Απίθανο story: Πως η 9χρονη κόρη του εξασφάλισε στον Jacques ετήσιο μισθό 1,08 εκατ. στερλίνες

Μεγάλες ελπίδες στο πρόσωπο του επικεφαλής στον κλάδο χαλκού, στον οποίο προσβλέπει για να βγει επιτέλους από τον φαύλο κύκλο που έχουν πέσει τα εμπορεύματα, φαίνεται πως έχει εναποθέσει ο κολοσσός των εξορύξεων.

Η τοποθέτηση του Γάλλου Jean-Sebastien Jacques στη θέση του αποχωρούντος CEO, Sam Walsh, αναμένεται τον ερχόμενο Ιούλιο και ο διορισμός του στη θέση αυτή σηματοδοτεί ένα στρατηγικό βήμα στην αναπτυξιακή πορεία της Rio Tinto.

Όπως εξομολογείται ο ίδιος ο 44χρονος Jacques, ο παράγοντας που στάθηκε καθοριστικός προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει την κορυφαία θέση, δεν ήταν άλλος από την 9χρονη κόρη του. Με την επιχείρηση επέκτασης της εταιρείας στη Μογγολία για εξόρυξη χαλκού, ύψους 6 δισ. δολ. να έχει περιπέσει σε τέλμα εξαιτίας πολιτικών λόγων, ο Jacques προσκάλεσε τον πρωθυπουργό, Chimediin Saikhanbileg, στο σπίτι του στο Λονδίνο 18 μήνες πριν.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, η κόρη του Jacques ζήτησε από τον Μογγόλο πρωθυπουργό να της δώσει ένα αυτόγραφο. Η χειρονομία αυτή έσπασε τον πάγο, έλυσε τις γλώσσες και άνοιξε τον δρόμο για την υπογραφή μιας οικονομικής συμφωνίας που θα επέτρεπε στη Rio Tinto να βάλει μπροστά το ορυχείο χαλκού. Ενθυμούμενος το περιστατικό κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στο Bloomberg, o Jacques αποκάλεσε την κόρη του «αναιδές μικρό μαϊμουδάκι μου».

Ο 44χρονος Γάλλος που τώρα είναι επικεφαλής στο τμήμα χαλκού και άνθρακα, θα διαδεχθεί τον 66χρονο Αυστραλό, Sam Walsh, στη θέση του CEO τον Ιούλιο. Η μετάβαση προμηνύει μια στροφή 180° για την 140 ετών εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που, μέχρι τώρα, κινείτο βάσει της στρατηγικής του Walsh και περιελάμβανε την περικοπή δαπανών ύψους 6 δισ. δολ. Τώρα ο κολοσσός οδεύει σε μια νέα φάση που θα χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη με περίκεντρο τον χαλκό, την ώρα που ο πλανήτης οδηγείται σε μια σοβαρή έλλειψη του μετάλλου τα επόμενα χρόνια.

«Είναι πολύ πιο ανοιχτός, έντιμος, πραγματιστής και ευπαρουσίαστος από το είδος CEO που έχουμε συνηθίσει και μοιάζει με πολιτικό με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα», αναφέρει ο Brenton Saunders, αναλυτής της BT Investment Management στο Σίδνει, που επιβλέπει assets 78 δισ. δολ.

«(Ο Jaques) είναι πολλά περισσότερα, από τον τρόπο που μιλάει μέχρι τον τρόπο που προσεγγίζει τα πράγματα». Η αλήθεια είναι ότι ο Jacques αναλαμβάνει τα ηνία σε μια κρίσιμη φάση για την εταιρεία και τη βιομηχανία γενικότερα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, αλλά και έναν κόσμο «πλημμυρισμένο» από πρώτες ύλες. Η Rio Tinto που έχει τις ρίζες της στην επαναλειτουργία των παλιών ανθρακωρυχείων στο Ρίο Τίντο της Ισπανίας – ή αλλιώς στον Κόκκινο Ποταμό – κατά τον 19ο αιώνα, ξεπέρασε ανταγωνιστές, όπως BHP Billiton, Glencore και Anglo American, υπό την ηγεσία Welsh.

O ποταμός Rio Tinto

«Η τρέχουσα πραγματικότητα για τη βιομηχανία μας έχει ως εξής: Χωρίς αμφιβολία, αντιμετωπίζουμε δύσκολους καιρούς. Μοιάζει σα να είμαστε μέσα σε πλυντήριο που στύβει. Η πυξίδα της εταιρείας έχει υποστεί βλάβη και έφτασε η ώρα για μια επανεκκίνηση. Εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή για τα μέταλλα, με τον χαλκό στο επίκεντρο», είχε πει o Jaques τον περασμένο Οκτώβριο ενώπιον ακροατηρίου στο φόρουμ του Bloomberg, Intelligence London Metal Exchange Week.

O Jacques ανήκει στο δυναμικό της από το 2011. Πριν από αυτό και για 15 χρόνια είχε αναλάβει διάφορα πόστα σε Ευρώπη, ΝΑ Αφρική, Ινδία και ΗΠΑ στη βιομηχανία του αλουμινίου, του βωξίτη και του ατσαλιού. Η καριέρα του όμως είχε ξεκινήσει το 1994 σε έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο: αυτόν των καλλυντικών, καθώς εργάστηκε στη γαλλική L'Oreal στην Ινδονησία. O Jacques μιλά γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και λίγο μπαχάσα (είναι η βασική γλώσσα της Ινδονησίας). Εχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Φυσικές Επιστήμες από το Ecole Centrale Paris και τα τελευταία 14 χρόνια ζει με την οικογένειά του στο Λονδίνο.

Ο ετήσιος μισθός του θα φθάνει στο 1,08 εκατ. στερλίνες. Έτεροι διεκδικητές της πολυπόθητης θέσης ήταν ο Andrew Harding, επικεφαλής του τμήματος σιδηρομεταλλεύματα και ο Alan Davies, επικεφαλής του τμήματος διαμαντιών και ορυκτών.

Να σημειωθεί ότι η Rio Tinto είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο και η έβδομη μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού. Σύμφωνα με το πρώην στέλεχος της Rio, Philip Kirchlechner, ο χαλκός θα αναδειχθεί σε στρατηγικό παράγοντα για την ανάπτυξη της εταιρείας και ο Jacques είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να τα καταφέρει.

Ο νέος CEO είναι επίσης ο άνθρωπος – κλειδί που προώθησε το μεγαλύτερο έργο στον τομέα χαλκού στη Βόρεια Αμερική: το ορυχείο Resolution στην Αριζόνα, ένα έργο ύψους 6 δισ. δολ. που, σύμφωνα με τη Rio ,μια μέρα θα καλύπτει πάνω από το 1/4 των αναγκών των ΗΠΑ σε χαλκό

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ