Συγκλονίζει η μαρτυρία Σύρου πρόσφυγα: Έτσι μπήκα στα Σκόπια - Πώς μας ξαναγύρισαν στην Ελλάδα

Ελλάδα και Σκόπια «τσακώνονται» για το αν οι περίπου 1.5000 πρόσφυγες που πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα τα σύνορα βρίσκονται ακόμα στην ΠΓΔΜ ή έχουν επιστρέψει στην Ειδομένη,  έρχονται σοκαριστικές μαρτυρίες για το τι πραγματικά συνέβη αφού πέρασαν τα σύνορα.

Ενας πρόσφυγας, ο οποίος υποστηρίζει πως ήταν από την ομάδα που κατάφερε να περάσει στα Σκόπια, μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. Ο άντρας με καταγωγή από την Συρία υποστηρίζει πως αφού πέρασαν τα σύνορα έφτασαν σε ένα χωριό των Σκοπίων και εκεί τους περίμεναν άνδρες του στρατού της ΠΓΔΜ. Αφού χώρισαν τους πρόσφυγες σε ομάδες τους κράτησαν για 5-6 ώρες. Στη συνέχεια τους επιβίβασαν σε στρατιωτικά φορτηγά και τους μετέφρεαν κοντά στα σύνορα. «Φτάσαμε κοντά στην Ειδομένη, σε μία απόσταση 20 λεπτών. Εκει οι Σκοπιανοί έκοψαν τα συρματοπλέγματα στο φράχτη και μας ανάγκασαν να ξαναπεράσουμε στην Ελλάδα »

Οι δηλώσεις του Σύρου πρόσφυγα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

Το χρονικό των γεγονότων όπως τα περιέγραψε ο πρόσφυγας από τη Συρία

«Αφού καταφέραμε να διασχίσουμε το ποτάμι και να περάσουμε τα σύνορα στη συνέχεια συνεχίσαμε με τα πόδια μέχρι που φτάσαμε σε ένα χωριό των Σκοπίων.
Εκεί όμως μας περίμενε ο στρατός των Σκοπίων. Κάποιοι προσπάθησαν να φύγουν αλλά τους έπιασαν. 
Επειδή ήμασταν πολλά άτομα, μας χώρισαν σε ομάδες. Για τουλάχιστον 5-6 ώρες μείναμε στο δρόμο. Ημασταν βρεγμένοι επειδή διασχίσαμε το ποτάμι και κρυώναμε πολύ. Κάποιοι άναψαν φωτιές, αλλά οι στρατιώτες μας είπαν να τις σβήσουμε. Κάποιες έσβησαν, αλλά ανάψαμε άλλες πιο μετά γιατί είχε πάρα πολύ κρύο».

Σε ερώτηση αν τους χτύπησαν οι Σκοπιανοί στρατιώτες ο πρόσφυγας από τη Συρία απάντησε πως τον ίδιο δεν τον χτύπησε κανένας, άκουσε ωστόσο πως κάποιοι άλλοι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού.
Πρόσθεσε μάλιστα πως κανείς δεν τους ζήτησε τα έγγραφά τους. «Μόνο στους δημοσιογράφους που ήταν μαζί μας τους ζήτησαν τα διαβατήρια τους».

«Μετά από 5-6 ώρες ήρθαν στο σημείο που μας κρατούσαν στρατιωτικά φορτηγά. Μας ζήτησαν να μπούμε μέσα. Αφού μπήκαμε όλοι τα φορτηγά κατευθύνθηκαν στα σύνορα με την Ελλάδα, κοντά στην Ειδομένη. Μας άφησαν σε μία απόσταση περίπου 20 λεπτών. Στη συνέχεια Σκοπιανοί στρατιώτες μας έκοψαν τα συρματοπλέγματα και μας ανάγκασαν να περάσουμε ξανά στο ελληνικό έδαφος».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ