Τα 20+1 καλύτερα τραπέζια δίπλα στο κύμα -από την Μονεμβασιά ως την Άνδρο και από την Λευκάδα ως την Σκιάθο

Το arttravel.gr γύρισε την Ελλάδα κι εντόπισε τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες με κορυφαία κουζίνα και τραπεζάκια που σχεδόν ακουμπούν στο κύμα

Το arttravel.gr γύρισε την Ελλάδα κι εντόπισε τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες με κορυφαία κουζίνα και τραπεζάκια που σχεδόν ακουμπούν στο κύμα:
 
 
Τάκης, Λιμένι



Οι φανατικοί του ορκίζονται πως ο Τάκης είναι από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της χώρας. Σε ιδανική τοποθεσία πάνω στο βράχο, μπροστά στη θάλασσα με θέα τον οικισμό μετατρέπεται σε hot spot ώρα που δύει ο ήλιος. Τα μυστικά της επιτυχίας του για πάνω από δύο δεκαετίες είναι τρία: το ολόφρεσκο ψάρι, το μαεστρικό ψήσιμο σε κρούστα από χοντρό αλάτι στα κάρβουνα και το μανιάτικο ελαιόλαδο που μπαίνει αποκλειστικά στην κουζίνα του. Από τις σπεσιαλιτέ η μακαρονάδα με κωλοχτύπα (Λιμένι, τηλ.: 27330 51327, από €25 το άτομο).
 
Κυρίμαι, Γερολιμένας



Ελληνική δημιουργική κουζίνα με βάση τα ντόπια υλικά που εναλλάσσονται ανάλογα με τις εποχές σε αξιοζήλευτη τοποθεσία σε βεράντα πάνω στο κύμα με φόντο του φωτισμένους βράχους και τις σπηλιές του Κάβο Γκρόσο. Από το 2005, το μενού επιβλέπει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης ενώ σεφ είναι ο Γιάννης Τσεκούρας. Δοκιμάστε μαύρο ριζότο θαλασσινών με ελαφρύ καπνιστό άρωμα και σκόνη αυγοτάραχου ή κόκορα καπνισμένο με φασκόμηλο, χυλοπίτες και βασιλομανίταρα. Αφήστε χώρο για το τραγανό κανταΐφι με φουντούκια, μους γιαουρτιού, μέλι και παγωτό τριαντάφυλλο. Στο κελάρι του φυλάσσονται προσεκτικά επιλεγμένα ελληνικά κρασιά από την οινολόγο Ματίνα Νικολοπούλου (τηλ.: 27330 54288, kyrimai.gr, από €25 το άτομο).
 
Χρυσόβουλο, Μονεμβασιά



Εδώ, από τον Αύγουστο του 2012 ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας παντρεύει την δημιουργικότητα με τις καλύτερες πρώτες ύλες της λακωνικής γης σε ένα πολύ προσεγμένο χώρο κρεμασμένο πάνω από τη θάλασσα. Αρχίστε με κρέμα ρεβιθιού με σοταρισμένες γαρίδες, ντοματίνια, κάπαρη και αρωματικό λάδι και συνεχίστε με σιγοψημένο χοιρινό στο φούρνο γεμιστό με κεφαλοτύρι σε σάλτσα πορτοκαλιού. Φινάλε με σουφλέ σοκολάτας ή ζεστή πορτοκαλόπιτα με παγωτό πορτοκάλι και ελαφριά καραμέλα πορτοκαλιού (τηλ.: 27320 62022, www.chrisovoulo.gr, από €20 το άτομο).
 
Yali Water Restaurant, Κέρκυρα



Το πιο ατμοσφαιρικό τραπέζι όλου του νησιού βρίσκεται στο εστιατόριο του υπερπολυτελούς Corfu Imperial. Πάνω στην ξύλινη εξέδρα μέσα στο νερό θα γευτείτε τα καλύτερα πιάτα θαλασσινών που συνοδεύονται από σαμπάνια. Ντυθείτε κομψά και κάντε κράτηση για το πιο ρομαντικό δείπνο του καλοκαιριού (Κομμένο, τηλ.: 26610 88400, www.corfuimperial.com).
 

Areia, Λευκάδα



Ατμοσφαιρικό εστιατόριο πάνω στην παραλία-σταρ, το Κάθισμα, για xοιρινή μπριζόλα στη σχάρα με ελαφριά σάλτσα λεμονιού και πράσινο πιπέρι, πράσινα λαχανικά με στήθος κοτόπουλου, πιπεριά Φλωρίνης, κουκουνάρι και σως μπαλσάμικο ή τις φημισμένες φακές Εγκλουβής με ψιλοκομένα λαχανικά και φέτα. Ιδανικό φινάλε με κοκτέιλ Death by Chocolate (Kalhua, κονιάκ, λικέρ κακάο, σιρόπι σοκολάτας) δίπλα στην πισίνα (τηλ.: 26450 97105, www.areia.gr, από €15 το άτομο).
 

Vasso's, Κεφαλονιά



Κάθε celebrity που σέβεται τον εαυτό του αλλά και διεθνείς jet-setters περνούν απαραιτήτως από τα τραπεζάκια της ταβέρνας ακριβώς μπροστά στα αστραφτερά κότερα. Για πάνω από δύο δεκαετίες, η γλυκύτατη Βάσω ετοιμάζει με τα πιο φρέσκα θαλασσινά, μαγειρευτά και της ώρας σε μεγάλες μερίδες: λινγκουίνι marinara με γαρίδες, καραβίδες και μύδια, χταπόδι ψητό, η διάσημη αστακομακαρονάδα της είναι μόνο μερικές από τις καλύτερες επιλογές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το κριθαρώτο με χοντρό κριθαράκι και γαρίδες (Φισκάρδο, τηλ.: 26740 41276, από €20 το άτομο).
 

Καναπίτσα, Σκιάθος



Πάνω στην ομώνυμη παραλία, η κ. Λίτσα δημιουργεί μικρά γευστικά θαύματα με έμφαση στα μαγειρευτά και στους θαλασσινούς μεζέδες. Από τα πρώτα ξεχωρίζει η σκιαθίτικη τυρόπιτα, φτιαγμένη με την παραδοσιακή συνταγή αλλά και το σαγανάκι με μελιτζάνα, φέτα, ντομάτα και πιπεριά. Λατρέψαμε το ριζότο με γαρίδες, μύδια, καραβίδες και σαφράν. Έχει επιλογές και για τους λάτρεις του κρέατος (Παραλία Καναπίτσας, τηλ.: 24270 21191, www.kanapitsa-taverna.net, από € 15 το άτομο).
 

 
Εν Πλώ, Σκιάθος



Λευκή πατιναρισμένη πλατφόρμα που θυμίζει έντονα κατάστρωμα κρουαζιερόπλοιου του ’30 και δίνει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε εν πλω. Σταθερές αξίες στο μενού η ραφινάτη κακαβιά, η φρέσκια σαλάτα καπνιστού σολομού με πανδαισία λαχανικών, κρουτόν και σάλτσα λεμονιού, τα λιγκουίνι με μύδια και γαρίδες σε χυμό οστράκων αλλά και το ζουμερό T-Bone. Στα συν η wine list με προσεκτικά επιλεγμένα αλλά οικονομικά κρασιά (Ανατολική Παραλία, τηλ.: 24270 24433, www.enploskiathos.com, από € 15 το άτομο).
 

Βιτσέντζος, Αμοργός


Το παλιό λιοτρίβι του παππού Βιτσέντζου μετατράπηκε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού με τα τραπεζάκια του σχεδόν να ακουμπούν στη θάλασσα ενώ στην αυλή δεσπόζει το αιωνόβιο αλμυρίκι. Φρέσκα ψάρια, μαγειρευτά και της σχάρας έχουν την τιμητική τους. Φημισμένη η μακαρονάδα του ψαρά με μύδια και γαρίδες σε φρέσκια τομάτα, το μπιφτέκι και το ιμάμ του Γιάννη αλλά και το πατατάτο κατσίκι κοκκινιστό (Κατάπολα, τηλ.: 22850 71518, από € 12 το άτομο).
 

Ο Νόνας, Άνδρος



Το καΐκι της οικογένειας ξεφορτώνει φρέσκα ψάρια, τα οποία μετατρέπει σε αριστουργήματα η Ελένη. Στα τραπεζάκια στην άκρη της προβλήτας με θέα το Νημπορειό, γευτήκαμε σουπιές κρασάτες, ριζότο με θαλασσινά και εξαιρετικό αστακό. Κέρασμα τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού: κυδώνι, νεράντζι ή σταφύλι (Χώρα, τηλ.: 22820 23577, από €15 το άτομο).  
- See more at: http://www.arttravel.gr/index.php?category=12&article=4453#sthash.arCFg…

Sunset, Ύδρα



Τα τραπεζάκια του είναι από τα πιο περιζήτητα στο νησί λόγω της αξιοζήλευτης τοποθεσίας του ακριβώς πάνω από τη θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το εστιατόριο έχει βραβευτεί από το ABC ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια με θέα το ηλιοβασίλεμα στον κόσμο. Στη πέτρινη βεράντα με την άψογη λευκή art de la table καταφτάνουν άκρως καλοκαιρινά πιάτα όπως μύδια πικάντικα με φρέσκια ντομάτα, φέτα, πιπεριά και μάραθο, αχινοσαλάτα με παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι και ψητό λαβράκι σε κρούστα από αλάτι (τηλ.: 22980 52067, www.sunsethydra.com, από €25 το άτομο).
 

Ορλώφ, Σπέτσες



Από την Ντάπια, το καινούργιο λιμάνι, κατευθυνθείτε προς το Παλιό Λιμάνι και στην είσοδο του λιμανιού θα βρείτε το νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε τις Λιμενικές Αρχές το 1802. Για πάνω από δύο δεκαετίες στεγάζει το φημισμένο εστιατόριο του που σερβίρει ραφινάτη ελληνική κουζίνα και πολλά θαλασσινά μεζεδάκια. Μη χάσετε κολοκυθοκεφτέδες με μους φέτας, χταπόδι στη σχάρα με μαυρομάτικα, αχνιστά μύδια και γαρίδες σαγανάκι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, φέτα, μυρωδικά και άρωμα ούζου (τηλ.: 22980 75255, από €20 το άτομο).
 

 Le Pirate, Μύκονος



Χαλαρή ατμόσφαιρα στο a la carte εστιατόριο του αστραφτερού Kivotos Club Hotel, πάνω στην παραλία του Ορνού. Εδώ, τα χταπόδια στεγνώνουν κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, ενώ κάθε τόσο φροντίζουν να σας δροσίζουν με ένα σφηνάκι Μαστίχας ή πεπονιού. Την τιμητική της έχει η μεσογειακή κουζίνα με πιάτα όπως κριθαρώτο με αχνιστές καραβίδες, τοματίνια και σάλτσα Αιγαίου με συνοδεία φρέσκου μυκονιάτικου αχινού. Κάθε Σάββατο σας περιμένει ένας πλούσιος μπουφές barbeque, με καταπληκτικές ποικιλίες ψητών ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, διοργανώνονται βραδιές barbeque με φρέσκο ψάρι (τηλ.: 22890 24094, www.kivotosclubhotel.com, από €30 το άτομο).
 

Ελιά, Μύκονος



Η πολυβραβευμένη σεφ Ρένα Τόγια, ή αλλιώς Ρένα της Φτελιάς όπως έγινε γνωστή, επέστρεψε το περσινό καλοκαίρι μετά από 20 χρόνια εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Στην παραλία της Ελιάς αυτή τη φόρα, η χρυσοχέρα Ρένα μαγειρεύει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου τα καλύτερα πιάτα ελληνικής κουζίνας, έτσι όπως τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας: μυρωδάτα κεφτεδάκια με γραβιέρα Νάξου, καπνιστό σολομό με λεμόνι και κρεμμυδάκι φρέσκο είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα γευτούμε στα ολόλευκα τραπέζια του εστιατορίου (Παραλία Ελιάς, τηλ.: 22890 71204, www.eliamykonos.com, από €25 το άτομο).
 
 
Nice ’n’ Easy, Μύκονος



Αφού έγινε το αγαπημένο all day healthy μπιστρό της πρωτεύουσας, το Nice 'n' Easy κατηφόρισε στα τέλη Μαΐου από το Κολωνάκι στο Καλό Λιβάδι. Το concept είναι το ίδιο: βιολογικό μενού μεσογειακής κουζίνας, σινεφίλ διακόσμηση και χαλαρή ατμόσφαιρα. Κάτω από τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του Ζορμπά, της Μελίνας, της Μέριλιν και του Σινάτρα αλλά και από χαρακτηριστικές σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου, γευόμαστε πιάτα εμπνευσμένα από το Αιγαίο με την υπογραφή του σεφ Χρήστου Αθανασιάδη: από κοπανιστή και τυριά από τη Νάξο και ντομάτες από τη Σύρο μέχρι αχινομακαρονάδα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με ρόδι και φρέσκα ψάρια καταφτάνουν στα λευκά, ξύλινα τραπέζια (Καλό Λιβάδι, τηλ.: 22890 72315).
 

Roca Cookery, Μύκονος



Εξαιρετική μεσογειακή κουζίνα, θέα που μαγεύει και ντεκόρ με το προσωπικό γούστο των ιδιοκτητών: το νέο εστιατόριο της Μυκόνου έχει όλα όσα χρειάζεται και εδώ και ένα χρόνο αποτελεί μια από τις πιο hot αφίξεις στο νησί. Προορισμός μας το παλιό λιμάνι, δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο. Από την βεράντα του καδράρεται όλο το παλιό λιμάνι, η χώρα, η Δήλος αλλά και τα αστραφτερά γιοτ που βρίσκονται αγκυροβολημένα. Από την κουζίνα του βγαίνουν πιάτα μεσογειακής κουζίνας με fusion επιρροές: δροσερές σαλάτες, φάβα, κρασάτο χταποδάκι, φιλέτα φρέσκων ψαριών με μυρωδικά, γαύρος μαρινάτος και μελιτζανοσαλάτα μεταξύ άλλων. Ιδανική στιγμή για να τα απολαύσουμε, η ώρα που ήλιος πέφτει στη θάλασσα (Μύκονος, τηλ.: 22890 22955, www.mykonosrocacookery.gr).
 

Sea Side by Notos, Σαντορίνη



Στιλάτο εστιατόριο πάνω στην ψιλή άμμο του Περίβολου με μοντέρνα κουζίνα θαλασσινών. Παλ χρωματισμοί, με το λευκό να δίνει τον τόνο, χτιστοί καναπέδες, πλεκτές αναπαυτικές καρέκλες και μουσικές του κόσμου συνθέτουν ένα σκηνικό καλοκαιρινής χαλάρωσης, ενώ η δημιουργική κουζίνα του Τάσου Μπαχαρίδη σας ταξιδεύει σε Δύση και Ανατολή. Μοναδική εμπειρία το φαγητό στο τραπέζι-βάρκα πάνω στην παραλία. Δοκιμάστε μουσακά με φιλέτο γαρίδας και καβουριού ή το πληθωρικό πιάτο με μύδια, γαρίδες, ψιλοκομμένες ελιές πάνω σε κρίθινο παξιμάδι και πέστο αμπελόφυλλου που σερβίρεται πάνω σε λευκή λαδόκολλα (τηλ.: 22860 82801, www.seaside-restaurant.gr, από €30 το άτομο).
 
 
Swell, Ηράκλειο



Από το 2011, αποτελεί το ολοκαίνουριο a la carte εστιατόριο του Knossos Beach Bungalows & Suites, σχεδόν πάνω στο κύμα. Το μενού επιμελείται ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Λευτέρης Λαζάρου ενώ ο ταλαντούχος Γιάννης Μάργαρης δημιουργεί ευφάνταστα πιάτα όπως γραβιέρα Κρήτης παναρισμένη με ξηρούς καρπούς και αρωματισμένο μέλι με θυμάρι, χταπόδι στιφάδο με πέρλα κρεμμυδιού και ρεβίθια στο φούρνο με θυμάρι αλλά και χοιρινό κότσι με στρογγυλές baby πατάτες αρωματισμένες με φρέσκο δεντρολίβανο (Κοκκίνη Χάνι, τηλ.: 2810 763083, www.swellrestaurant.gr, από €18 το άτομο).
 

Πρίμα Πλώρα, Ρέθυμνο



Ιδανικό για μεσημεριανό γεύμα σε προνομιακή θέση, απέναντι από τη Φορτέτζα και με τη θάλασσα ακριβώς δίπλα του, με δημιουργική ελληνική κουζίνα και κρητικές πινελιές. Βιολογικά λαχανικά, κρεατικά από μικρούς ντόπιους παραγωγούς και τυριά που προέρχονται από παραδοσιακά τυροκομεία στο Πέραμα Ρεθύμνου και τα Σφακιά Χανίων. Από το μενού ξεχωρίσαμε την κρητική φάβα και το σπαγγέτι με απάκια (Ακρωτηρίου 4, τηλ.: 28310 56990, www.primaplora.gr, από €15 το άτομο).
 

Topos 1910, Λασίθι



Το πολυβραβευμένο εστιατόριο του υπερπολυτελούς Domes of Elounda φημίζεται για τα πιάτα του με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Τα τραπεζάκια του βρίσκονται ένα βήμα από το κύμα μπροστά σε έναν ελαιώνα ενώ το αντικρινό νησάκι της Σπιναλόγκας αποτελεί το πιο ιδιαίτερο φόντο. Αρχίστε με κολοκυθάκια γεμιστά με θαλασσινά και σος ολαντέζ και συνεχίστε με την φημισμένη και πλούσια αστακομακαρονάδα του για δύο άτομα. Φινάλε με σιμιγδαλένιο χαλβά και παγωτό καϊμάκι (Ελούντα, τηλ.: 28410 43500, www.domesofelounda.com).
 

Θαλασσινό Αγέρι, Χανιά



Για πάνω από δυο δεκαετίες, οι Χανιώτες το εμπιστεύονται και το προτείνουν στους επισκέπτες τους. Στο Θαλασσινό Αγέρι στην ήσυχη συνοικία των Ταμπακαριών, λένε ότι μαγειρεύονται τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Τα μικρά τραπεζάκια σχεδόν βρέχονται από το κύμα και γεμίζουν από μαλακό χταποδάκι, φίνες αστακομακαρονάδες, καλαμαράκια με μπόλικο λεμόνι, σουπιές και ψάρια ολόσωστα ψημένα στη σχάρα. Θα είστε πολύ τυχεροί αν δοκιμάσετε την αχινοσαλάτα (Βιβιλάκη 35, Ταμπακαριά, Χανιά, τηλ.: 28210 51136, www.thalasino-ageri.gr, από €20 το άτομο).
- See more at: http://www.arttravel.gr/index.php?category=1&article=4453&page=1#sthash…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ