Τουρκία: Γιατί πρότεινε ισόβια ο εισαγγελέας για τους δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας «Cumhuriyet»

Την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης ζήτησε Τούρκος εισαγγελέας κατά των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet, οι οποίοι κατηγορούνται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.  

Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας και ο Ερντέμ Γκιουλ, διευθυντής του γραφείου της Αγκυρας, συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν στις 26 Νοεμβρίου με την κατηγορία της κατασκοπείας και της προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας. Ο διευθυντής της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ και ο δημοσιογράφος Ερντέμ Γκιούλ, υπεύθυνος του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, κατηγορούνται για τη δημοσίευση ενός βίντεο που φέρεται να δείχνει την κρατική υπηρεσία πληροφοριών να βοηθά στην αποστολή όπλων στους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.  

Την περίοδο των συλλήψεων, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους.  

«Ανησυχούμε πολύ για τις συλλήψεις των Τζαν Ντουντάρ και Eρντέμ Γκιούλ και για το γεγονός ότι κατά τα φαινόμενα ένα ακόμη μέσο μαζικής ενημέρωσης τελεί υπό πίεση. Ελπίζουμε ότι οι αρχές και τα δικαστήρια στην Τουρκία θα σεβαστούν τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας του Τύπου την οποία κατοχυρώνει το τουρκικό Σύνταγμα», ανακοίνωσε τότε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην 'Αγκυρα με την Ε.Ε να δηλώνει ότι παρακολουθεί "στενά" την υπόθεση.

Είναι «μια ανησυχητική κατάσταση», είχε δηλώσει η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάγια Κοτσίγιαντσιτς. «Η ελευθερία της έκφρασης είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να διασφαλίσει ότι η ισχύουσα νομοθεσία της συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ