1.200 ζευγάρια αργυροπελεκάνων - Ο μεγαλυτεος αριθμός στον κόσμο - μένουν στις Πρέσπες! (φωτό)

Σε πανελλαδική απογραφή των πελεκάνων που ζουν στη χώρα μας προχώρησαν για πρώτη φορά περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σε πανελλαδική απογραφή των πελεκάνων που ζουν στη χώρα μας προχώρησαν για πρώτη φορά περιβαλλοντικές οργανώσεις.



Η καταγραφή απέφερε σημαντικά ευρήματα: ένας στους τέσσερις αργυροπελεκάνους της υφηλίου, ένα είδος διεθνούς ενδιαφέροντος που απειλείται με εξαφάνιση, διαβιεί στην Ελλάδα, αναφέρει το Έθνος. Η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί στη Λίμνη Πρέσπα τη μεγαλύτερη αποικία του είδους στον κόσμο -περίπου 1.200 ζευγάρια- και σε εθνικό επίπεδο περισσότερο από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.



Σύμφωνα με την καταμέτρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, 3.564 αργυροπελεκάνοι χρησιμοποιούν 16 υγροτόπους της χώρας μας κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο. Σε 9 υγροτόπους εντοπίστηκαν 684 ροδοπελεκάνοι ενώ παρουσία και των δύο ειδών διαπιστώθηκε σε 8 από τους 30 υγροτόπους που εξετάστηκαν.

Η Μικρή Πρέσπα, οι υγρότοποι του Αμβρακικού, η Λίμνη Κερκίνη, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και ο Ταμιευτήρας της Κάρλας είναι μερικοί από τους τόπους αναπαραγωγής.



Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τα δεδομένα που προέκυψαν συμβάλλουν στον σχεδιασμό μέτρων προστασίας των πελεκάνων της χώρας, ειδικά του αργυροπελεκάνου. Η απογραφή αποκάλυψε επίσης τον πολύ σημαντικό ρόλο κάποιων υγροτόπων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως τόποι διατροφής και κουρνιάσματος για μεγάλο αριθμό πελεκάνων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ