Τσίπρας: Η Ελλάδα σηκώνει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό- Να τηρήσουν όλοι τις δεσμεύσεις τους

Υποδεχόμενος τους δύο υπουργούς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. 

Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, πως η Ελλάδα αυτή την ώρα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια στιγμή οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο είναι αμείλικτοι.

 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και υπογράμμισε ότι όλοι θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που, επίσης, έχουν αναλάβει.

«Σηκώνουμε μεγάλο βάρος στους ώμους μας, ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μιλάμε για αριθμούς όταν αναφερόμαστε στη ροή. Για εμάς σημαντικός αριθμός είναι και αυτός όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο. Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτή η τραγωδία είναι κάτι που απλά συμβαίνει και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, για να σταματήσει. Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, είναι το ανθρώπινο καθήκον μας, να σταματήσει η τραγωδία στη Αιγαίο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως χθες υπήρξε μια εποικοδομητική συνάντηση στο Λονδίνο, για την εξεύρεση λύσης «γι΄αυτή τη φριχτή κατάσταση», «δεν είναι όμως τόσο εύκολο».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, μετά το πέρας της συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «αρχικά στόχος είναι ο περιορισμός των ροών διότι η Ευρώπη δεν θα μπορεί να δεχθεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, όπως αυτός που έχει περάσει από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το 2016. Η Γαλλία θα συμβάλει στη FRONTEX με 60 αστυνομικούς οι οποίοι θα μεταβούν στην Ελλάδα. επίσης θα χρησιμοποιηθούν 18 αρμόδιοι υπάλληλοι. Τα άτομα αυτά ειδικά στα πλαστά έγγραφα, θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουμε τάχιστα στην εφαρμογή της απόφασης της ΕΕ του Δεκεμβρίου. Αν δεν τα καταφέρουμε δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις ροές ούτε να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Θα έχουμε προβλήματα», ανέφερε από την πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέ.


Οι αποφάσεις της τριμερούς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Στην ανάγκη ανακοπής των προσφυγικών ροών με συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης κατέληξε η τριμερής συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την παρουσία υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας Ντεμεζιέρ που βρίσκονται σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και στελέχη των δυο υπουργείων. Μετά τη συνάντηση ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι συμφώνησαν στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και στη σαφήνεια όλων των ενεργειών και τόνισε "συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης αυτό είναι μια μεγάλη υπέρβαση της Ελλάδας ακριβώς για να καταδείξει ότι θα υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος".

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε επίσης ότι ζητήθηκε από τους υπουργούς της Γαλλίας και της Γερμανίας τη βοήθεια των δυο χωρών σε ό,τι αφορά τη διέλευση των προσφύγων που προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες δια των βαλκανικών χωρών καθώς επίσης και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες όπου θα πρέπει να επιστρέψουν πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα.


Από την πλευρά τους οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν στην αύξηση των δραστηριοτήτων του Frontex και την ενίσχυση με Γάλλους και Γερμανούς εμπειρογνώμονες, ενώ έγινε ειδική επισήμανση στην άμεση ενημέρωση του συστήματος Σένγκεν και η σύνδεσή του με άλλες βάσεις δεδομένων αρχών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των πλαστών εγγράφων κυρίως και την καταγραφή των προσφύγων. Επίσης, εξέφρασαν την άποψη για ταχεία ολοκλήρωση των hot spots στα νησιά.

Ο κ. Καζνέβ καταλήγοντας τόνισε ότι "αν η Ευρωπαϊκή 'Ενωση δεν υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις που έχει λάβει ουσιαστικά έτσι θα έχει υποθηκεύσει την συνθήκη Σένγκεν και τις προγραμματικές αρχές της Ευρώπης".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ