Τετ-α-τετ Τσίπρα-Μέρκελ πριν την Σύνοδο Κορυφής

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12:15 ενώ ενδέχεται να συμμετάσχει και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
 

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία, που στοχεύει στην μείωση των προσφυγικών ροών προς την Γηραιά Ήπειρο, είναι κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη. Η βρετανική εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία βρίσκονται «σε τροχιά σύγκρουσης» για την συμφωνία.

Η Κύπρος πιέζει να μην δεσμευτεί η Ευρώπη να ανοίξει τα πέντε κεφάλαια που θα ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση. «Οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν μόνο να “προετοιμαστούν για την απόφαση” να ανοίξουν νέα κεφάλαια –τα νομικά εμπόδια που πρέπει κάθε χώρα να ξεπεράσει πριν καταφέρει να μπει στην Ε.Ε- το συντομότερο δυνατό» αναφέρουν οι Financial Times, που ισχυρίζονται ότι έχουν δει το προσχέδιο της συμφωνίας με την Άγκυρα.

Η διαφωνία αυτή αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής για τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Άγκυρα, που καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.
Υψηλόβαθμοι κοινοτικοί αξιωματούχοι αλλά και διπλωμάτες κρατούν «μικρό καλάθι» για τα αποτελέσματα της Συνόδου, καθώς -όπως λένε- οι διαπραγματεύσεις κάθε άλλο παρά εύκολες θα είναι.
Ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου της ΕΕ ανέφερε ότι στόχος είναι η επίτευξη μιας «νομικά ισχυρής και εφαρμόσιμης συμφωνίας», σημειώνοντας ωστόσο ότι για να βρεθεί ένας «ικανοποιητικός συμβιβασμός» χρειάζεται «πολύ καλή θέληση» από όλες τις πλευρές.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ