6000 ψηφίζουν για να απονείμουν τα Όσκαρ 2016: 96% λευκοί , 73% άνδρες - Δείτε όλη τη διαδικασία

Ποιοι είναι άραγε οι περισσότεροι από έξι χιλιάδες άνθρωποι που ψηφίζουν για την απονομή των βραβείων Όσκαρ;

Ένα ερώτημα που αποτελούσε για καιρό επτασφράγιστο μυστικό, αποκαλύφθηκε, καθώς η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών σήκωσε λίγο το πέπλο μυστηρίου που την κάλυπτε τόσα χρόνια, δίνοντας πληροφορίες για την προέλευση των μελών της.

Η Ακαδημία αποκάλυψε πρόσφατα ότι τα περισσότερα από τα μέλη της είναι σε ποσοστό 93% λευκοί και σε ποσοστό 76% άνδρες, ενώ η μέση ηλικία τους είναι τα 63 χρόνια.

Σύμφωνα με μια έρευνα των Los Angeles Times το 2012, τα περισσότερα από τα μισά μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που ψηφίζουν είχαν εργαστεί σε ταινίες τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ εκατοντάδες άλλα δεν είχαν πλησιάσει σε πλατό για δεκαετίες... «Ορισμένοι έχουν εγκαταλείψει τη βιομηχανία του κινηματογράφου εντελώς, αλλά συνεχίζουν να ψηφίζουν για τα Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης μιας καλόγριας, ενός βιβλιοπώλη και ενός πρώην μέλους του Peace Corps», έγραφε η εφημερίδα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας ανακοίνωσε εξάλλου, πρόσφατα, μετά την κριτική που της ασκήθηκε για την έλλειψη φυλετικής ποικιλίας μεταξύ των υποψηφίων για τα φετινά Όσκαρ, ότι θα διπλασιάσει έως το 2020 τον αριθμό των γυναικών μεταξύ των μελών της, όπως και τον αριθμό αυτών που προέρχονται από μειονότητες.

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου είναι ένα εξαιρετικά κλειστό κλαμπ. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλεγούν από τουλάχιστον άλλα δύο μέλη της Ακαδημίας που κρίνουν ότι αυτός ή αυτή έχει δείξει ταλέντο ή έχει κάνει εξαιρετικές δημιουργίες στον τομέα του κινηματογράφου. Κάποιος μπορεί, επίσης, να ζητήσει να γίνει μέλος της Ακαδημίας αν έχει στο ιστορικό του τουλάχιστον μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Ωστόσο, αυτό είναι μόνον η αρχή μιας μακράς διαδρομής. Οι υποψηφιότητες πρέπει στη συνέχεια να εξεταστούν από τις επιτροπές του ιδιαίτερου κλάδου τους, οι οποίες στη συνέχεια συστήνουν (ή όχι) τους υποψηφίους στο διοικητικό συμβούλιο.
Από φέτος (χωρίς, ωστόσο, να ισχύει το νέο αυτό μέτρο για τα φετινά Όσκαρ), τα νέα μέλη της Ακαδημίας θα μπορούν να ψηφίζουν μόνον για δέκα χρόνια και το δικαίωμά τους θα ανανεώνεται αν παραμένουν ενεργά μέλη της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Μέχρι σήμερα, τα μέλη της Ακαδημίας ήταν ισόβια.

Στις 12 Φεβρουαρίου, η Ακαδημία άνοιξε το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στον ιστότοπό της, ενώ ψηφοδέλτια είχαν αποσταλεί νωρίτερα ταχυδρομικώς. Τα μέλη της είχαν διορία έως την περασμένη Τρίτη για να ψηφίσουν για τα πολυπόθητα αγαλματίδια.

Τα μέλη της Ακαδημίας κατατάσσουν κάθε χρόνο κατά σειρά προτίμησης τους φιναλίστ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας (φέτος είναι οκτώ).

Στη συνέχεια, οι επιλογές τους αποτελούν τη βάση μιας περίπλοκης μεθόδου καταμέτρησης των ψήφων, που λειτουργεί δια της απάλειψης, με την αναζήτηση του νικητή και την διανομή των υπόλοιπων ψήφων για να βρεθεί ποιος καταλαμβάνει τις επόμενες θέσεις στην κατάταξη. Η επιλογή είναι πιο απλή στις άλλες 23 κατηγορίες, όπου τα μέλη της Ακαδημίας ψηφίζουν μόνον έναν νικητή.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ