Ο Άκης μας ταξιδεύει γευστικά στην Κρήτη - Λαχταριστά μακαρόνια σκιουφιχτά

Χειροποίητα σκιουφιχτά επιπέδου... master!

Συστατικά
Για τα σκιουφιχτά

200 γρ. σταρένιο αλεύρι κοσκινισμένο (ψωμιού)
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο & έξτρα για πασπάλισμα
5 κ.σ ελαιόλαδο
300 γρ. χλιαρό νερό
αλάτι

Για τη σάλτσα

500 γρ. μανιτάρια
αλάτι
πιπέρι
1 σκ. σκόρδο
50 ml κρασί λευκό
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κρεμμύδι
4-5 φύλλα θυμάρι φρέσκο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
150-200 ml από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα σκιουφιχτά

Βάζουμε όλο το αλεύρι (σταρένιο και άσπρο), και 1 κ.γ. αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
Ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση και βάζουμε το νερό και τις 3 κ.σ ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε με τα χέρια ή στο μίξερ με το γάτζο μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε και την άλλη κουταλιά ελαιόλαδο και ξαναζυμώνουμε για 1 λεπτό.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα σακουλάκι ή τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, κόβουμε ένα κομμάτι και ανοίγουμε ένα λεπτό κορδόνι σε αλευρωμένο πάγκο.
Έπειτα, κόβουμε το κορδόνι σε κομμάτια των 2 εκ. περίπου.
Για να δώσουμε σχήμα στα μακαρόνια, παίρνουμε ένα ένα το κομμάτι των 2 εκ. και το τρίβουμε – το ρολάρουμε - με τα δυο μας δάχτυλα στον πάγκο φτιάχνοντας ένα μακαρόνι αδειανό στη μέση.
Κάθε φορά που τελειώνουμε ένα κορδόνι ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι στα μακαρόνια για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Τέλος, βάζουμε τα μακαρόνια σε δόσεις σε ένα κόσκινο και τα κοσκινίζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Βράζουμε τα μακαρόνια για περίπου 2-3 λεπτά σε καλά αλατισμένο νερό μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει 1 κ.σ ελαιόλαδο.
Το ρίχνουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας με το πίσω μέρος μιας μακριάς τρυπητής κουτάλας.

Για τη σάλτσα

Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Όταν έχουν πάρει ένα ωραίο χρώμα και είναι έτοιμα αφήνουμε για λίγο στην άκρη σε ένα μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι, σκουπίζουμε με λίγο χαρτάκι, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφού ζεσταθούν καλά ξανά, σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει από τα ζυμαρικά, το αφήνουμε να πάρει βράση μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τέλος, εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το βούτυρο, τα μυρωδικά και την παρμεζάνα και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ