Κοινό μήνυμα Τσίπρα - Πιττέλλα για το προσφυγικό: Να υπάρξει δεσμευτική απόφαση για ποσόστωση προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα τηρήσει σκληρή στάση στη σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, με την συμμετοχή της Τουρκίας, ενδεχομένως μπλοκάροντας χρηματοδοτικά πακέτα σε άλλες χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι θα ζητήσει στην Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου δεσμευτικές αποφάσεις για να έχουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις προσφύγων όλες οι χώρες της ΕΕ. Και πρόσθεσε:

 

«Δεν μπορείς να είσαι α-λα κάρτ στην Ευρώπη. Να παίρνεις χρηματοδότηση αλλά να μην δέχεσαι κανόνες. Μας έλεγαν οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται «pacta sunt servanda», το ίδιο θα ζητήσουμε κι εμείς» είπε με έμφαση.


Επιπλέον ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα να ληφθούν αποφάσεις στην Σύνοδο Κορυφής. «Ελπίζω μέχρι τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου να έχει αντιμετωπιστεί η διαρκής διόγκωση του προσφυγικού προβλήματος. Είμαστε αντιμέτωποι με την δεύτερη, μετά τον Β΄Παγκόσμιο, μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών και η αντιμετώπιση του πρέπει να έρθει μόνο από το σύνολο της ΕΕ. Να υπάρξει δεσμευτική απόφαση για υποχρεωτική ποσόστωση στη διανομή προσφύγων στις χώρες της ΕΕ» είπε.

 

Χαρακτήρισε δε «αδιανόητο χώρες που δεν έχουν υποδεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα που σήκωσε τόσο μεγάλο το βάρος».

 

Τόνισε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει εξουσιοδότηση ν' αναλαμβάνει δράση για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών αλλά να εντοπίζει κινήσεις. «Το ΝΑΤΟ θα ενημερώνει τις ελληνικές αρχές ή τις τουρκικές και την Frontex για να παρεμβαίνουν».

Ενώ επανέλαβε ότι «για να σταματήσουν οι ροές πρέπει να εντοπιστεί το κύκλωμα στα τουρκικά παράλια».

 

Και κατέληξε: «Θα ζητήσουμε δεσμευτικές αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο που θα εφαρμοστούν από όλους. Οι αντιπαραθέσεις και οι συμμαχίες στην Ευρώπη πιστεύω ότι είναι πολιτικού χαρακτήρα. Ελλάδα και Ιταλία τυγχάνει εκτός από γεωγραφική να έχουν στην παρούσα φάση και πολιτική γειτνίαση».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ