν.

Σήμερα αναμένεται νέα παρέμβαση Τούσκ, τόσο ως προς το θέμα της Συνόδου κορυφής, όσο κυρίως όμως για το θέμα του Eurogroup, θέματα για τα οποία όμως η γερμανική πλευρά δια του εκπροσώπου του Β. Σόιμπλε μπλκοάρει με μια φράση απαιτώντας περισσότερες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για το ελληνικό πρόγραμμα, προτού συναντηθούν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε μετέωρο το θέμα νέα συνάντησης των υπουργών εξωτερικών της Ζώνης του Ευρώ την Τρίτη ή την Πέμπτη.

Το μαξίμου δείχνει να ...μετράει δυνάμεις. Θυμίζουν τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι είναι “αντισυνταγματικές και παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ”, αλλά και τις δηλώσεις Τούσκ πως “πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπήρωση της αβεβαιότητας”. Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει επέλθει πλήρης συμφωνία σε ότι αφορά στο πακέτο των 5,4 δισ. που προέβλεπε η συμφωνία του καλοκαιριού, τονίζει και τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί πως “είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία δεν υπάρχει κρίση” και ουσιαστικά κατηγορεί ΔΝΤ και Γερμανία για δημιουργία κρίσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται να παίρνουν ξεκάθαρα θέση πλάι στις απόψεις του ΔΝΤ, το σκηνικό στη χώρα “μοιρίζει” εκλογές. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίοας σήμανε εκλογικό συναγερμό στη χώρα, ενώ πολιτικοί αναλυτές διαβλέπουν αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση πόυ θα οδηγήσει το Μαξίμου σε κάλπες.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος πάντως απέφυγε να διαψεύσει ευθέως κάνοντας λόγο για σενάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ