Μουζάλας στο BBC: Η Ε.Ε φταίει για τα προβλήματα στα σύνορα - Η Ουγγαρία δεν μας έδωσε ούτε κουβέρτα

Ο υπουργός Μετανάστευσης κατηγόρησε τις άλλες χώρες της ΕΕ για υποκρισία και ψεύδη για τους ισχυρισμούς τους σχετικά με το αν ελέγχει η Ελλάδα τις τεράστιες ροές μεταναστών από την Τουρκία.

«Η συζήτηση ότι δεν έχουμε τον έλεγχο των συνόρων είναι ψέμα», ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας στο BBC, σε δηλώσεις του ενόψει της Συνόδου Κορυφής για αυτή την κρίση.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε ως ψέμα και το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει αρκετές εγκαταστάσεις, για να ανταποκριθεί στην εισροή προσφύγων. Επέμεινε ακόμη ότι ο κύριος λόγος για την αργή διαδικασία καταγραφής και πιστοποίησης των προσφύγων ήταν ότι η ΕΕ καθυστέρησε να παράσχει τον εξοπλισμό και το προσωπικό που απαιτείται.

«Γιατί υπάρχει τώρα τεράστια πρόοδος στην καταγραφή; Από το 10% τώρα είμαστε στο 90%, γιατί πλέον έφεραν τα μηχανήματα που ζητούσαμε», είπε αναφερόμενος στη βάση δεδομένων για τα αποτυπώματα.

Ο υπουργός άσκησε σφοδρή κριτική και σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβενία, οι οποίες μαζί με άλλα μέλη της ΕΕ έστειλαν αστυνομικούς για να βοηθήσουν τις αρχές της ΠΓΔΜ να ελέγχουν τα σύνορα με την Ελλάδα, ώστε να μην περνούν στη χώρα οι μετανάστες παράνομα. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Αυστρία είπε στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να είναι έτοιμη να σφραγίσει τα σύνορα, για να ανακοπεί το κύμα των προσφύγων.

«Είναι η Ελλάδα ο εχθρός της Ευρώπης; Είναι οι πρόσφυγες ο εχθρός;», τόνισε ο κ. Μουζάλας. «Αν κάποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, πρέπει να το δηλώσει», συμπλήρωσε. Οσο για την Ουγγαρία και τη στάση της απέναντι στην προσφυγική κρίση, ο κ. Μουζάλας διερωτήθηκε αν ήταν δυνατόν η Αθήνα να έχει φιλικές σχέσεις με την Βουδαπέστη. «Για όνομα του Θεού, δεν μας έδωσαν ούτε μία κουβέρτα! Θέλουμε μία Ευρώπη του Διαφωτισμού και όχι του Μεσαίωνα», κατέληξε ο κ. Μουζάλας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ