Μπλόκα παντού! Πώς οι αγρότες έκοψαν την Ελλάδα στα τέσσερα - Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Σε δεκάδες μπλόκα ανά την επικράτεια παραμένουν οι αγρότες, ενώ το συντονιστικό στα Τέμπη αποφάσισε δίωρους αποκλεισμούς και παναγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Οι αγρότες της Κορινθίας από το μπλόκο της παλαιάς Σωληνουργίας, μετά την αυτοκινητοπομπή μέσα στην πόλη της Κορίνθου, έφτασαν στα διόδια Ισθμού, στο Καλαμάκι και έκλεισαν την εθνική οδό.

Από τις 14.40 περί τους 750 αγρότες με 450 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα με πανό και μαύρες σημαίες έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου και έχει δημιουργηθεί ουρά αυτοκινήτων, ενώ από τις 15:00 έκλεισαν και το ρεύμα προς Κόρινθο. 

Από τα ξημερώματα αγρότες μπλόκαραν την είσοδο του σούπερ μάρκετ Lidl που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκάλα και το Βλαχιώτη, πετώντας περισσότερους από δύο τόνους πορτοκάλια και από τις 5.30 το πρωί μετακινήθηκε το μπλόκο του Βλαχιώτη στο Lidl καταλαμβάνοντας την είσοδο, μην επιτρέποντας στο προσωπικό να περάσει και το κρατούν κλειστό. 

Κι αυτό ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου εστάλη μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να συναντηθεί ο ίδιος με τις αντιπροσωπείες των αγροτών. 

Περισσότερα από 15.000 τρακτέρ έχουν αναπτυχθεί σε 50 μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα, τα περισσότερα από τα οποία ανοίγουν και κλείνουν ανά διαστήματα.  Εκπρόσωποι από 25 αγροτικά μπλόκα- από τη Θράκη μέχρι την Ηλεία- κτηνοτρόφοι και αλιείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μπλόκου των Τεμπών και συμμετέχουν στη σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα τους για τη δικαίωση των αιτημάτων τους.

Νωρίτερα, καθώς οι αγρότες είχαν απευθύνει κάλεσμα και σε αυτοδιοικητικούς αλλά και σε εκπροσώπους φορέων -θέλοντας να υπογραμμίσουν το ευρύ κοινωνικό αγωνιστικό μέτωπο- τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματα τους εξέφρασαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, πολλοί δήμαρχοι από την Θεσσαλία και φορείς, οι οποίοι έσπευσαν στα Τέμπη. 

Δυναμικό ήταν το «παρών» των κτηνοτρόφων οι οποίοι μάλιστα για να υπογραμμίσουν την παρουσία τους αλλά και την κρισιμότητα των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο τους έχυσαν στο οδόστρωμα γάλα και έβαλαν φωτιά σε μπάλες με άχυρα.

Οι κτηνοτρόφοι έφθασαν στα Τέμπη με αγροτικά αυτοκίνητα με μαύρες σημαίες, κουδούνες ακόμη και δέρματα ζώων, ενώ κάποιοι φορούσαν κάπες και είχαν τις παραδοσιακές γκλίτσες. Μάλιστα ένας έκανε την εμφάνιση του και με άλογο. Οι κτηνοτρόφοι συμμετέχουν στον αγώνα των αγροτών και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους. Η συνεδρίαση των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων συνεχίζεται ενώ η κυκλοφορία στην Κοιλάδα εξακολουθεί να απαγορεύεται.

Ο Χάρτης των κινητοποιήσεων - Μπλόκα παντού!

Μπλόκα υπάρχουν σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα, από τον Εβρο μέχρι την Καστοριά και από τα Τέμπη μέχρι τον προμαχώνα.

Στη Βόρεια Ελλάδα
• στο Τελωνείο Καστανιών,
• στο Τελωνείο Κήπων,
• στην Κομοτηνή,
• στην Ξάνθη,
• στην Χρυσούπολη Καβάλας όπου η Εγνατία Οδός είναι αποκλεισμένη σε πέντε σημεία,
• στα Κερδύλλια,
• στην Κουλούρα,
• στο Δερβένι,
• στα Μάλγαρα,
• στο Νησέλι.

Στην Πελοπόννησο έχουν στηθεί τρία μπλόκα στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου.

Στο μεταξύ, αγρότες της Αιγιάλειας παρέταξαν το πρωί του Σαββάτου τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, χωρίς όμως να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Όσον αφορά στα μπλόκα των αγροτών σε Αχαΐα και Ηλεία, εξακολουθούν να υπάρχουν σταθμευμένα τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, Κουρτεσίου, και Μαραθιάς.

Στην Αργολίδα παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου οι αγρότες με μικρή σχετικά δύναμη τρακτέρ και στη Δαλαμανάρα με εβδομήντα τρακτέρ οι αγρότες της ΠΑΣΥ. Το απόγευμα στις 6.00 το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Καποδίστρια στο Ναύπλιο και από εκεί θα ξεκινήσει αυτοκινητοπορεία μέχρι το μπλόκο της Δαλαμανάρας όπου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στήριξης του αγώνα των αγροτών.

Από την Θεσσαλία και κάτω, μπλόκα υπάρχουν - εκτός από τα Τέμπη - στη Νίκαια, στις Μικροθήβες, στο Κάστρο και στα Διόδια Θηβών.

Οι αγρότες της Μαγνησίας ενισχύουν τα μπλόκα τους στον οδικό κόμβο των Μικροθηβών, με νέες αφίξεις τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων από τα χωριά της περιοχής.

Στον κόμβο Μικροθηβών, βρίσκονται περίπου 600 τρακτέρ, (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών) που έχουν σταθμεύσει στα δεξιά του δρόμου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά ο αυτοκινητόδρομος έχει αποκλεισθεί από χθες το απόγευμα, αφού έχουν σταθμεύσει πάνω στη γέφυρα γεωργικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα να εκτρέπεται η κυκλοφορία μέσω παράδρομων στην περιοχή, αλλά κυρίως μέσω Βόλου. Στη Μαγνησία, κλειστή παραμένει η ΠΑΘΕ από το Βελεστίνο μέχρι και τον κόμβο Πλατυκάμπου στη Λάρισα, όπου η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Βόλου- Λάρισας.

Την εθνική οδό Ιωαννίνων- Άρτας, στο ύψος τής γέφυρας στην είσοδο της πόλης, έκλεισαν για μία ώρα, με τρακτέρ και άλλα οχήματα, οι αγρότες. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ.

 

Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προχώρησαν οι αγρότες της Βοιωτίας σε δύο σημεία στο 90ό χιλιόμετρο στο ύψος της διασταύρωσης στίβων αλλά και στο 110 χιλ. στο ύψος του Κάστρου. Όπως ανακοίνωσε η συντονιστική επιτροπή των αγροτών ο δρόμος έμεινε κλειστός μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Στη Λαμία το μπλόκο στο 210 χιλ. στο ύψος της Ανθήλης ενισχύθηκε και με τρακτέρ από την Στυλίδα. Επικεφαλής στο κομβόι που έφτασε στην Ανθήλη ήταν ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος. Παράλληλα σε αποκλεισμούς των δρόμων προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα στο 43ο χιλιόμετρο στο ύψος του Δρούγου.Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί τρακτέρ και από την περιοχή των Φαρσάλων και προχωρούν σε αποκλεισμούς της παλιάς Εθνικής οδού από Λαμία προς Λάρισα.

 

Σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων προχωρούν οι αγρότες νοτίου Έβρου από τις 12 έως και τις 2.00 μετά το μεσημέρι, χωρίς μπλόκα στο οδικό δίκτυο της περιοχής αυτής. Οι κινητοποιήσεις της Κυριακής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή ματαιώνονται λόγω των δράσεων, στο τελωνείο των Κήπων, της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή).

Όσον αφορά στον βόρειο Έβρο το Σάββατο και την Κυριακή υπάρχει αγροτικό μπλόκο στον κόμβο Καστανέων- Ριζίων (στη γέφυρα), από τις 11.00 έως τη 1.00 και από τις 4.00 έως τις 6.00 το απόγευμα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τα παρατεταγμένα αγροτικά μηχανήματα ουσιαστικά αποκλείουν το τελωνείο του Ορμενίου.

Τους οδικούς κόμβους Αρχανών και Αγίου Σώζοντα στον δρόμο Ηρακλείου- Βιάννος απέκλεισαν σήμερα από το πρωί αγρότες από τις Αρχάνες και την ευρύτερη περιοχή.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί όπου οι αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν συμβολικά αρχικά τον κόμβο των Αρχανών και στη συνέχεια κινήθηκαν λίγο παρακάτω αποκλείοντας συμβολικά και τον κόμβο του Αγίου Σώζοντα.

Σε δύο διαφορετικά σημεία απέκλεισαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου την εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων. Ειδικότερα, η εθνική οδός έχει κλείσει στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στην κοινότητα Ευηνοχώρι και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Σύμφωνα με τις συντονιστικές επιτροπές των αγροτών, ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων είναι συμβολικός και θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες δηλαδή μέχρι τις 2:00 μετά το μεσημέρι.

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος της Βόνιτσας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ