Κυρ. Μητσοτάκης: "Καμία συναίνεση με τον Λαϊκισμό" - Εγκρίθηκε το νέο καταστατικό του κόμματος

Καμία συναίνεση με τις δυνάμεις του λαϊκισμού ήταν το κοινό πνεύμα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και των βασικών στελεχών, στις παρεμβάσεις τους κατά την χθεσινή δεύτερη ημέρα του 10ου Συνεδρίου του κόμματος. 

To σώμα των συνέδρων ενέκρινε με μικρές τροποποιήσεις την πρόταση της ηγεσίας για το νέο καταστατικό στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης τους κόμματος και την υλοποίηση της υπόσχεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για “Νέα Δημοκρατία από την αρχή”. 

Πενταετής θητεία προέδρου, διαχωρισμός κόμματος κράτους με ασυμβίβαστο κρατικών και κομματικών στελεχών, ετήσιο συνέδριο με 2000 μέλη, μικρότερη  Πολιτική Επιτροπή με 300 μέλη, βουλευτές, ex oficcio και εκλεγμένα μέλη, κατάργηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, τακτοποίηση των οικονομιών με απαγόρευση δανεισμού από τις τράπεζες και ισοσκελισμένους προυπολογισμούς, είναι οι σημαντικότερες από τις διατάξεις στην κατεύθυνση μίας πιο ευέλικτης και λειτουργικής κομματικής δομής που να αντανακλά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο πολιτικό σύστημα της χώρας τα τελευταία χρόνια. Το νέο καταστατικό εγκρίθηκε δίχως να γίνει ψηφοφορία στην κάλπη αφού υπήρξε παρασκηνιακός συμβιβασμός με την ομάδα που ζητούσε αύξηση των αιρετών και ex oficcio στελεχών, από 200 που ήταν η αρχική πρόταση σε 300 που τελικώς επικράτησε. Έτσι την Κυριακή θα γίνει η ψηφοφορία - σε κάλπη ζητούν οι διάφορες ομάδες- που θα αποτυπωθούν και οι νέοι συσχετισμοί στο κόμμα.

Αντίπαλος ο λαιϊκισμός 

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε και χθες το πολιτικό του στίγμα στην παρέμβασή του στο πάνελ με θέμα τις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου υπογράμμισε ότι «Η μεγάλη πρόκληση, τόσο για την Ελλάδα όσο και όλη την Ευρώπη είναι να επικρατήσει στη μάχη ενάντια στο λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Η χώρα μας θα δείξει και πάλι το δρόμο. Το εκκρεμές του λαϊκισμού θα κινηθεί προς τα πίσω και θα ηττηθεί από τις δυνάμεις της κοινής λογικής». Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, καθώς η κρίση έβγαλε στην επιφάνεια πολλές ατέλειες και πολλές αρρυθμίες στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών. «Η Ευρώπη στη διαχείριση της κρίσης δεν έχει δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά, ενώ πολλές φορές οι επιλογές καθορίστηκαν όχι από Ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά από Εθνικές» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η μεγάλη πρόκληση είναι ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός. Με αυτές παλεύουμε οι δυνάμεις της κοινής λογικής. Η χώρα μας θα δείξει ότι δεν θα νικήσει ο λαϊκισμός. Η μεγάλη ελληνική και  ευρωπαϊκή μάχη είναι ενάντια στο λαϊκισμό με όπλο τις δυνάμεις της κοινής λογικής”.

Επανέλαβε την ευρωπαϊκή ταυτότητα της ΝΔ σημειώνοντας ότι “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι – με όλα τα τρωτά της – η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και είναι το καλύτερο μέρος να ζει κανείς. Η Ν.Δ. είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που μπορεί να πάει κόντρα και να νικήσει το λαϊκισμό. Για τη δημιουργία μιας χώρας που θα είναι συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι επαίτης».

Παράλληλα και απαντώντας εμμέσως στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κάθε συναίνεση με την κυβέρνηση. Μετά τον χαιρετισμό του κ. Φίλη ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους στην ερώτηση τις αναφορές του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός και πολιτικά έτοιμος να αναζητήσει συγκλίσεις και συναινέσεις και με δυνάμεις του συντηρητικού χώρου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα θέματα της εθνικής πορείας μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο», χαμογέλασε και περιορίστηκε να πει ότι «ήταν κλειστά τα μικρόφωνα και δεν άκουσα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ