Και όσοι είμαστε 50άρηδες έχουμε θέση στην αγορά εργασίας; Λίγο γκρίζο ανάμεσα στους 20αρηδες

Στη σημερινή εποχή, το τέρας της ανεργίας «δαγκώνει» τους νέους και «κατασπαράζει» τους μεγαλύτερους. 

Η παγκόσμια πραγματικότητα της αγοράς εργασίας λέει ότι αν απλώς ζορίζονται οι άνω των 20 να βρουν δουλειά, για τους άνω των 40 – και πόσω μάλλον για τους 50άρηδες – η εύρεση εργασίας είναι ένας άθλος. Ωστόσο, μια εταιρεία στη Sillicon Valley έρχεται να ανατρέψει τα άσχημα δεδομένα και μάλιστα με επιχειρήματα. Επιμένει να προσλαμβάνει 50άρηδες (και βάλε).

 

Σύμφωνα με τη Maggie Leung, υποδιευθύντρια στην εταιρεία NerdWallet, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και παρέχει οικονομικές υπηρεσίες, εδώ γνώμονας για την πρόσληψη ενός ανθρώπου είναι η εμπειρία του.  

Όταν εκείνη να ξεκίνησε να δουλεύει εκεί ήταν ήδη 15 χρόνια μεγαλύτερη απ' οποιονδήποτε άλλον υπάλληλο, αλλά όπως λέει από τότε τα κριτήρια άλλαξαν και φυσικά υπήρχε λόγος.   Μήπως, η χρυσή λύση τόσο στα εσωτερικά προβλήματα κάθε εταιρείας, όσο και στα ευρύτερα της κάθε οικονομίας είναι μερικοί γκριζομάλληδες; «Όταν αναζητούμε προσωπικό, ψάχνουμε για υποψήφιους με εμπειρία σε μεγάλες αγορές υψηλών προδιαγραφών.

 

Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι είναι κανείς μεγάλος σε ηλικία και ότι έχει ξοδέψει αρκετά χρόνια σε τέτοιου είδους τριβή για να φτάσει σ' αυτό το επίπεδο», εξηγεί η Leung. Όπως λέει, από τότε που ανέλαβε εκείνη το συγκεκριμένο πόστο προσέλαβε πάνω από μία ντουζίνα εργαζομένων με τέτοιου είδους προσόντα και γύρω στα – απαγορευτικά για άλλες επιχειρήσεις – 55!  

 

Στο μεταξύ και ενώ η ανεργία καλπάζει – και στο εξωτερικό - για τους 55άρηδες, τον Μάρτιο για παράδειγμα το ποσοστό ήταν στο 3,9% - υπάρχει και μία πιο σκληρή πραγματικότητα για εργαζόμενους σε ώριμες ηλικίες.

 

Σύμφωνα με την Ruth Finkelstein, συνεργαζόμενη καθηγήτρια με το πανεπιστήμιο Κολούμπια και διευθύντρια κέντρου ερευνών κοινωνικών επιστημών στις ΗΠΑ τουλάχιστον φαίνεται να εκδηλώνονται δύο τάσεις σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας.

Από τη μία, λοιπόν, υπάρχουν εκείνοι που παραμένουν στην εργασιακή αρένα για μία σειρά από λόγους, όπως το ότι τους αρέσει η δουλειά τους, το ότι θέλουν να καθυστερήσουν τη συνταξιοδότηση ή απλώς για οικονομικούς λόγους.  

 

Από την άλλη, όμως, υπάρχει και εκείνη η κατηγορία ανθρώπων που έχασε τη δουλειά της ακριβώς σ' αυτή τη δύσκολη δεκαετία των 50. Κι αυτό, όπως λέει – και δεν είναι κάτι νέο – είναι το πιο δύσκολο, αφού κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να προσλάβει 50άρηδες. Κι όμως, όπως παρατηρεί τόσο η ίδια, όσο και στελέχη άλλων επιχειρήσεων αυτές οι ηλικίες είναι οι ιδανικότερες για υπεύθυνα πόστα για πολλούς λόγους.

 

  Όπως λέει, σε αυτή την ηλικία ξέρουν πώς «τρέχει» μια επιχείρηση και τι χρειάζεται να διορθωθεί όταν κάτι δεν πάει καλά και σίγουρα γνωρίζουν να επικοινωνούν καλύτερα με όλους, αφού κατέχουν όλων των ειδών τις διαπραγματεύσεις, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο. Μήπως, η χρυσή λύση τόσο στα εσωτερικά προβλήματα κάθε εταιρείας, όσο και στα ευρύτερα της κάθε οικονομίας είναι μερικοί γκριζομάλληδες;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ