Μύηση στα άδυτα των ιστορικών αρχείων κλωστοϋφαντουργίας: Παράσταση - ντοκουμέντο στο ΠΙΟΠ με ελεύθερη είσοδο

Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του παρατηρητή - μαθητευόμενου αρχειονόμου, οι θεατές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το πρώην βιομηχανικό κτήριο του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), να περιηγηθούν στον χώρο και να βιώσουν την εμπειρία της έρευνας, μέσα από μια ιδιαίτερη παράσταση.

Εμπνευσμένη από πλήθος αρχειακών πηγών στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και στοχεύοντας στην εξοικείωση σε ζητήματα μνήμης και ιστορίας, η παράσταση της σκηνοθέτιδας και ερευνήτριας του King’s College London, Ιόλης Ανδρεάδη, με τίτλο «Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού - μια παράσταση στο Αρχείο», παρουσιάζεται στον ΠΙΟΠ, από την 1η  Απριλίου έως τις 23 Μαΐου, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, στις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.
Χαρίζοντας φωνή σε ψίθυρους από το παρελθόν

Σε μια γειτονιά του Ταύρου, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, 20 θεατές φτάνουν στην είσοδο του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Εκεί, τους περιμένουν δύο γυναίκες με στολή αρχειονόμου. Στα πρώτα λεπτά της συνάντησης, η μία καταγράφει το όνομα κάθε επισκέπτη και η άλλη χωρίζει τους θεατές σε δύο ομάδες: τους «Εργαζόμενους» και τους «Βιομήχανους».

Κάθε θεατής φέρει πλέον ένα διακριτικό. Όλοι μαζί προχωρούν στο εσωτερικό τού πρώην βιομηχανικού κτηρίου. Οι δύο ερευνήτριες μυούν τους επισκέπτες στα άδυτα του Αρχείου. Διεισδύουν τόσο βαθιά σε αυτό που μελετούν, που, σταδιακά, μεταλλάσσονται, ταυτίζονται και γίνονται οι ίδιες το αντικείμενο της έρευνάς τους, χαρίζοντας φωνή σε ψίθυρους από το παρελθόν.
Παραμένουν για πάντα εκεί

Η παράσταση δημιουργήθηκε εξολοκλήρου από τα ευρήματα της έρευνας, που διεξήχθη στο υλικό του Ιστορικού Αρχείου: πραγματικές αφηγήσεις, φωτογραφίες από εγκαίνια, αποκριάτικοι χοροί, γιορτές παιδιών, απονομές βραβείων προσωπικού, γενικές συνελεύσεις, ξεναγήσεις, μητρώα εργατών, μισθολόγια, δείγματα υφασμάτων, περιοδικά εποχής, διαφημιστικό υλικό, καθώς και ζωντανές συζητήσεις με ειδικούς στην ιστορία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ακολουθώντας αρχές του «θεάτρου - ντοκουμέντου», σε συνδυασμό με τη site - specific performance, η παράσταση πραγματοποιεί μια πρωτότυπη τομή, συγγενεύοντας με αυτό που θα μπορούσε να ονομασθεί «θέατρο - αρχείο»: το αρχείο εδώ δεν χρησιμοποιείται απλώς ως πηγή έρευνας και σχεδιασμού μιας θεατρικής παράστασης, αλλά, περισσότερο, ως ένας ζωντανός χώρος που περικλείει όλο το θεατρικό συμβάν, από τη γέννησή του έως το τέλος.

Είναι ο ίδιος χώρος, από τον οποίο ξεπήδησαν οι πρώτες ιδέες και ο ίδιος χώρος, στον οποίο οι θεατές καλούνται να παρακολουθήσουν το αποτέλεσμα αυτών των ιδεών με τη μορφή παράστασης - εμπειρίας. Στο αρχείο πραγματοποιήθηκε η έρευνα, στο αρχείο έλαβε χώρα η προετοιμασία της παράστασης και στο αρχείο θα περάσει η παράσταση μόλις ολοκληρωθεί. Οι χαρακτήρες, που σχηματίστηκαν από την ανίχνευση του αρχείου, ζωντανεύουν μέσα στους χώρους του αρχείου και παραμένουν για πάντα εκεί.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία - έρευνα Αρχείου - συγγραφή κειμένων: Ιόλη Ανδρεάδη, κείμενο παράστασης: Ιόλη Ανδρεάδη - Άρης Ασπρούλης, επιστημονική σύμβουλος: Λένα Μπενέκη, σκηνογραφική επιμέλεια: Δήμητρα Λιάκουρα, επιμέλεια φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα, φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ, οργάνωση παραγωγής: ArtMinds. Ερμηνεύουν: Ιφιγένεια Γρίβα και Κατερίνα Μισιχρόνη.

Πληροφορίες

Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς: Δωρίδος 2 & λεωφ. Ειρήνης - Ταύρος, τηλ.: 210 3418051. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Περιορισμένος αριθμός 20 θεατών ανά παράσταση. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, στο τηλέφωνο 210 3418011 (9:00 - 17:00).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ