Ο διαιτολόγος Κων/νος Χαρδαβέλλας μας συμβουλεύει:10+1 tips για την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Ο διαιτολόγος Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας μας συμβουλεύει τι  πρέπει να προσέξουμε στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και το γλέντι του Πάσχα με 10 + 1 tips! 

Τι πρέπει να προσέχετε εάν νηστεύετε μόνο το κρέας:

1) Τα λαδερά δεν είναι φαγητά διαίτης… 
Τα λαδερά φαγητά περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από ό,τι νομίζετε. Προσπαθήστε όταν τα μαγειρεύετε να μην βάζετε πάνω από μια κουταλιά σούπας λάδι για κάθε άτομο.

2) Το πιο συνηθισμένο λάθος αυτή την περίοδο… 
Οι θερμίδες των λαδερών φαγητών πολλαπλασιάζονται εάν τα φάτε με ψωμί, γιατί το γνωστό «βούτηγμα» αυξάνει την κατανάλωση λαδιού. Προσπαθήστε να αποφύγετε το ψωμί και αν το φάτε, μην το βουτάτε στο φαγητό.

3) Τα κουλουράκια, τα τσουρέκια και ο χαλβάς
Οι θερμίδες κρύβονται συνήθως στα πιο απολαυστικά φαγητά. Αυτό ισχύει και κατά την περίοδο του Πάσχα. Από τα τρία, τα κουλουράκια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας, αφού μόλις ένα μπορεί να έχει μέχρι και 220 θερμίδες! Το τσουρέκι χρειάζεται προσοχή, αλλά μπορεί να καταναλωθεί με μέτρο, αφού μια φέτα περιέχει 160-230 θερμίδες ανάλογα με το πάχος της. Τέλος, παρότι ο χαλβάς περιέχει 260-340 θερμίδες ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της μερίδας, οι θερμίδες του είναι «χρήσιμες», αφού περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και «καλά» λίπη. Εάν θέλετε λοιπόν κάτι γλυκό για μετά το φαγητό, προτιμήστε λίγο χαλβά.

Τώρα, ας δούμε τι γίνεται εάν νηστεύετε το λάδι:

4) Προσοχή στο τσιμπολόγημα…
Τα νηστίσιμα φαγητά συνήθως δεν μας χορταίνουν για πολύ. Σαν αποτέλεσμα, μπορεί να καταφύγετε στο τσιμπολόγημα. Αποφεύγετε το τσιμπολόγημα και προτιμάτε μεγαλύτερα γεύματα που θα σας χορτάσουν.

5) Η σαλάτα είναι φίλη σας… 
Τώρα που δεν προσθέτετε λάδι, οι σαλάτες είναι ακόμα πιο καλές για εσάς. Προσπαθήστε να τρώτε όσο περισσότερη σαλάτα μπορείτε με το γεύμα σας, καθώς και θα σας χορτάσει πιο εύκολα και θα κάνει καλό στο βάρος και την υγεία σας. 

6) Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης...
Τα θαλασσινά, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί, η σόγια και τα προϊόντα της μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια καλή κατανάλωση πρωτεϊνών.

Φτάνοντας στο Πάσχα...

7) Μην παραγεμίσετε το πιάτο σας…
Μοιάζει σαν μια πολύ βασική συμβουλή, αλλά είναι ένα συνηθισμένο. Ο λόγος είναι απλός. Από την φύση μας, εάν κάτι υπάρχει στο πιάτο, νιώθουμε την ανάγκη να το φάμε. Βγάλτε λοιπόν αυτό τον πειρασμό από τη μέση βάζοντας λίγο φαγητό στο πιάτο και ξαναγεμίζοντάς το εάν χρειαστεί.

8) Το λίπος και η πέτσα είναι η μισή αμαρτία…
Βγάζοντας το ορατό λίπος και την πέτσα από το κρέας γλιτώνετε πολλές θερμίδες και πολλά «κακά» λίπη, δίνοντάς έτσι στον εαυτό σας περιθώριο να φάει λίγο παραπάνω.

9) Μην τρώτε γρήγορα…
Το σώμα σας έχει πολλούς μηχανισμούς να σας πει πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται είναι λίγος χρόνος για να ενεργοποιηθούν αυτοί οι μηχανισμοί. Τρώγοντας γρήγορα δεν δίνετε χρόνο στο σώμα σας να καταλάβει έγκαιρα ότι έχει χορτάσει και σαν αποτέλεσμα μπορεί να φάτε πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεστε.

10) Το αλκοόλ θέλει μέτρο…
Σαφώς και από άποψη υγείας η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει πάντα να γίνεται με μέτρο, αλλά υπάρχει και ακόμα ένα λόγος να προσέχετε. Το αλκοόλ μπορεί να έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην ενεργειακή σας κατανάλωση. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι μπύρας ή κρασιού περιέχει περισσότερες θερμίδες από μια μεγάλη φέτα ψωμί!

Extra Tip
Όλα έχουν να κάνουν με την ποσότητα. Ελέγξτε τις μερίδες σας και μπορείτε εύκολα να απολαύσετε όποιο φαγητό θέλετε.  Και αυτό δεν είναι μόνο για το Πάσχα, αλλά μια γενικότερη συμβουλή για όλο το χρόνο…

Who is who

O Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας  σπούδάσε Διαιτιολογία-Διτροφολογία στο King's College London και τώρα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία στο University of Liverpool
Εργάστηκε προσωρινά στο νοσοκομεία Guy's και St Thomas' και μετά επέστρεψε στην Ελλάδα. Έχει  σχεδιάσει έναν δικό του τρόπο δίαιτας και καλής διατροφής που δεν χρειάζεται αυστηρά διαιτολόγια και ειδικά φαγητά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ