Όλες οι δηλώσεις των ηγετών στις Βρυξέλλες: Μέρκελ, Νταβούτογλου, Ολάντ

Την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών αναμένεται να ζητήσουν σήμερα οι 28 ηγέτες της ΕΕ από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ ΝΤαβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που ξεκίνησε σήμερα στις 13:30 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες. 

Στις 14:00(ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικά θέματα την επιστροφή στην κανονικότητα του χώρου Σένγκεν και την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.

Όσον αφορά την Τουρκία, οι 28 θα συμμετάσχουν σε ένα γεύμα εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην καθιερωμένη πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά παραμένει υψηλός. Σημειώνει, επίσης, πως η Άγκυρα διαθέτει την «πολιτική βούληση» να μειώσει τις ροές, μέσω μιας «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών, που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».

«Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα» προσθέτει ο Ντόναλτ Τουσκ. Παράλληλα, η ΕΕ ζητάει από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη εναντίον των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της, με τη βοήθεια πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Εξάλλου, οι "28" θα εξετάσουν τρόπους για να επιστρέψει ο χώρος Σένγκεν σε κανονική λειτουργία και να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της ΕΕ. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Τουσκ το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ρόων» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018. Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ.

Ο ίδιος καλεί τους "28" ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.

Λίγο πριν από τις διμερείς συναντήσεις του με Ρούτε, Νταβούτογλου και Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι: «Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη», προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του, συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε όσον αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη κατά την σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

"Εσείς μιλάτε για δεσμεύσεις, εγώ πιστεύω ότι πρόκειται περισσότερο για την κατάληξη σε μια κοινή προσέγγιση και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα σήμερα", σημείωσε ο Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σημαντικό σημείο καμπής για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ο Αχμέντ Νταβούτογλου.
  
Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί από κοινού με τις άλλες χώρες της Ένωσης «για την προστασία της ηπείρου μας», αλλά ζήτησε να μη μείνουμε μόνο στο προσφυγικό.

Την ίδια ώρα, «Ως μία από τις πιο σημαντικές Συνόδους Κορυφής» χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ τη σημερινή συνάντηση των «28» της Ε.Ε. «Ελπίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά» πρόσθεσε.

«Ένα μεγάλο μέρος της Συνόδου Κορυφής θα αφιερωθεί στην Τουρκία. Η ατζέντα Ε.Ε.-Τουρκίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο θέμα της μετανάστευσης. Το να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα και να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση είναι εφικτό μόνο σε συνεργασία με την Τουρκία», δήλωσε.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους, οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες. «Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες. Θα πάρει μερικές ώρες».

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη σύσκεψη δήλωσε ότι η Ελλάδα υποδέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι έχει πλέον και η μεταναστευτική οδός των δυτικών Βαλκανίων και για αυτόν, ακριβώς, τον λόγο θα πρέπει να τη βοηθήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Ολάντ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από το χώρο, όπου διεξάγεται η Σύνοδος.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα παράσχει βοήθεια προς την Τουρκία, τονίζοντας, ωστόσο ότι «η Άγκυρα θα πρέπει να αποδεχθεί τις διαδικασίες επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών επί του εδάφους της».

Και πρόσθεσε ότι «αυτή η βοήθεια προς την Τουρκία θα πρέπει να δοθεί με προσοχή και υπό προϋποθέσεις, καθώς η χώρα εξακολουθεί να έχει ανοικτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, το οποίο είναι μείζον».

«Απέναντι σε αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκή κρίση, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που συμβαίνει με αλληλεγγύη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ