Αυστρία: Μια μοναδική ταξιδιωτική ζωγραφιά στην Ευρώπη που κερδίζει τα βλέμματα

Πόλεις-μουσεία μπαρόκ και ροκοκό αρχιτεκτονικής, πανέμορφη αλπική φύση, σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα, μεγαλοπρεπή παλάτια, γαστρονομία, χιονισμένες βουνοκορφές, τουριστικά θέρετρα υψηλού επιπέδου, παγκόσμια μουσική παράδοση και μια κομψότατη πρωτεύουσα που χορεύει βαλς στις όχθες του Δούναβη...
 

Φωλιασμένη στην καρδιά των Αλπεων, η Αυστρία είναι ένας all time classic προορισμός που διεκδικεί επάξια μία θέση στις πιο όμορφες -και τουριστικά ολοκληρωμένες- χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και διαθέτει ό,τι χρειάζεται ένας ταξιδιώτης για να σαγηνευτεί.

Περιηγηθείτε σε αρχοντικές πόλεις με αέρα πολιτισμού, ρομαντικό χαρακτήρα, αριστοκρατική διάθεση και λαμπρά μνημεία, οι οποίες «ξεδιπλώνουν» το ένδοξο παρελθόν τής πάλαι ποτέ αυτοκρατορικής Αυστρίας. Γνωρίστε ανθρώπους που χαιρετούν με χαμόγελο τη ζωή και μεταδίδουν το δυνατό αυτό συναίσθημα στον επισκέπτη.

Παρακολουθήστε μια παράσταση όπερας και πιείτε έναν αχνιστό καφέ στα φημισμένα καφενεία της Βιέννης και του Σάλτσμπουργκ - μπορεί να μην συναντήσετε εδώ τον Τρότσκι, τη Μαρλέν Ντίτριχ ή τον Λούις Αρμστρονγκ, θα βρείτε όμως μια τεράστια ποικιλία καφέδων που σερβίρονται σ’ ένα κομψό και φινετσάτο περιβάλλον.


Αναζητήστε την περιπέτεια στην αγκαλιά της ανυπέρβλητης αλπικής φύσης και επιλέξτε το μικρό κοσμικό θέρετρο Ζέεφελντ -ένα άρτια εξοπλισμένο χιονοδρομικό «χωριό» με σύγχρονες χειμερινές αθλητικές εγκαταστάσεις- για να βιώσετε μια εμπειρία πέρα για πέρα ονειρική...

Αυστρία... Παραμυθένιο σκηνικό, τόσο αληθινό που μοιάζει ψεύτικο. Είτε είστε ορκισμένοι φυσιολάτρες είτε λάτρεις της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού και της καλής ζωής, η πατρίδα του Μότσαρτ αντιπροσωπεύει ένα υπέροχο «μουσικό» ταξίδι όλες τις εποχές του χρόνου...

Ζέεφελντ: Κορωνίδα του χειμερινού τουρισμού

Στην περίπτωση του Ζέεφελντ, τα νούμερα φαντάζουν, χωρίς υπερβολή, εξωπραγματικά! Το μικρό τιρολέζικο θέρετρο των -περίπου- 3.050 κατοίκων «μετρά» περισσότερες από ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις τουριστών σε ετήσια βάση.


Κτισμένο σ’ ένα οροπέδιο του Κεντρικού Τιρόλο, σε υψόμετρο 1.207 μέτρων, το Ζέεφελντ είναι μια γραφική κωμόπολη στην καρδιά των Αλπεων (απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ινσμπρουκ).
Διαθέτει κοσμική ατμόσφαιρα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Τιρόλο, όλο τον χρόνο. Τον χειμώνα προσφέρεται για σκι, snowboard, πατινάζ, cross-country σκι και... χιονοπόλεμο, ενώ το καλοκαίρι μπορείτε να πεζοπορήσετε στα δάση και στα ανθισμένα λιβάδια της περιοχής, να παίξετε γκολφ, να κολυμπήσετε και να ψαρέψετε στις μικρές ειδυλλιακές λίμνες Mοserer και Weidachsee ή να κάνετε mountain-bike.

Στη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ινσμπρουκ (1964, 1976), οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ζέεφελντ φιλοξένησαν αρκετά από τα ολυμπιακά αγωνίσματα, γεγονός που βοήθησε στην παγκόσμια προβολή και τη ραγδαία τουριστική ανάδειξη της περιοχής. Αξίζει μάλιστα να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο (Olympiamuseum) του Ζέεφελντ.
Σήμερα το Ζέεφελντ διαθέτει σύγχρονες χειμερινές αθλητικές εγκαταστάσεις (πίστες σκι συνολικού μήκους 48 χλμ., ειδικά σχεδιασμένους χώρους για snowboard και toboggan, πίστες για πατινάζ και κέρλινγκ, κ.ά.) και έχει αναδειχθεί σ’ ένα από τα πιο οργανωμένα μέρη χειμερινού τουρισμού στην Ευρώπη.


Βιέννη: Κομψή, καλλιεργημένη και νοσταλγική

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις μόνο λέξεις (κομψή, καλλιεργημένη, αριστοκρατική, πολιτισμένη, νοσταλγική), αλλά και ταιριαστούς τίτλους, όπως «Μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης, «Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού», «Μεγάλη κυρία της Γηραιάς Ηπείρου», «Πόλη των ονείρων», «Φιλόμουση πρωτεύουσα των Αψβούργων»...

Ο δύσκολος, αντίθετα, τρόπος είναι να χωρέσεις μέσα στις λίγες γραμμές τα πλούσια συναισθήματα που σου «γεννά» η πάλαι ποτέ αυτοκρατορική Βιέννη, όταν σε παίρνει από το χέρι και χορεύετε μαζί ένα ρομαντικό βαλς στις όχθες του Γαλάζιου Δούναβη.

Είναι όντως αδύνατο να περιγράψεις μέσα σε λιγότερη από μια σελίδα τη δυνατή αίσθηση που αποκομίζεις περπατώντας στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου, εκεί όπου ο χρόνος έχει σταματήσει κάπου ανάμεσα στον Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση.

«Και μόνο να βρίσκεσαι στη Βιέννη είναι διασκέδαση...», υποστήριζε ο Μότσαρτ. Εσείς δεν έχετε παρά να επιβεβαιώσετε τους ισχυρισμούς του διάσημου μουσικοσυνθέτη, εξερευνώντας με νοσταλγική διάθεση την κάθε γωνιά της.

Ολη η ιστορία της αυτοκρατορικής Βιέννης είναι αποτυπωμένη στα τρία μεγαλοπρεπή παλάτια της (Hofburg, Schonbrunn και Belvedere), που διατηρούν ζωντανές τις μνήμες από το κοντινό ένδοξο παρελθόν της πόλης και «ζαλίζουν» με την πλούσια εσωτερική τους διακόσμηση και επίπλωση. Εξίσου επιβλητική είναι η παρουσία του γοτθικού καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της πόλης.


Ανεβείτε σε μια ανοικτή άμαξα με δύο όμορφα άλογα και περιηγηθείτε στα όρια του ιστορικού κέντρου. Σταματήστε στην κρατική όπερα Wiener Staatsoper (μία από τις πιο διάσημες αλλά και παλαιότερες όπερες του κόσμου), αγοράστε ένα εισιτήριο και αφεθείτε στις κλασικές μελωδίες του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και του Γιόχαν Στράους.

Φωτογραφηθείτε κατόπιν μπροστά στο αρχαιοελληνικού ρυθμού Εθνικό Κοινοβούλιο, στο νεο-γοτθικό Δημαρχιακό Μέγαρο και στο αναγεννησιακό Εθνικό Θέατρο (Burgtheater). Ψωνίστε στα επώνυμα καταστήματα της Ringstrasse και της Karntnerstrasse και διασκεδάστε στη γιγάντια ρόδα του λούνα παρκ Prater.

Ξεκουραστείτε σ’ ένα από τα πολλά βαθύσκιωτα πάρκα, απολαύστε ένα υπέροχο γλυκό Strudel ή Sachertorte σε κάποιο γουστόζικο καφέ, κάντε μια ρομαντική κρουαζιέρα στον Δούναβη και ξεναγηθείτε στα καταπληκτικά μουσεία και τις ενημερωμένες γκαλερί της πόλης.

Τελικά, είναι όντως δύσκολο να περιγράψεις την πανέμορφη Βιέννη μέσα σε τόσο λίγο χώρο. Φτάνοντας στην τελευταία παράγραφο, νομίζεις ότι δεν έχεις αναφέρει τίποτα απ’ όλα αυτά που είδες και έζησες στη μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης...

Σουβενίρ από σοκολάτα

Απαραίτητο σουβενίρ στις αποσκευές του κάθε επισκέπτη του Σάλτσμπουργκ αποτελούν τα αυθεντικά χειροποίητα Mozartkugeln (μικρές σοκολατένιες μπάλες από πραλίνα και αμυγδαλόψιχα), που θα τα βρείτε μόνο στα τέσσερα Cafe-Konditorei Furst, στην παλιά πόλη. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.original-mozartkugel.com.

Στέκια για καφέ

Το Σάλτσμπουργκ είναι γνωστό και ως «πόλη των καφέ». Το πιο ατμοσφαιρικό καφέ της πόλης είναι το «Tomaselli», ενώ εξίσου όμορφα είναι τα «Cafe Pamina», «Fingerlos», «Bazar» και «Furst».

Ινσμπρουκ: Πρωτεύουσα των «λευκών» σπορ

Με τη φιδίσια κοίτη του ποταμού Ιν να τη διαρρέει και τη μεγαλόπρεπη κορμοστασιά της οροσειράς Karwendel στο κατώφλι της, η πρωτεύουσα του Τιρόλο είναι μία πόλη με αυθεντική μεσαιωνική αύρα και υποδειγματική τουριστική υποδομή που ζει και αναπνέει σε υψόμετρο 547 μ., μέσα στον ορεινό παράδεισο των Αλπεων της Δυτικής Αυστρίας.

Εχοντας φιλοξενήσει δύο φορές κατά το παρελθόν (1964, 1976) τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το Ινσμπρουκ των 120.000 κατοίκων είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός για τους οπαδούς των «λευκών» σπορ - οι σύγχρονες χιονοδρομικές εγκαταστάσεις που διαθέτει έλκουν εκατομμύρια λάτρεις του χιονιού.

Αποτελεί κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι οι πίστες του Ινσμπρουκ αντιπροσωπεύουν μια δυνατή πρόκληση ακόμα και για τους πιο έμπειρους και απαιτητικούς σκιέρ και άλτες. Αλλά και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα χιόνια έχουν πλέον λιώσει και η αλπική φύση έχει φορέσει τον καταπράσινο μανδύα της, οι φυσιολάτρες επισκέπτες του Ινσμπρουκ έχουν πολλά να κάνουν, όπως trekking στα γύρω βουνά, ορειβασία, mountain bike και πεζοπορία μέσα στα πυκνά ελατοδάση και στις κοιλάδες της περιοχής. Το Ινσμπρουκ είναι αναμφίβολα η ιδανική (αστική) βάση για να εκδράμει κανείς -εύκολα και γρήγορα- στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον των Αυστριακών Αλπεων.

Αντίθετα, οι λιγότερο... δραστήριοι θα επιδιώξουν να πάρουν μια γερή δόση πολιτισμού εξερευνώντας τους πλακόστρωτους δρόμους της παλαιάς πόλης (Altstadt), προκειμένου να γνωρίσουν και να καταγράψουν τα λαμπρά οικοδομήματα της ένδοξης ιστορικής περιόδου των Αψβούργων αυτοκρατόρων.

Ακούγεται παράδοξο, αλλά η σημερινή πρωτεύουσα των χειμερινών αθλημάτων της Αυστρίας υπήρξε έως τα τέλη του 15ου αιώνα η έδρα της αυτοκρατορικής αυλής του Μαξιμιλιανού Α'.
Αν και μικρή σε μέγεθος, η Altstadt του Ινσμπρουκ προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις, χάρη στα ιστορικά αρχιτεκτονήματά της, στις παραδοσιακές κατοικίες με τις ξύλινες στέγες και τις ζωγραφισμένες εξωτερικές τοιχογραφίες, στα ατμοσφαιρικά εστιατόρια και στις γραφικές πανσιόν της.

Στα χνάρια του Μαξιμιλιανού Α'

Περπατώντας στην κεντρική πλακόστρωτη λεωφόρο Maria Theresien Strasse (όπως και στην προέκτασή της, την οδό Herzog Friedrich Strasse), το ταξίδι πίσω στον χρόνο και στην ιστορία του Ινσμπρουκ έχει μόλις ξεκινήσει. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Altstadt είναι αναμφίβολα η Goldenes Dachl, η διάσημη Χρυσή Στέγη με τα 2.657 επιχρυσωμένα κεραμίδια που διακοσμούν το μπαλκόνι απ’ όπου ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός Α' παρακολουθούσε τα καθημερινά δρώμενα του Ινσμπρουκ. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται η Αψίδα του Θριάμβου και η περίφημη Στήλη της Αγίας Αννας, ενώ εκατοντάδες παραδοσιακά αντικείμενα της τιρολέζικης υπαίθρου, που χρονολογούνται από τον μεσαίωνα μέχρι τον 19ο αιώνα, σας περιμένουν στις αίθουσες του τριώροφου μουσείου λαϊκής τέχνης Volkskunstmuseum.

Η παρέλαση των αξιοθέατων της Altstadt συνεχίζεται, με το μπαρόκ παλάτι Trapp, την εκκλησία Spitalkirche και τη γοτθικού ρυθμού εκκλησία Hofkirche, που στεγάζει στο εσωτερικό της μπρούντζινα αγάλματα βασιλέων, διακοσμημένα με αυθεντικά ρούχα και κοσμήματα εποχής.

Πριν επιστρέψετε σε χρόνο ενεστώτα, περάστε από το αυτοκρατορικό παλάτι Hofburg κι από το μεσαιωνικό πανδοχείο Weisses Kreuz (Λευκός Σταυρός), όπου διέμεινε το 1769 ο -έφηβος τότε- Μότσαρτ, όταν είχε επισκεφθεί το Ινσμπρουκ για να δώσει μια συναυλία.

Σάλτσμπουργκ: Το πνεύμα του Μότσαρτ είναι εδώ

Χωρισμένο στα δύο από τον ποταμό Σάλτσαχ, το Σάλτσμπουργκ απολαμβάνει την παρουσία μιας γενναιόδωρης αλπικής φύσης και συγκαταλέγεται σ’ έναν από τους γοητευτικότερους και πιο θελκτικούς προορισμούς της Αυστρίας.

Εχοντας το προσωνύμιο «Ρώμη των Αλπεων», η γενέτειρα του Μότσαρτ διαθέτει μνημειακά αξιοθέατα που συναγωνίζονται τη Βιέννη, εκπέμπει μια ακαταμάχητη έλξη κοσμοπολίτικης αύρας και αριστοκρατικής φινέτσας, ενώ το παραμυθένιο σκηνικό της πόλης προσφέρεται για κινηματογραφικό ντεκόρ σε ρομαντικές ιστορίες.


Κάτι ήξερε άλλωστε ο διάσημος Γερμανός ταξιδευτής και συγγραφέας Alexander von Humboldt που στα τέλη του 18ου αιώνα υποστήριζε με σθένος ότι το Σάλτσμπουργκ -μαζί με την Κωνσταντινούπολη και τη Νάπολη- συμπεριλαμβάνεται στις τρεις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου...

Χρυσός, ασήμι και αλάτι

Ανέκαθεν το Σάλτσμπουργκ (που ετυμολογικά σημαίνει «Το Κάστρο του Αλατιού») ήταν μια ευημερούσα εμπορική πολιτεία, με κύριες πηγές πλούτου το ορυκτό αλάτι (τον επονομαζόμενο «λευκό χρυσό»), το ασήμι και τον χρυσό. Η μέγιστη οικονομική, καλλιτεχνική και πνευματική ακμή της πόλης σημειώθηκε την περίοδο μεταξύ του 15ου και του 17ου αιώνα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τα αρχιτεκτονήματα εκείνης της εποχής καθορίζουν μέχρι σήμερα την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του Σάλτσμπουργκ.

Σε περίπτωση που είστε μουσικόφιλοι, θα ενθουσιαστείτε με τη μουσική παράδοση του Σάλτσμπουργκ, αφού το πνεύμα και οι μελωδίες του διάσημου μουσικοσυνθέτη πλανώνται παντού, σε κάθε γωνιά της πόλης. Ειδικότερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν διοργανώνεται το ετήσιο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, που καθιερώθηκε σε ετήσια βάση το 1917 και περιλαμβάνει ρεσιτάλ κλασικής μουσικής, όπερα, κονσέρτα και εκκλησιαστική μουσική.

Οι σινεφίλ θα αναζητήσετε τα σκηνικά (παλάτι Schloss Mirabell, γυναικείο μοναστήρι Nonnberg, πλατεία Residenz, κοιμητήριο του Αγίου Πέτρου) όπου το 1965 έγιναν τα κινηματογραφικά γυρίσματα του διάσημου μιούζικαλ «Η Μελωδία της Ευτυχίας», το οποίο κέρδισε 5 βραβεία Οσκαρ.

Η παλαιά πόλη του Σάλτσμπουργκ (Altstadt), γνωστή και ως Αριστερή Οχθη, είναι ένα υπαίθριο μουσείο μπαρόκ αρχιτεκτονικής με τεράστιο ενδιαφέρον και περιλαμβάνεται από το 1996 στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της καλοδιατηρημένης Altstadt περιλαμβάνονται η Εκκλησία των Φραγκισκανών, το Αβαείο του Αγίου Πέτρου, ο κεντρικός πεζόδρομος Getreidegasse, η εκκλησία Kollegienkirche, η κατοικία του Μότσαρτ (Mozarts Geburtshaus), ο υποβλητικός καθεδρικός ναός St. Rupert, το αρχιεπισκοπικό μέγαρο Residenz, η όπερα Festival Hall, η κεντρική πλατεία Residenz με το σιντριβάνι, το Salzburg Museum, το μνημείο Pferdeschwemme - και η λίστα δεν έχει τελειωμό...

Σκαρφαλώστε στην κορυφή του λόφου Festungsberg, όπου κυριαρχεί η σιλουέτα του γεροδεμένου κάστρου Hohensalzburg. Ο «βιγλάτορας» του Σάλτσμπουργκ θα σας ξεναγήσει στα Βασιλικά Διαμερίσματα, στο Μουσείο του Κάστρου, στην Αίθουσα Βασανιστηρίων και στο Μουσείο Κούκλας.

Η κορυφή του διπλανού λόφου Monchsberg είναι το ιδανικότερο σημείο για να δείτε από ψηλά τις επιβλητικές Αλπεις, τον ποταμό Σάλτσαχ και τις κεραμοσκεπές της πόλης. Εδώ επάνω, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, εκτίθενται έργα τέχνης και γλυπτά του 20ού και 21ου αιώνα.

Εχοντας εξαντλήσει τα αξιοθέατα εντός πόλης, κατευθυνθείτε κατόπιν στο επιβλητικό παλάτι Hellbrunn (στα νότια προάστια της πόλης), ενώ απαραίτητη θεωρείται και μια επίσκεψη στο αλατωρυχείο Hallein.

«Οταν είμαι στο Σάλτσμπουργκ, επιθυμώ σφόδρα εκατοντάδες διασκεδάσεις...», υποστήριζε ο Μότσαρτ. Εσείς τι λέτε, είχε δίκιο τελικά ο διάσημος μουσουργός;


ΔΙΑΜΟΝΗ

Στη Βιέννη επιλέξτε να μείνετε στα ξενοδοχεία «Hotel Boltzmann» (0043 1 35450816, www.hotelboltzmann.at), «Hotel Goldene Spinne» (0043 1 7124486, www.goldenespinne.at), «Hotel Arkadenhof» (0043 1 3100837, www.arkadenhof.com) και «Hotel Park Villa» (0043 1 3675700, www.parkvilla.at).

Στο Σάλτσμπουργκ συστήνονται τα ξενοδοχεία «Arthotel Blaue Gans» (0043 662 842491, www.blauegans.at), «The Hotel Amadeus in Salzburg» (0043 662 871401, www.hotelamadeus.at) και «City Hotel Goldgasse» (0043 662 845622, www.hotelgoldgasse.at).

Στο Ινσμπρουκ προτείνονται τα ξενοδοχεία «Hotel Innsbruck» (0043 512 598680, www.hotelinnsbruck.com), «The Penz Hotel» (0043 512 575657, www.the-penz.com) και «Goldene Krone Hotel» (0043 512 586160, www.goldene-krone.at).

Στο Ζέεφελντ κατευθυνθείτε προς τα ξενοδοχεία «Kloster-braeu» (0043 52126210, www.klosterbraeu.com), «Seespitz» (0043 5212217, www.seespitz.at) και «Elite» (0043 52122901, www.elite-seefeld.at).

ΦΑΓΗΤΟ
Στη Βιέννη συστήνονται τα εστιατόρια
«Restaurant Steirereck», «Fabios», «Glacis Beisl» και «Walter Bauer», στο Ζέεφελντ τα «Ristorante Alt Seefeld - Ferienhotel Kaltschmid», «Sailer’s Restaurant» και «Tiroler Weinstuben», στο Ινσμπρουκ τα «Tribaun», «Gasthaus Restaurant Buzihutte» και «Restaurant Sitzwohl» και στο Σάλτσ-μπουργκ τα «Restaurant Esszimmer» και «Pfefferschiff Connoisseur Restaurant».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ